Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wrocław: Bistro Pyszne Korzenie po programie Kuchenne Rewolucje. To dawny lokal Tarta Poducha. Magda Gessler: Jest pysznie!

m
Bistro Pyszne Korzenie we Wrocławiu po programie Kuchenne Rewolucje. Jak Magda Gessler zmieniła dawny lokal Tarta Poducha przy skrzyżowaniu ulicy Norwida i Curie-Skłodowskiej, tuż obok Politechniki Wrocławskiej i Uniwersytetu Przyrodniczego? Emisja odcinka z Bistro Pyszne Korzenie już dziś (3 października) o godz. 21.30 w TVN. My już wiemy, że wyszło na piątkę. - Zdaliście najważniejszy egzamin waszego życia. Jest pysznie, wesoło i kolorowo. Jest wyjątkowo - oceniła Magda Gessler odwiedzając Bistro Pyszne Korzenie. Zobaczcie menu i ceny.

Tarta Poducha się nie udała. Teraz to Pyszne Korzenie

Tarta Poducha w centrum kampusu dwóch dużych uczelni miała być strzałem w dziesiątkę. Oprócz tart z codziennie zmieniającymi się składnikami oferowała dania dla studentów - naleśniki makaron czy sałatki.

Lokal założyli dwaj młodzi przyjaciele. 25-letni Krzysztof i Adrian sprowadzili się do Wrocławia i otworzyli wspólnie niewielkie bistro Tarta Poducha. - Pomysł na prowadzenie własnej, niewielkiej restauracji wziął się z burzy mózgów w gronie najbliższych znajomych. Wspólnie wymyśli bistro, serwujące dania kuchni włoskiej i francuskiej. Daniem flagowym tego miejsca zostały tarty z ciekawymi farszami. Wnętrze niewielkiego lokalu miało być przytulne, więc prawie po sufit wypełniono je kolorowymi poduszkami. Stąd wzięła się też nazwa „Tarta poducha” - opowiadają producenci programu Kuchenne Rewolucje.

Adrian miał już doświadczenie w gastronomii. Od 16 roku życia pracował w restauracjach, skończył też technikum gastronomiczne. Krzysiek z kolei świetnie radził sobie z marketingiem.

Zaczęło się obiecująco. Lokal przynosił dochody. Ale wszystko zmieniła śmierć ojca Adriana. Choć w zasadzie nawet go nie znał, odziedziczył jego długi. Z dnia na dzień właściciele Tartej Poduchy zostali bez pieniędzy. Konta zajął komornik. - Jesteśmy na dnie - mówili właściciele.

Niestety, chociaż „Tarta poducha” ma kilku stałych bywalców, dziś cierpi na brak gości. Na pomoc przybyła Magda Gessler z programem Kuchenne Rewolucje.

Pyszne Korzenie. Magda Gessler: Kolorowo, wesoło i pysznie

Pierwsze starcie z restauratorką tradycyjnie nie było przyjemne. - Dzieci się bawią i płacą za to ogromną cenę - podsumowała swoją pierwszą wizytę w lokalu Magda Gessler. Dlaczego brakowało gości? Bo z oszczędności właściciele lokalu serwowali nie najlepsze ciasto.

Podczas pierwszej wizyty Magda Gessler zamówiła m.in. zupę fasolową na boczku wędzonym i tartę z karmelizowaną pietruszką.
- To jest fasolowa robiona na grochówkę wojskową, jest tyka duża ilość wędzonki, że kompletnie zabija smak fasoli - oceniła Magda Gessler. A tarta? - Mega tłusta. Mega mdła. Przegięta jest ta słodkość i tłustość - skrzywiła się restauratorka.

Pomysł na zmiany? - Bistro będzie się nazywało Pyszne Korzenie. Bardzo zdrowe jedzenie, gdzie mięsa w karcie jest 25 procent. Reszta to warzywa. I mamy to - brzmiał pomysł Magdy Gessler. "Bistro Pyszne Korzenie to kuchnia nie tylko składająca się z korzeni pełnych smaku, ale również odniesienie się do korzeni tradycji kulinarnej Polski, Francji i Włoch" - zachęcają dziś właściciele lokalu na Facebooku.

Zmieniła się nie tylko nazwa, ale też menu i wystrój bistro. Podczas kolacji przygotowanej pod kierunkiem Magdy Gessler Bistro Pyszne Korzenie serwowało pasztet z selera, żur staropolski, tartę lotaryńską, kotlet z indyka jabłko i puree, a na deser słodką tartę. Dziś cały ten zestaw można tutaj spróbować za 75 złotych.
Czy Kuchenne Rewolucje w Bistro Pyszne Korzenie się udały? Zdecydowanie! - Zdaliście najważniejszy egzamin waszego życia. Jest pysznie, wesoło i kolorowo. Jest wyjątkowo - oceniła Magda Gessler, gdy ponownie odwiedziła Bistro Pyszne Korzenie.

Bistro Pyszne Korzenie Wrocław - menu i ceny

Żur staropolski - 12 zł
Pasztet z selera z chlebem i masłem - 15 zł
tarta lotaryńska 13 zł
sałatka piccolo 6 zł

Dania główne
Kotlet z indka, jabłko i puree - 36 zł
Łosoś w sosie maślanym z tymiankiem - 42 zł

Carbonara - 25 zł
Alio olio z krewetkami - 35 zł
Bolognese - 28 zł
Pesto verde - 25 zł

Sałatki:
Dynia i parmezan - 24 zł
Krewetki tygrysie z dynią - 35 zł
Kuraw w miodzie - 25 zł

Wrocław: Bistro Pyszne Korzenie po programie Kuchenne Rewolucje. To dawny lokal Tarta Poducha. Magda Gessler: Jest pysznie!

Wrocław: Darmowe lody od Magdy Gessler. Ustawiła się kolejka (ZDJĘCIA)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska