Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Woda chlorofilowa – cudowny napój? [PRZEPIS]

Marta Hennig
Dostarcza gigantycznej dawki witamin, chroni przed rakiem i oczyszcza organizm. Taka podobno jest woda chlorofilowa. Modna ostatnio na Zachodzie woda z chlorofilem przywędrowała do Polski. Podobno to prawdziwy nektar zdrowia – w dodatku w stu procentach naturalny.

Woda chlorofilowa - o co tu chodzi
Tajemnicą popularności tego napoju jest zawarty w nim chlorofil – zielony barwnik znajdujący się w roślinach – lub chlorofilina, jego pochodna. Jak wykazały badania, te dwie substancje są bardzo zbliżone składem do naszej hemoglobiny, co sprawia, że pozytywnie wpływają na nasz organizm. Lekarze zza oceanu już nawołują, by woda chlorofilowa znalazła stałe miejsce w naszym jadłospisie, ponieważ jest w stanie znacząco poprawić naszą kondycję zdrowotną.

Najważniejsze korzyści płynące z regularnego picia wody chlorofilowej to fakt, że zawarty w nim chlorofil pomaga naprawić nasze czerwone płytki krwi oraz wyprodukować nowe. Co więcej, badania potwierdziły, że woda chlorofilowa podwyższa jakość produkowanych przez organizm komórek, a pijącemu zapewnia poprawę samopoczucia i porządną dawkę energii.

Jak wynika z testów robionych przez specjalistów z Oregon State University, woda chlorofilowa jest substancją działającą przeciwrakowo, przeciwgrzybicznie oraz antybakteryjnie.
Stwierdzono także, że przyspiesza proces gojenia ran i doskonale radzi sobie z problemem nieświeżego oddechu. Polecana jest palaczom i osobom, które chcą zacząć dietę oczyszczającą, bo pomaga naszemu ciału pozbyć się toksyn i metali ciężkich.

Oprócz tego, woda chlorofilowa to prawdziwa bomba witaminowa – zawiera wysoki poziom witaminy A, C, E i K, oprócz tego jest bogata w żelazo, wapno i białko oraz posiada potężne ilości magnezu. Ten z kolei jest bardzo ważny dla naszego organizmu – zwłaszcza dla układu krwionośnego, trawiennego, nerwowego, a także mięśni, nerek, wątroby i mózgu.

Woda chlorofilowa - przepis
Możemy kupić w sklepie roztwór chlorofilu lub chlorofiliny i rozpuszczać go w wodzie lub przyrządzić napój sami, według poniższego przepisu:

Przepis na domową wodę chlorofilową
- 1/2 garści świeżej mięty
- 1/4 garści listków pietruszki
- ¼ garści kolendry
- 2 cytryny
- opcjonalnie ogórek
- 2 litry wody, najlepiej w dużym dzbanku

Wszystkie zioła wsypujemy do blendera i dodajemy 1,5 szklanki wody, po czym miksujemy przez minimum dwie minuty. Następnie przelewamy roztwór do wcześniej przygotowanego dzbanka z wodą. Wyciskamy sok z cytryny, a następnie dodajemy pokrojone plasterki ogórka (bez skórki). Wstawiamy do lodówki na pół godziny, by nasza woda chlorofilowa trochę się schłodziła. Podajemy z kostkami lodu, pijemy przynajmniej raz dziennie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska