Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tłusty czwartek przepisy [KIEDY JEST TŁUSTY CZWARTEK]

PB
TŁUSTY CZWARTEK. Kiedy jest Tłusty Czwartek? W ostatni czwartek przed Wielkim Postem swoje święto mają łasuchy! Pączki, faworki, rurki z kremem tego dnia będą konsumowane w rekordowych ilościach. NAJLEPSZE PRZEPISY NA TŁUSTY CZWARTEK. Sprawdź, kiedy wypada TŁUSTY CZWARTEK.
TŁUSTY CZWARTEK. Kiedy jest Tłusty Czwartek? W ostatni czwartek przed Wielkim Postem swoje święto mają łasuchy! Pączki, faworki, rurki z kremem tego dnia będą konsumowane w rekordowych ilościach. NAJLEPSZE PRZEPISY NA TŁUSTY CZWARTEK. Sprawdź, kiedy wypada TŁUSTY CZWARTEK. Pawel Relikowski / Polska Press
TŁUSTY CZWARTEK. Kiedy jest Tłusty Czwartek? W ostatni czwartek przed Wielkim Postem swoje święto mają łasuchy! Pączki, faworki, rurki z kremem tego dnia będą konsumowane w rekordowych ilościach. NAJLEPSZE PRZEPISY NA TŁUSTY CZWARTEK. Sprawdź, kiedy wypada TŁUSTY CZWARTEK.

KIEDY JEST TŁUSTY CZWARTEK

Kiedy jest TŁUSTY CZWARTEK? W tym roku TŁUSTY CZWARTEK wypada 8 lutego. TŁUSTY CZWARTEK obchodzimy zawsze na zakończenie karnawału. Niespełna tydzień po zapustach, jak nazywano TŁUSTY CZWARTEK, wypada Środa Popielcowa. TŁUSTY CZWARTEK to święto ruchome związane z obchodami Wielkanocy.

TŁUSTY CZWARTEK PRZEPISY

W TŁUSTY CZWARTEK wiele osób, także tych będących na diecie, pozwala sobie na chwilę słodkiej rozpusty. W TŁUSTY CZWARTEK trzeba zjeść przynajmniej jednego pączka lub faworka. W końcu to najsłodsze święto w roku!

W TŁUSTY CZWARTEK piekarnie i cukiernie przeżywają prawdziwe oblężenie. Ale pączki można również zrobić samemu. Sprawdź przepisy na pączki w TŁUSTY CZWARTEK.

PRZEPIS NA PĄCZKI TŁUSTY CZWARTEK

Do usmażenia pączków potrzebujemy:

  • 1 kg mąki
  • 10 dag drożdży
  • 15 dag cukru
  • 10 żółtek
  • 0,5 l mleka
  • 1,5 l oleju
  • 2 łyżki masła (ew. margaryny)
  • kieliszek spirytusu ew. octu
  • marmolada

Drożdże na nasze pączki rozpuszczamy w ćwierć litra mleka, dodajemy szczyptę cukru i 3 łyżki mąki. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem, wsypujemy mąkę, wlewamy drożdże, resztę mleka i wyrabiamy ciasto na nasze pączki.

Roztapiamy masło i wlewamy do ciasta na pączki, dodajemy spirytus i wyrabiamy. Przykrywamy ścierką i odstawiamy aż podwoi swoją objętość.

Ciasto na pączki formujemy z ciasta na kulki. Najlepiej robić to natłuszczonymi olejem rękoma. Kulki na pączki rozpłaszczamy, nakładamy marmoladę i sklejamy brzegi, po czym formujemy kulkę. Pączki układamy na stolnicy z mąką. Następnie nasze pączki wrzucamy na rozgrzany olej. Po czym poznamy, że jest już dobry? Gdy wrzucimy do niego pączka, ten wypłynie.

Pączki smażymy w rozgrzanym oleju do góry dnem kładąc je delikatnie do rondelka. Przykrywamy garnek pokrywką. Pączki smażą się około 2,5 min. Wtedy należy je odwrócić na drugą stronę, np. widelcem i smażyć ponownie 2,5 minuty. Wyjąć na papierowe ręczniki, posypać cukrem pudrem lub polać pączki lukrem.

Zobacz też: TŁUSTY CZWARTEK z Gazetą Wrocławską

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska