2 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Glutaminian sodu to substancja używana do nadania potrawom...
fot. krblokhin/gettyimages

Te produkty źle wpływają na pracę twojego mózgu! Zrezygnuj z nich i zobacz różnicę. Lepsza pamięć i koncentracja są w zasięgu ręki

Produkty z glutaminianem sodu

Glutaminian sodu to substancja używana do nadania potrawom wyrazistego smaku i aromatu. Zaobserwowano, że spożywanie glutaminianu sodu może zakłócać pracę rdzenia mózgowego, który reguluje nasze odczucia, np. poczucie głodu i sytości. Naukowcy sugerują, że nadmierne spożywanie produktów w proszku, które najczęściej zawierają spory dodatek tej substancji, może podwyższać ciśnienie tętnicze krwi oraz wywoływać migrenowe bóle głowy. Dodatkowo osoby regularnie jedzące posiłki z glutaminianem mogą odczuwać obniżoną zdolność koncentracji oraz zaburzenia uczenia się.

Zobacz również

Policjant ratował w Kielcach nieprzytomną kobietę. Trafiła do szpitala

NOWE
Policjant ratował w Kielcach nieprzytomną kobietę. Trafiła do szpitala

"Operowa klisza" - wystawa i koncert 25 maja w Muzeum Fotografii w Krakowie

NOWE
"Operowa klisza" - wystawa i koncert 25 maja w Muzeum Fotografii w Krakowie

Polecamy

Pęka ci głowa? Możesz chorować na dolegliwość, która dotyka 4 na 10 Polaków

Pęka ci głowa? Możesz chorować na dolegliwość, która dotyka 4 na 10 Polaków

Eksperci ds. snu nie robią tego nigdy rano. To łatwe i trudne jednocześnie

Eksperci ds. snu nie robią tego nigdy rano. To łatwe i trudne jednocześnie

Brak leczenia może doprowadzić do raka. Nawet 95 proc. pacjentów nie wie, że choruje

Brak leczenia może doprowadzić do raka. Nawet 95 proc. pacjentów nie wie, że choruje