Pierwsze truskawki pojawiły się już na wrocławskich stoiskach. To na razie owoce szklarniowe. Kosztują około 13-14 złotych za kilogram. Smakują średnio. Te najlepsze pojawią się dopiero pod koniec maja.
Można śmiało stwierdzić, ze truskawki to poziomki, ale z większymi owocami. Powstały bowiem z przypadkowego skrzyżowania dwóch odmian poziomek: wirginijskiej i chilijskiej. Dokonali tego ogrodnicy francuscy w XVIII wieku. Ta wielkoowocowa poziomka, nazwana została ananasową ale z czasem stałą się po prostu truskawką, a jej uprawa szybko rozpowszechniła się najpierw w Europie, a potem w Ameryce Północnej.
Truskawki mają mało kalorii a dużo witaminy C, żelaza, wapnia, fosforu, magnezu i manganu. Działają krwiotwórczo i wzmacniająco. Ich sok ma właściwości bakteriobójcze takie jak chrzan, czosnek czy cebula.Maseczki kosmetyczne z truskawek likwidują przebarwienia skóry.
Truskawki - nie dla każdego
Nie wszyscy mogą jednak zajadać się tymi smacznymi owocami. Zawierają one bowiem salicylany na które wiele osób jest uczulonych. Objawami alergii pokarmowej na truskawki są różnego rodzaju pokrzywki a także bolesne biegunki.
Truskawki - jak przechowywać
Kupując te owoce należy od razu je zużyć lub przetworzyć, gdyż szybko fermentują i pleśnieją. Najlepszym sposobem na przechowanie truskawek jest zamrożenie, zachowujące prawie wszystkie właściwości świeżych owoców.
Truskawki - rodzaje, odmiany
Truskawki Elsanta - odmiana wczesna, bardzo popularna w Europie, wydajna. Owoce smaczne, bardzo duże, wyrównane, żywoczerwone, z silnym połyskiem, odporne na szarą pleśń. Owoce wyjątkowo twarde, jędrne, bardzo dobrze znoszą długi transport.
Truskawki Onebor czyli Marmolada - odmiana włoska, o średniej porze dojrzewania, bardzo plenna. Owoce bardzo duże, "grzebieniaste", intensywnie czerwone, jędrne, z połyskiem,bardzo trwałe, miąższ soczysty, aromatyczny, dość smaczny.
Truskawki Honeoye - bardzo wczesna, owoce stożkowate, czerwone a później ciemnoczerwone, błyszczące, wyrównane, aromatyczne.
Rosie - odmiana wczesna, deserowa. Owoce koloru czerwonego z silnym połyskiem, dość duże o regularnym kształcie, jędrne, soczyste, smaczne, dobrze znoszą transport.
Truskawki Kent - odmiana kanadyjska, deserowa, wczesna. Wyróżnia się dużymi, błyszczącymi jasnoczerwonymi owocami. W sprzyjających warunkach odmiana ma tendencję do powtórnego owocowania jesienią.
Truskawki Elianny - odmiana wyhodowana w Wielkiej Brytanii. Bardzo ciekawa odmiana deserowa, o jędrnym owocu nadającym się do długiego przechowywania i transportu. Duże, słodkie i soczyste owoce o ładnym połysku. Kolor jasnoczerwony, owoce szeroko stożkowe.
Truskawki Kimberly - odmiana holenderska. Owoce bardzo duże, smaczne, o jasnoczerwonej barwie i średniej jędrności.
Truskawki Polka - odmiana średniopóźna. Owoce duże, wyrównane, ciemnoczerwona. Jedna z najsmaczniejszych odmian. Odporna na mróz. Owoce deserowe i przerobowe, nadające się do przetwórstwa i mrożenia.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?