18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Tłusty Czwartek: Rozdaliśmy pół tysiąca pączków

Jacek Antczak
Tłusty Czwartek - dla wielu z nas najprzyjemniejsze święto w roku. Dla cukierników z pewnością najpracowitsze i przynoszące najwięcej satysfakcji i... zysków Marcin Osman
Z coca-colą i po lwowsko-wrocławsku - tłusty czwartek to szaleństwo dla łasuchów. W tym dniu przeciętny Polak zjada mniej więcej dwa i pół pączka. Na GazetaWroclawska.pl rozdaliśmy dziś aż 500 pączków! Wkrótce fotogaleria z konkursu!

3 tony mąki, 250 tysięcy jaj i półtorej tony lukru - to przepis na pączki po dolnośląsku. Ściślej, na 100 tysięcy pączków, które przygotowuje od wczoraj - przez 15 godzin - 35 osób z Cukierni Furtak z Jawora. - Jaj jest tak dużo, bo dajemy ich 40 na litr mleka. Nikt nie daje tak dużo... - opowiada Paweł Furtak, główny cukiernik Cukierni Furtak. - Oczywiście pączki smażymy na smalcu. Najlepszym. W Polsce jest po 6 złotych, a my kupujemy we Włoszech po 12 złotych za kilogram - precyzuje.

Paweł Furtak mówi, że jest na diecie i nie zamierzał jeść pączków, nawet w Tłusty Czwartek. Już wczoraj się złamał. - Chciałem tylko popróbować nadzienia, ale to nie to samo, co zjeść całego pączka, gdy smaki się przełamują. Dopiero całość, łącznie z lukrem i dekoracjami, pokazuje bogactwo smaku - śmieje się cukiernik, który mówi, że tajemnica pączkowego sukcesu ich rodzinnej cukierni (sprzedają pączki w 80 firmowych punktach, w tym 16 we Wrocławiu) tkwi nie tylko w smaku, ale i największej liczbie rodzajów pączków. Oprócz tradycyjnych (z marmoladą różaną) smażą także pączki z malibu, czekoladą, bitą śmietaną, serem, budyniem, a nawet... coca-colą. Każdy smak ma inną "lukrową dekorację".

Historycznie, polwowsko-wrocławsku, czyli z nadzieniem śliwkowo-cynamonowym. Dziś od rana w kawiarniach, restauracjach i piekarniach wrocławskiego Nadodrza będzie można kupić sobie takiego lwowsko-wrocławskiego pączka. Według przedwojennej receptury i pod nadzorem wrocławskich seniorów 3 tysiące takich pączków upiecze rodzinna piekarnia Krajewskich.

To efekt ubiegłorocznych poszukiwań najbardziej wrocławskiego z wrocławskich smaków. Historyk sztuki i autor książek o wrocławskich kulinariach Grzegorz Sobel zaproponował, by pierwszym z nich był właśnie taki pączek - z nadzieniem ze śliwkowych powideł - wrocławski hit od 300 lat. Jak opisuje Sobel, pączki stały się specjałem całego karnawału we Wrocławiu m.in. dzięki duchownym, którzy polecali je ubogim jako ostatni pożywny specjał wzmacniający ciało przed mającym nastąpić postem. Okazało się, że wrocławskie seniorki przypominają sobie, że podobne recepturowo pączki z cynamonem i nadzieniem śliwkowym były niezwykle popularne w lwowskich, przedwojennych cukierniach. Tak w Tłusty Czwartek we dzisiejszym Wrocławiu połączyły się dwie smaczne tradycje.

Wideo

Komentarze 20

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

E
Ewcia ;)

No jestem najmądrzejsza i mądrzejsi też są i co? Trollem to Ty jesteś i Ty masz coś z głową nie tak,więc uważaj do kogo mówisz.

A
Antyewcia

Skoro jesteś najmądrzejsza, to jak, nawet używając trybu przypuszczającego, może w ogóle istnieć ktoś mądrzejszy? Wniosek - jesteś trollem. A każdy internetowy troll, to osobnik cierpiący na zaburzenia psychiczne.

k
kulfon

Na krzywy ryj, to i ocet słodki

E
Ewcia ;)

Nie,nie mam. Po prostu jestem najmądrzejsza,ale jest może i ktoś mądrzejszy ode mnie i tyle. A Ty jak się czujesz z tym źle,to po prostu nie czytaj moich komentarzy. Prosta sprawa.

o
obserwator

Ty chyba masz jakieś kompleksy, pod każdym artykułem można doszukać się Twojego komentarza i w każdym jesteś najmądrzejsza/najlepsza.

A
Antoni

a cukru połowę z mąki. Słodycz do porzygania się

z
zxx

przeciez zarazki z tej hary temp zabije

A
Andrzej Korzeń

Czym sie różni smalec włoski od polskiego? Poza ceną , rzecz jasna. Co definiuje jego lepszość , że warto zapłacić Włochom a nie Polakom ?,,..

t
tja

250 tysiecy jaj i robia z tego 100 tys paczkow .. czyli 2.5 jaja na paczka. Cos mi smierdzi :P

E
Ewcia ;)

A Ja mam własne pączki,wczoraj je piekłam wraz ze swoim chłopakiem i wyszły Nam ok. 30 sztuk. Są z marmoladą i nutellą ;-) Mimo,że teraz tak wiele na tą okoliczność cukiernie sprzedają pączków i jest w czym wybierać,to Ja wole swoje domowe. Są zdrowsze i wiem co tam się dodaje,ale również i nie pogardzę takim pączkiem zwykłym z cukierni,tyle że tam dają dużo niezdrowych składników,typu E jaja utwardzane itd. Wiadomo,że są smaczne ale jednak nie ma to co zwykłe tradycyjne ze starych czasów ,,babcine'' pączki. Mniam pychota ;P

b
bez..

tego wymysłu ,że akurat w tym dniu trzeba jeść pączki. Moim zdaniem akurat w tym dniu są smakowo najgorsze. A to dlatego, że smaży się ich wtedy w milionach sztuk i w pośpiechu. W normalny dzień ich smak jest o niebo lepszy. Wszystkim łasuchom , pasibrzuchom życzę Smacznego.

a
abc

Kilka lat temu pracowałem w kilku piekarniach przy smażeniu pączków i było to na porządku dziennym. Pluło się w olej taką gęstą charą "od serca". W ten sposób sprawdzało się, czy olej jest już odpowiedni do smażenia.

A
Antoni

Bida totalna, 1250 na punkt. Toz średniej wielkości cukiernia sprzedaje tyle na codzień

a
ab

Sama już pewnie zrobiła sobie samojebkę z pączkami i wrzuciła na fejsa.

.

Zrobić ci zdjęcie?

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3