Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pasternak...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Pasternak

Pasternak to bliski kuzyn selera, wyglądem przypominający pietruszkę. Warzywo jest niezwykle aromatyczne i ma przyjemny, korzenny smak.

Właściwości
Dzięki związkom kumarynowym korzeń poprawia trawienie. Ma również działanie moczopędne, przeciwzapalne i rozkurczające, będąc przy okazji bogatym źródłem błonnika, potasu, witaminy C i witamin z grupy B. W pasternaku znajdziemy również kwas foliowy.

Wykorzystanie w kuchni
Pasternak sprawdzi się w zupach na równi z włoszczyzną - nieco zaostrzy smak bulionu. Po ugotowaniu korzeń można podawać na zimno lub na gorąco, z sosami lub w sałatce. Pasternak będzie doskonały jako warzywo pieczone - sprawdzi się do obiadu jako zastępca ziemniaka.

Zobacz również

Uczeń "Rolnika" w finale XLVII Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych 2024!

Uczeń "Rolnika" w finale XLVII Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych 2024!

Druga tura wyborów samorządowych na Pomorzu. 82 kandydatów w walce o urząd i głosy

Druga tura wyborów samorządowych na Pomorzu. 82 kandydatów w walce o urząd i głosy

Polecamy

Z TikToka zasięgasz kosmetycznych porad? Ekspertka ostrzega przed takimi zabiegami

Z TikToka zasięgasz kosmetycznych porad? Ekspertka ostrzega przed takimi zabiegami

Chcesz kupić drzewka lub krzewy w markecie? Na to zwróć uwagę, żebyś był zadowolony

Chcesz kupić drzewka lub krzewy w markecie? Na to zwróć uwagę, żebyś był zadowolony

Ta sałatka to bomba witaminowa. Zjesz ją szybciej niż zrobisz

Ta sałatka to bomba witaminowa. Zjesz ją szybciej niż zrobisz