Śniadanie wielkanocne - co położyć na stole?
Wielkanoc to najważniejsze święto dla katolików. To wtedy chrześcijanie świętują zmartwychwstanie Chrystusa. Niedziela Wielkanocna to dzień, w którym jemy świąteczne śniadanie.
Podczas śniadania najważniejszym pokarmem jest oczywiście święconka, czyli produkty, które w Wielką Sobotę święcimy w kościele w koszyczkach. Śniadanie rozpoczyna się podzieleniem się jajkiem. Tradycja mówi, że wszystkie poświęcone pokarmy powinny zostać zjedzone podczas świąt i nie można ich wyrzucać.
Zarówno produkty, które wkładamy do koszyczka, jak i kładziemy na wielkanocnym stole mają swoją tradycyjną symbolikę. Co powinno znaleźć się wśród świątecznych potraw? Na pewno te dania, która są przyrządzone z użyciem produktów, które wkładamy do święconki i mają symboliczne znaczenie. Są to:
- Jajko - jest symbolem zwycięstwa nad śmiercią
- Twaróg/ ser - oznacza przymierze człowieka z naturą
- Chleb - to dla chrześcijan ciało Chrystusa
- Mięsa i wędliny – mają zapewnić dostatek i sytość
- Sól – oznacza oczyszczenie i prawdę
- Chrzan – symbolizuje mękę Pańską
Potrawy na Wielkanoc - symbole na świątecznym stole
Z wyżej wymienionych produktów można wyczarować na Twoim stole wiele potraw, które zachwycą rodzinę. Do najbardziej tradycyjnych dań należy oczywiście żurek z jajkiem ze święconki, który możesz podać w doskonale wyglądającym, chrupiącym chlebie. Do żurku można wkroić wędliny i kiełbasę, którą można również przygotować na wiele sposobów - kiełbasę można zapiec w marynacie z miodu lub innych przypraw.
Jajka, które są najczęściej kojarzone z Wielkanocą także można przygotować według wielu pomysłów, co na pewno będzie świetnym urozmaiceniem tradycyjnego stołu. Popularne są jajka faszerowane pieczarkami, łososiem i warzywami. Na wiele sposobów można wykonać również pasty jajeczne oraz sałatki. Jajka można również podać na ciepło w sosie chrzanowym. Gospodynie chwalą również przepis na jajka faszerowane i opiekane w skorupkach.
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć oczywiście mięs i pieczeni. Doskonałym wyborem będzie pasztet, do którego można dobrać według uznania różne dodatki. Dla tych, którzy nie spożywają mięsa lub nie przepadają za mięsnymi daniami, idealny będzie pasztet z soczewicy lub fasoli.
Podczas świąt nie może zabraknąć także ciast. Z Wielkanocą kojarzy się przede wszystkich kolorowe, zdobione mazurki z czekoladą, bakaliami i kajmakiem. Słodką potrawą przygotowywaną na Wielkanoc jest również pascha. Inne ciasta, takie jak makowiec, sernik lub ucierana babka i drożdżówki również mają symboliczne znaczenie - oznaczają umiejętności i doskonałość.
Ukraina rozpocznie oficjalne rozmowy o przystąpieniu do UE
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?