Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wrocław: Europa na widelcu przyciągnęła tłumy (ZDJĘCIA)

Weronika Skupin, fot. Paweł Relikowski
Rynek w sobotę zapełnił się smakoszami, którzy chętni próbowali europejskich potraw. Wszystko w ramach festiwalu "Europa na widelcu", który w sobotę zainaugurowała parada kucharzy. Gościem imprezy był Robert Makłowicz prezentujący swoje kulinarne umiejętności. Degustacjom towarzyszyły między innymi pokazy pieczenia chleba. W niedzielę nastąpiło zakończenie imprezy.

Karolina Stasik z mężem przyjechała do Wrocławia z Brzegu Dolnego. Wypróbowała kilka potraw, z których najbardziej smakowała jej hiszpańska ryba podana z ciemnym pieczywem. Jej mąż czekał w kolejce po angielskiego burgera z jagnięciną – zainteresowanie tą potrawą było największe.

Sporo osób ustawiało się też w kolejce po desery: czekoladowy mus z truskawkami ze szwajcarskiej Gryzonii czy też sorbet cytrynowy z cypryjskiej Nikozji, w sam raz nadający się na upał. – Trochę gorzki, ale chłodzi – stwierdził Maciej Majchrzak z Wrocławia. – Spodziewałem się trochę większych porcji, w gulaszu węgierskim miałem jeden kawałek mięsa – podsumował.

Każda porcja degustacyjna kosztowała 5 zł. By ją dostać, trzeba było stanąć w kolejce do kas i kupić talony. Następnie z talonem udać się do wybranego stołu i wybrać o porcję do spróbowania.

Na scenie można było zobaczyć występy artystyczne, koncerty, czy też pokazy kulinarne Roberta Makłowicza. Przygotował m.in. kaszotto, czyli danie z kaszy gryczanej przygotowanej tak jak ryż do risotto.

W weekend od godz. 10 do 21 trwał jarmark potraw i produktów regionalnych pod pomnikiem Fredry. Sporą popularnością cieszyły się też pokazy pieczenia chleba. Można było również wygrać bilety na wizytę w restauracji zawieszonej 40 metrów nad placem Solnym.

Zobacz też: Na Solnym zjesz obiad 40 metrów nad ziemią. Kawa? 183 złote (FILM, ZDJĘCIA)

Menu Europy na Widelcu 2015

Wielka Brytania (Walia)
Restauracja Soczewka/Bernard
Cheddar Cheese Soup – kremowa zupa z serem Cheddar
Lamb burger – aromatyczny burger z jagnięciną

Belgia (Walonia)
Restauracja LAS/ZUPA
Boulet a’la Liégeoise – klopsiki mięsne w sosie z owocowym syropem z Liege
Les chicons au gratin – cykoria zapiekana z szynką i serem pod beszamelem
Éclairs au chocolat – eklery z czekoladą wypełnione z kremem waniliowym

Chorwacja (Zagorie i Kvarner)
Restauracja Akropolis
Rižoto od škampi – risotto z krewetkami na sposób kvarnerski
Pačja prsa sa kašom – pierś kaczki z kaszą jęczmienną
Kroštule – kvarnerskie faworki
Zapečeni štrukli – zawijane ciasto z masą serową

Cypr (Nikozja)
Unilever Food Solution
Mezé – wegetariańskie różności podane na zimno z pieczywem typu pita
Limon şerbet – sorbet cytrynowy z polewą z owoców granatu

Czechy (Morawy)
Restauracja Od kuchni
Česnečka – zupa czosnkowa
Svíčková na smietaně – wołowina w sosie śmietanowym
Knedlíky – kluski na parze

Francja (Normandia)
Restauracja Kuchnia Marche
Soupe aux moules – zupa z małży z młodą z marchewką
Flamiche aux poireaux – tarta z porami i serem
Crème brûlée – deser z warstwą karmelu polany calvadosem

Grecja (Kreta)
Good Food Catering
Καρπούζι σαλάτα (karpoúzi saláta) – sałatka z arbuzem miętą i fetą
Μπακλαβάς (baklavás) – tradycyjny deser z ciasta filo z nadzieniem z orzechów

Gruzja (Imeretia)
Studio Kulinarne Piotr Kucharski Piotr Kucharski i Giorgi Gartvelishvili
ხაჭაპური (chaczapuri) – tradycyjny placek gruziński z serem Sułguni
ხარჩო (charczo) – zupa o konsystencji gulaszu z dodatkiem migdałów i orzechów

Hiszpania (Galicja)
Karczma u Michelle
Guiso de pulpo – gulasz z ośmiorniczek, małży i wieprzowiny
Pescado frito – smażony filet rybny z dipem cytrynowo-kaparowym podany z żytnim chlebem

Niemcy (Westfalia)
OSSKiC
Westfälische quarkspeise – deser z twarogu i pumpernikla
Sauerbraten mit rotekohl und klöße – marynowana wołowina podana z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą

Polska (Podlasie)
Restauracja Puchaczówka
Baba ziemniaczana z mieloną wieprzowiną, zapiekaną cebulą i kwaśną śmietaną
Duszonka warzywna po podlasku polana podsmażonym boczkiem i cebulą

Szwajcaria (Gryzonia)
Pałac Brzeźno
Fondue – potrawa z topionego sera serwowana z różnorodnym pieczywem
Swiss double choco mouse – deser z czekolady z truskawkami

Szwecja (Smalandia)
Nelson Catering & Events
Kottbullar – klopsiki szwedzkie podane z ziemniakami puree, sosem i surówką
Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe z polewą i bitą śmietaną

Ukraina (Lwów)
Bistro Kozacka Chatka
Холодник з раковими шийками (chołodnyk) – zupa na bazie zsiadłego mleka i nowalijek z szyjkami rakowymi
Млинці по львівськи (młynci po ukraińsku) – podsmażone naleśniki nadziewane wołowiną, ziemniakami i cebulką
Гречаники зі сливкою (hreczanyky) – kotleciki z kaszy gryczanej i mięsa z kaczki duszone w sosie pomidorowym ze śliwką
Шия з капустою (szyja z kapustoju) – kawałki karczku duszone z białą kapustą w sosie pomidorowym

Węgry (Puszta)
Zotel Art
Pörkölt galuskával – gulasz węgierski z tradycyjnymi kluseczkami
Lángos – placek smażony na głębokim tłuszczu podany z sosem śmietanowo czosnkowym

Włochy (Sardynia)
Hotel HP Park Plaza
Malloreddus – makaron z wołowym ragout z warzywami
Seadas – smażony pierożek z serem owczym serwowany na słodko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska