18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Tłusty czwartek - kiedy tłusty czwartek 2014 (DATA, PRZEPIS NA PĄCZKI)

red.
Tłusty czwartek 27 lutego - znasz przepis na pączki?
Tłusty czwartek 27 lutego - znasz przepis na pączki? Adam Wojnar/ Polskapresse
Udostępnij:
Tłusty czwartek 2014 wypada 27 lutego. Tradycyjnie jest to ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Rozpoczyna on ostatni dzień karnawału. Tłusty czwartek to inaczej zapusty, a w ten dzień możemy się objadać do woli. Z tej okazji podajemy przepis na pączki.

Tłusty czwartek obchodzony jest na zakończenie karnawału, a jeszcze w starożytnym Rzymie świętowano w ten sposób zakończenie zimy i rozpoczęcie wiosny. Wypiekano pączki z ciasta chlebowego ze słoniną i nazywano tłusty czwartek tłustym dniem.

Niespełna tydzień po zapustach, jak nazywano tłusty czwartek, wypada Środa Popielcowa. Tłusty czwartek to święto ruchome związane z obchodami Wielkanocy.

Tłusty czwartek - kiedy wypada

  • 2014 -27 lutego
  • 2015 -12 lutego
  • 2016 -4 lutego
  • 2017 -23 lutego
  • 2018 -8 lutego
  • 2019 -28 lutego

Tłusty czwartek - przepis na pączki

  • 1 kg mąki
  • 10 dag drożdży
  • 15 dag cukru
  • 10 żółtek
  • 0,5 l mleka
  • 1,5 l oleju
  • 2 łyżki masła (ew. margaryny)
  • kieliszek spirytusu ew. octu
  • marmolada

Przepis na pączki - jak zrobić

Drożdże na nasze pączki rozpuszczamy w ćwierć litra mleka, dodajemy szczyptę cukru i 3 łyżki mąki. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem, wsypujemy mąkę, wlewamy drożdże, resztę mleka i wyrabiamy ciasto na nasze pączki.

Roztapiamy masło i wlewamy do ciasta na pączki, dodajemy spirytus i wyrabiamy. Przykrywamy ścierką i odstawiamy aż podwoi swoją objętość.

Przepis na pączki - formowanie pączków

Ciasto na pączki formujemy z ciasta na kulki. Najlepiej robić to natłuszczonymi olejem rękoma. Kulki na pączki rozpłaszczamy, nakładamy marmoladę i sklejamy brzegi, po czym formujemy kulkę. Pączki układamy na stolnicy z mąką. Następnie nasze pączki wrzucamy na rozgrzany olej. Po czym poznamy, że jest już dobry? Gdy wrzucimy do niego pączka, ten wypłynie.

Przepis na pączki - smażenie

Pączki smażymy w rozgrzanym oleju do góry dnem kładąc je delikatnie do rondelka. Przykrywamy garnek pokrywką. Pączki smażą się około 2,5 min. Wtedy należy je odwrócić na drugą stronę, np. widelcem i smażyć ponownie 2,5 minuty. Wyjąć na papierowe ręczniki, posypać cukrem pudrem lub polać pączki lukrem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Gazeta Wrocławska
Dodaj ogłoszenie