Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Uczta z soczewicą w roli głównej

Konrad Gaca
Nadszedł czas podsumowania majowej edycji konkursu "Chudnij ze smakiem". Tym razem czekaliśmy na Wasze pomysły dań z wykorzystaniem soczewicy. Propozycje, jakie otrzymaliśmy, były znakomite i pokazują, że można dbać o linię i formę, jedząc równocześnie pyszne dania.

Przepis na ragout z zieloną soczewicą nadesłany przez Barbarę Zawisławską doskonale oddaje założenia Gaca System. To danie przygotowane w oparciu o naturalne składniki o wielu właściwościach prozdrowotnych, a także pożywne i smaczne. Dlatego jeszcze raz trzeba przypomnieć: nie dajcie sobie wmówić, że bycie na diecie musi oznaczać niekończące dręczenie się mdłymi posiłkami bez przypraw. Osoby, które korzystają z programu Gaca System, wiedzą, że można dbać o linię i jeść smacznie. Wszystko trzeba robić z głową i trzymać się zasad przyjętego programu. Pani Barbara za swój przepis otrzymała nagrodę miesiąca w postaci 28-dniowego bezpłatnego dostępu do programu dietetyczno-treningowego Gaca System.

Przyjrzyjmy się składnikom tego dania i ich właściwościom zdrowotnym. Główny element potrawy, czyli soczewica, odznacza się bardzo wysoką zawartością protein. To nie jedyny jej plus. Ma także duże ilości żelaza i kwasu foliowego, które ułatwią powstawanie czerwonych krwinek. Kwas foliowy korzystnie wpłynie na funkcjonowanie układu nerwowego, mózgu oraz dobre samopoczucie, będzie także oddziaływać na układ pokarmowy. Soczewica jest także dobrym źródłem błonnika, sprawdzonego sojusznika we wszystkich dietach. Osoby będące w trakcie odchudzania powinny pamiętać, że posiłki z dużą zawartością błonnika sprawiają, że dłużej jesteśmy najedzeni i łatwiej jest nam zapanować nad apetytem i pokonywać pokusę podjadania. Błonnik korzystnie wpływa na poziom cholesterolu i ciśnienia. Pomaga usuwać z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii i jest polecany jako sprawdzony środek chroniący przed rozwojem nowotworów układu pokarmowego.

Cebula pomaga rozprawiać się z mikrointruzami, jakimi są różne rodzaje grzybów i bakterii. Ponadto jedząc cebulę, dostarczamy organizmowi witaminy C, B2 i P, a także minerały magnez, fosfor, cynk, krzem i siarkę. Dzięki tym składnikom cebula pomaga wzmacniać włosy, kości, reguluje poziom cukru i cholesterolu.
Pieczarki mogą pomóc nam w utrzymaniu sportowej sylwetki. Zawierają duże ilości potasu, który pomaga usuwać nadmiar wody z organizmu oraz kwas pantotenowy mający wpływ na właściwe funkcjonowanie metabolizmu. Jako ciekawostkę warto wspomnieć o badaniach przeprowadzonych w USA, z których wynika, że pieczarki sprawdzają się w zapobieganiu rozwoju nowotworów piersi i prostaty.

Papryka, bez względu na swój kolor, ma wiele właściwości prozdrowotnych. Wzmacnia odporność, pomaga regulować przemianę materii i walczyć ze skłonnością do podjadania, zapewniając poczucie sytości. Ostre papryczki wpływają także na podniesienie tempa metabolizmu, mają działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Papryka czerwona jest znakomitym źródłem witamin A, C i E.

Ragout z zieloną soczewicą

Składniki:
a 250 g zielonej soczewicy
a 1 duża cebula lub dwie małe
a 6 średnich pieczarek
a 1/2 czerwonej papryki
a 2 ząbki czosnku
a 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
a natka pietruszki
a pieprz czarny
Przygotowanie:
Soczewicę ugotować
na półtwardo.
Drobno pokrojoną cebulkę zblanszować na suchej patelni. Dodać pokrojone pieczarki
i poddusić. Czerwoną paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Do cebulki i pieczarek dodać soczewicę, czosnek i paprykę. Przyprawić pieprzem.
Poddusić, ewentualny nadmiar wody odparować.
Polać oliwą z oliwek, posypać natką pietruszki.
Smacznego!

1}Konkurs "Chudnij ze smakiem" zakończony!

Zabawa miała proste zasady. My przez siedem kolejnych miesięcy prezentowaliśmy zalety jednego produktu spożywczego, podawaliśmy dodatki do niego, a zadaniem Czytelników było skomponowanie w oparciu o nie posiłku zgodnego z założeniami Gaca System. Przez kolejne tygodnie prezentowaliśmy potrawy opracowane przez osoby, które korzystając z Gaca System, zrzuciły zbędne kilogramy, a teraz bez problemu utrzymują formę. Na pewno wielu z Was w tych przepisach odnalazło inspirację do stworzenia własnych, nie tylko konkursowych, dań, które na stałe zagoszczą na Waszych stołach.
2}Nagroda miesiąca

Co miesiąc autor najlepszego przepisu w nagrodę otrzymywał bezpłatny 28-dniowy, indywidualnie opracowany żywieniowo-treningowy program odchudzający oraz wsparcie motywacyjne - usługę dostępną przez nowoczesny system wideokonferencji na platformie www.sos-odchudzanie.pl. Od jesieni ubiegłego roku te nagrody otrzymało aż 49 osób z całej Polski. Zwycięstwo w konkursie miesiąca stawało się przepustką do walki o nagrodę główną.

3}Nagroda główna czeka

3 tysiące złotych
i tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania
otrzyma autor przepisu wybranego przez kapitułę, w skład której wejdą: Konrad Gaca, znany polski kucharz i przedstawiciel grupy Polskapresse. O rozstrzygnięciach podjętych przez kapitułę powiadomimy na uroczystej Gali, jaka odbędzie się w 3 tygodniu września i będzie równocześnie zakończeniem 9 edycji akcji Chudniesz - Wygrywasz Zdrowie. Na uroczystości poznamy także zwycięzcę konkursu literackiego na temat odchudzania, który już po raz szósty ogłosimy za tydzień. Wszystkie informacje będą również umieszczane na stronie internetowej www.gacasystem.pl.

Autor przepisu: Barbara Zawisławska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska