Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Targi Zdrowych Inspiracji: Poznasz naturalne potrawy z zawiązanymi oczami?

Marcin Rybak
Marcin Rybak
Co jest smaczniejsze do jedzenia? Produkty naturalne, bez konserwantów i innych chemicznych dodatków czy najczęściej spotykane w sklepach produkty wypełnione chemią? Można się o tym przekonać podczas degustacji na Targach Zdrowych Inspiracji we wrocławskiej Hali Ludowej. Na stoisku, na którym swoją ofertę prezentują dolnośląscy producenci ekologicznej żywności.

Degustują osoby zwiedzające targi. Z zawiązanymi oczami próbują m.in. chleba, kiełbasy, ogórków i kapusty kiszonej czy soku jabłkowego. Muszą próbować odgadnąć, który produkt jest naturalny, a który pełen chemii.

Wniosek? - Wbrew pozorom rozróżnienie smaku pomiędzy produktami naturalnymi i sztucznymi nie jest oczywiste. Dlatego zawsze powinniśmy sprawdzać, kto jest producentem i jaki jest skład tego co chcemy kupić – mówi Magdalen Mańkowska organizatorka degustacji.

- Po takich produktach jak chleb czy mięso łatwo było poznać, które są naturalne – mówi pan Sebastian, jeden z degustatorów. Trudniej było z sokiem czy kiszonymi ogórkami. Na co dzień pan Sebastian stara się jeść zdrowo i wybierać produkty naturalne.

Na stoisku dolnośląskich producentów można spróbować wędlin, przetworów z owoców i warzyw, kiszonek – od klasycznych kapusty czy ogórków po kiszonego kalafiora czy czosnek. Jest miód z dolnośląskiej pasieki czy produkowana w naszym regionie musztarda z gruszki.

Na targach – poza zdrową żywnością – spotkamy też stoiska specjalistów od medycyny alternatywnej, bioterapeutów, sprzedawców kosmetyków a nawet suplementów diety. Targi można odwiedzać jeszcze w niedzielę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska