TŁUSTY CZWARTEK 2016 już 4 lutego. A kiedy śledzik? (ŚLEDZIK, PRZEPISY)

KCZ
07.03.2011 legnica violeta lupkowska ekspedientka ze sledziamy sledz ryba sledzik gazeta wroclawska piotr krzyzanowski/polskapresse Fot. Piotr Krzyzanowski/Polskapresse
Tłusty Czwartek już w najbliższy czwartek, czyli 4 lutego. Ale to jeszcze nie koniec karnawałowej uczty. Kilka ni później będziemy obchodzić tzw. śledzika.

Zobacz też: Przepisy na pączki i faworki. Tłusty Czwartek 2016

ŚLEDZIK. SKĄD TA TRADYCJA?

Skąd pochodzi tradycja śledzika? Otóż dawniej, w XVI wieku, karnawałowe ucztowanie kończyło się tzw. pogrzebem basa. Zegar wybijał północ i od tego momentu zabawa miała ustąpić miejsca umartwianiu i powadze. Jednak zanim ostatecznie pożegnano karnawał, na stole pojawiał się alkohol, a zagryzką były śledzie i kapusta kiszona - symbole zbliżającego się okresu wyrzeczeń. Pierwszy postny posiłek składał się zwykle z mleka, jaj i śledzi.

Dzisiaj o genezie śledzika pamiętają nieliczni. Śledzik nie cieszy się taką popularnością jak poprzedzający go Tłusty Czwartek. Jest to święto ruchome, przypadające na ostatni dzień karnawału - w tym roku będzie to 9 luty.

ŚLEDZIK 2016. PRZEPISY NA ŚLEDZIE

Śledzik 2016. Sałatka śledziowa z burakami. Przepis

Składniki
6 filetów śledziowych
5 buraków
5 ziemniaków
1 kwaskowe jabłko
5 ogórków kiszonych
1 puszka groszku zielonego
0,5 szklanki śmietany 18 %
3/4 szklanki majonezu
sok z połowy cytryny
Sól, pieprz

Sposób przygotowania
Buraki i ziemniaki dokładnie myjemy nie obierając, gotujemy w osobnych garnkach do miękkości, ostudzone obieramy. Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą, moczymy przez 1,5 godziny, kroimy w kostkę.

Obrane jabłko, buraki, ziemniaki i ogórki kroimy w kostkę, groszek odsączamy z zalewy, wszystkie składniki przekładamy do miski. Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy majonez oraz sok z cytryny doprawiamy do smaku solą i pieprzem, polewamy sałatkę, wszystko dokładnie mieszamy.

Śledzik 2016. Pucharek śledziowy. Przepis

Składniki
1 słoik marchewki konserwowej krojonej ( 250 g)
6 filetów śledzia marynowanego
1 puszka groszku konserwowego ( 400 g)
1 por
1 słoik ogórków korniszonów ( 500 g)
majonez (pikantny) + śmietana lub jogurt -zmieszane
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania
Marchew i groszek odcedzić. Z filetów zdjąć skórę i pokroić śledzie w kostkę. Por umyć i drobno pokroić. Tak samo korniszony. i kroję drobniutko. Wszystkie składniki można wymieszać w misce z majonezem. Wówczas powstanie sałatka. Jeżeli jednak wybieramy wersję z pucharkiem śledziowym, to w przygotowanym wcześniej naczyniu należy układać kolejno warstwami: marchew, groszek, majonez, śledzie i potem znowu majonez, a następnie por, ogórki, śledzie i majonez.

Śledzik 2016. Sałatka śledziowa z cieciorką

Składniki
4 płaty śledziowe solone
4 duże ogórki kiszone
5 jajek
1 puszka cieciorki gotowanej na parze
majonez ok 3-4 łyżki
świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania
Płaty śledziowe wymoczyć, aby pozbyć się słonego smaku. Pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Pokroić w kostkę. Ogórki kiszone osączyć i również pokroić w kostkę. Cieciorkę osączyć z zalewy. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać. Połączyć z majonezem.

Do smaku doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Śledzik 2016. Śledzie z pomidorami i żurawiną. Przepis

Składniki
0,5 kg śledzi marynowanych,
słoiczek suszonych pomidorów,
garść żurawiny,
1 cebula,
olej z suszonych pomidorów

Sposób przygotowania
Śledzie marynowane pokroić w paski, natomiast cebulę i suszone pomidory w kostkę. Do słoika wykładać na przemian śledzie, pomidory, żurawinę i cebulę.

Na koniec zalać olejem z suszonych pomidorów.

Śledzik 2016. Śledzie po węgiersku. Przepis

Składniki
400 g filetów śledziowych typu matias w oleju
100 ml mleka
1 duża cebula
5 świeżych, średnich pieczarek, pokrojonych w kostkę
300 g papryki konserwowej, pokrojonej w kostkę
85 g przecieru pomidorowego
sól
pieprz

Sposób przygotowania
Filety śledziowe wymoczyć w mleku. Czas moczenia to 20 minut. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przysmażyć na złoty kolor, dodać pokrojone pieczarki i pokrojoną w kostkę paprykę. Całość dusić na małym ogniu 10 minut, następnie dodać przecier pomidorowy, doprawić solą i pieprzem i całość dusić jeszcze przez 5 minut delikatnie mieszając. Śledzie odsączyć z mleka, pokroić w dużą kostkę i zalać przygotowanym sosem paprykowo-pieczarkowym. Odstawić do lodówki na godzinę przed podaniem.

Na następnej stronie znajdziecie przepisy na śledzie po kaszubsku i śledzie w śmietanie.

Śledzik 2016. Śledzie po kaszubsku. Przepis

Składniki
1/2 kg filetów śledziowych (matiasy)
2 średnie cebule
100 ml przecieru pomidorowego
500 ml mleka
50 ml oleju
2 łyżki cukru
4 łyżki octu
10 ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól i pieprz do smaku
majeranek do smaku

Sposób przygotowania
Filety wymoczyć w mleku. Czas moczenia to 60 minut. Następnie wypłukać, odsączyć na sitku. Pokroić na kawałki. Cebulę obrać, pokroić w plastry i podsmażyć na patelni. Dodać przecier pomidorowy, cukier, ocet, liście laurowe, ziele angielskie, doprawić solą, majerankiem i pieprzem, dokładnie wymieszać. Dolać resztę oleju. Poddusić kilka minut i wystudzić. Układać w słoiku warstwami kawałki filetów i przekładać sosem. Zakręcony słoik schować na co najmniej dobę do lodówki.

Śledzik 2016. Śledzie w śmietanie. Przepis

Składniki
500 g filetów śledziowych (matiasów)
150 ml śmietany 18%
500 ml mleka
50 g tartego chrzanu
50 g rodzynek
1 ugotowane żółtko
sól, cukier i pieprz do smaku
sok z 1/2 cytryny
1 natka pietruszki

Sposób przygotowania
Śledzie przez godzinę moczyć w mleku. Osuszyć, skropić sokiem z cytryny. Śmietanę wymieszać z chrzanem, rodzynkami, posiekaną drobno natką pietruszki i przetartym na sicie żółtkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Śledzie ułożyć na talerzu i polać śmietanowym sosem.

Śledzik 2016. Śledzie w śmietanie (inna wersja). Przepis

Składniki
6 płatów śledzi matjasów
kilka łyżeczek octu
biały pieprz do smaku
1 duża cebula
3 ogórki kiszone
1 duże kwaskowate jabłko
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
szczypta cukru
1 kubek śmietany 18%
3 łyżki majonezu
1 łyżka ostrej musztardy
1 jajko na twardo, drobno posiekane

Sposób przygotowania
Śledzie osączyć, pokroić w kawałki, obficie skropić octem i posypać białym pieprzem. Odstawić. Cebulę, ogórki i jabłko pokroić w kostkę i wymieszać z majonezem i śmietaną, musztardą, jajkiem oraz natką. Doprawić cukrem do smaku. Śledzie wymieszać z sosem. Odstawić na noc do lodówki.

Zobacz też: Jak zrobić pączki? To musisz wiedzieć przed Tłustym Czwartkiem

Flesz: Wegańskie ubrania. Made in Poland

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 1

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

B
Bartek

Po co pisać artykuł po takim podpisie zdjęcia? :D

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3