Tradycyjne polowanie na trufle wpisane na listę UNESCO. Co jeszcze tam znajdziemy, m. in. z Polski?

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Polowanie na trufle we Włoszech związane jest z wielowiekową tradycją.
Polowanie na trufle we Włoszech związane jest z wielowiekową tradycją. unsplash.com
Udostępnij:
Decyzja Międzyrządowego Komitetu UNESCO zapadła w grudniu 2021. Włosi pragnęli, aby ich wielowiekowa praktyka - tzw. polowanie na trufle - zostało wpisane na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego. Na dopełnienie formalności czekali 8 lat. Sprawdziliśmy, co jeszcze związanego z jedzeniem i gotowaniem można znaleźć na tej prestiżowej liście.

Według Konwencji UNESCO, której tekst został przyjęty w 2003 r., dziedzictwo niematerialne to:

  • zwyczaje,
  • przekaz ustny,
  • wiedza,
  • umiejętności oraz związane z nimi przedmioty i przestrzeń kulturowa.

Ważne, by były uznane za część własnego dziedzictwa przez daną wspólnotę, grupę lub jednostki. Tradycje, zwyczaje, rytuały, obrzędy lub konkretne umiejętności i rzemiosła są przekazywane z pokolenia na pokolenie i kultywowane. Dzięki wpisaniu na stałe na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego zostają wyróżnione, docenione, ale zyskują też ochronę.

Na liście UNESCO znajdziemy również zwyczaje i umiejętności z całego świata związane z jedzeniem i gotowaniem, np. wytwarzanie chlebka lawasz w Albanii, praktykowanie diety śródziemnomorskiej w regionie Hiszpanii, Włoch, Portugalii, Maroka, Grecji, Cypru i Chorwacji czy belgijską kulturę piwną. Tym razem trafiły na nią również polowania na trufle we Włoszech.

Włoskie polowanie na trufle uznane przez UNESCO

Zgłoszenie kandydatury określono jako „Polowanie i wydobycie trufli we Włoszech, tradycyjna wiedza i praktyka”. Komisja UNESCO podkreśliła, że truflarze szanują równowagę ekologiczną, doceniają różnorodność leśnej przyrody, a także zapewniają sezonową regenerację różnych gatunków trufli. Zauważono, że praktyka polowań na trufle buduje tożsamość kulturową grupy i ma wymiar wspólnotowy. Doceniono fakt, że wiedza na temat zbierania tych grzybów przekazywana była ustnie, z pokolenia na pokolenie, m.in. dzięki bajkom i anegdotom. Obecnie praktyka polowania na trufle kultywowana jest głównie na wsiach Półwyspu Apenińskiego.

Włoscy truflarze

Truflarze to osoby, które zajmują się zbieraniem trufli. Nazywa się to również polowaniem, gdyż wymaga wyjątkowej cierpliwości, wiedzy i spostrzegawczości. Czarne i białe trufle rosną pod ziemią w ściółce leśnej. Dawniej podczas łowów pomagały wyszkolone świnie, z czasem zamieniono je na psy. We Włoszech znajduje się aż 45. Krajowych Federacji Włoskich Stowarzyszeń Trufli.

Trufle określane są mianem produktu luksusowego, niektórzy nazywają je nawet „czarnymi diamentami”. Ich wyjątkową cechą jest to, że rosną pod ziemią, na głębokości około 10–20 cm. Ich wysoka cena związana jest z rzadkością występowania i trudnością w znalezieniu ich w ściółce leśnej.

Więcej informacji o truflach, czyli tzw. czarnych diamentach, znajdziecie w galerii.

Polowanie na trufle we Włoszech związane jest z wielowiekową tradycją.

Tradycyjne polowanie na trufle wpisane na listę UNESCO. Co j...

Warto dodać, że w polskich kinach studyjnych w całej Polsce można zobaczyć film dokumentalny pod tytułem „Truflarze”, który pozwala zanurzyć się w codzienność osób zajmujących się polowaniem i wydobyciem drogocennych grzybów w górach Piemontu. Przy tym została nakreślona wyjątkowa relacja poszukiwaczy z ich wyszkolonymi psami.

Czym jest krajowa lista niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO?

Polski rejestr elementów niematerialnego dziedzictwa kulturowego, tworzony według zasad przyjętych przez Konwencję UNESCO, powstaje od 2014 roku. Są to wszystkie praktyki, które ożywiają kulturę i dziedzictwo. Rejestr ma charakter informacyjny. Spis prowadzony jest przez Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Na polskiej liście od 2020 roku znajdziemy m.in.: bartnictwo, czyli zbieranie miodu od dzikich pszczół lub pozyskiwanie miodu z dzikich uli w lasach. Doceniono praktykę, doświadczenie i przekazywanie wiedzy z pokolenia na pokolenie.

Źródło:

Zobacz inne tematy kulinarne na Stronie Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Materiał oryginalny: Tradycyjne polowanie na trufle wpisane na listę UNESCO. Co jeszcze tam znajdziemy, m. in. z Polski? - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Gazeta Wrocławska
Dodaj ogłoszenie