Restauracja „Akropol na Solnym” działająca przy pl. Solnym 18/19 we Wrocławiu, od niedawna serwuje nie tylko kuchnię grecką, lecz także bałkańską. Na porę letnią przygotowała kilka nowości.
Oryginalne napoje
W menu lokalu znajdziemy lemoniady o ciekawym smaku. Oprócz tych robionych z sezonowych owoców, napijemy się także
lemoniady tymiankowej, która ma delikatny ziołowy smak i rozmarynowej np. z dodatkiem mięty.
Goście zasmakowali w kuchni bałkańskiej
Do tej pory z karty bałkańskiej klienci najchętniej wybierają ćevapi czyli kotleciki mielone z grilla i charakterystyczną dla kuchni bułgarskiej, sałatkę szopską. Dużą popularnością cieszy się także filet z kurczaka otulony szpinakiem z dodatkiem suszonych pomidorów. Jest to lekkie, łagodne danie, które smakuje zarówno paniom jak i panom. Odważni mogą zjeść wersję z ostrymi papryczkami. W menu znajdziemy także pyszny wołowy stek z masłem ziołowym, polędwiczki wieprzowe w sosie śliwkowym z dodatkiem rakiji oraz jagnięcinę grillowaną z rozmarynem.
W tej restauracji dzieci są mile widziane
Mamy specjalną propozycję dla rodziców z dziećmi, które mogą zjeść posiłek za symboliczną złotówkę. Propozycja skierowana
jest do dorosłych, którzy zamówią dla siebie potrawę z karty głównej, a dziecku danie z „kid’s menu”.
Chcemy promować restauracyjny styl życia w naszym społeczeństwie: rodzinne wyjścia na obiad i kulturę przychodzenia do restauracji z pociechami. Stąd pomysł, aby wyjść naprzeciw młodym rodzicom - Tomasz Kontek, właściciel restauracji Akropol na Solnym
W specjalnym menu do wyboru jest wszystko to co maluchy lubią najbardziej: burger drobiowy lub wołowo-wieprzowy, frytki, makaron w sosie pomidorowym, dorsz atlantycki i kulki drobiowe. Burgery są zdrowe i smaczne, ponieważ przyrządzane są
zawsze z wysokiej jakości mięsa, mielonego tuż przed przygotowaniem dania.
Zestawy dziecięce dostępne w naszym lokalu bardzo przypadły dzieciom do gustu i bardzo chętnie je jedzą
Pyszne desery na ciepłe i chłodne dni
W specjalnej ofercie na lato w Akropolu na Solnym znajdziemy bardzo słodką baklawę tj. ciasto przyrządzane z ciasta filo, orzechów i miodu. Spróbujemy także žito sa šlagom czyli przysmak z pszenicy, który jest typową serbską słodkością. W restauracji zjemy go w nietypowej wersji, z cytrynowym sorbetem. Jeżeli chodzi o deser z sezonowych owoców w karcie jest
fantastyczne carpaccio truskawkowe: sodko- kwaśny deser z serem z dodatkiem czekolady lub mięty.
Odwiedzając restaurację warto spróbować także likieru orzechowo-kawowego robionego na bazie rakiji. Wspaniałe ziołowe likiery w niewielkiej ilości, jako dodatek do obiadu są świetnym wspomagaczem trawienia, zwłaszcza w upalne dni
Specjały w zestawie z promocją
Restauracja Arropol na Solnym czynna jest codziennie od godz. 12. W poniedziałki lokal otwarty jest do godz. 22. Od wtorku
do soboty do godziny 23, a w niedzielę do 22. W dni robocze od godz. 12 do 16 serwowane są lunche(zestaw - zupa plus danie główne) w cenie 25 zł .
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?