18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tłusty czwartek - kiedy tłusty czwartek 2014 (DATA, PRZEPIS NA PĄCZKI)

red.
Tłusty czwartek 27 lutego - znasz przepis na pączki?
Tłusty czwartek 27 lutego - znasz przepis na pączki? Adam Wojnar/ Polskapresse
Tłusty czwartek 2014 wypada 27 lutego. Tradycyjnie jest to ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Rozpoczyna on ostatni dzień karnawału. Tłusty czwartek to inaczej zapusty, a w ten dzień możemy się objadać do woli. Z tej okazji podajemy przepis na pączki.

Tłusty czwartek obchodzony jest na zakończenie karnawału, a jeszcze w starożytnym Rzymie świętowano w ten sposób zakończenie zimy i rozpoczęcie wiosny. Wypiekano pączki z ciasta chlebowego ze słoniną i nazywano tłusty czwartek tłustym dniem.

Niespełna tydzień po zapustach, jak nazywano tłusty czwartek, wypada Środa Popielcowa. Tłusty czwartek to święto ruchome związane z obchodami Wielkanocy.

Tłusty czwartek - kiedy wypada

  • 2014 -27 lutego
  • 2015 -12 lutego
  • 2016 -4 lutego
  • 2017 -23 lutego
  • 2018 -8 lutego
  • 2019 -28 lutego

Tłusty czwartek - przepis na pączki

  • 1 kg mąki
  • 10 dag drożdży
  • 15 dag cukru
  • 10 żółtek
  • 0,5 l mleka
  • 1,5 l oleju
  • 2 łyżki masła (ew. margaryny)
  • kieliszek spirytusu ew. octu
  • marmolada

Przepis na pączki - jak zrobić

Drożdże na nasze pączki rozpuszczamy w ćwierć litra mleka, dodajemy szczyptę cukru i 3 łyżki mąki. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem, wsypujemy mąkę, wlewamy drożdże, resztę mleka i wyrabiamy ciasto na nasze pączki.

Roztapiamy masło i wlewamy do ciasta na pączki, dodajemy spirytus i wyrabiamy. Przykrywamy ścierką i odstawiamy aż podwoi swoją objętość.

Przepis na pączki - formowanie pączków

Ciasto na pączki formujemy z ciasta na kulki. Najlepiej robić to natłuszczonymi olejem rękoma. Kulki na pączki rozpłaszczamy, nakładamy marmoladę i sklejamy brzegi, po czym formujemy kulkę. Pączki układamy na stolnicy z mąką. Następnie nasze pączki wrzucamy na rozgrzany olej. Po czym poznamy, że jest już dobry? Gdy wrzucimy do niego pączka, ten wypłynie.

Przepis na pączki - smażenie

Pączki smażymy w rozgrzanym oleju do góry dnem kładąc je delikatnie do rondelka. Przykrywamy garnek pokrywką. Pączki smażą się około 2,5 min. Wtedy należy je odwrócić na drugą stronę, np. widelcem i smażyć ponownie 2,5 minuty. Wyjąć na papierowe ręczniki, posypać cukrem pudrem lub polać pączki lukrem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska