18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Targi chleba w Jaworze (ZDJĘCIA)

Zygmunt Mułek
Monika Rudzik sama wymyśliła swoje receptury Fot. Piotr Krzyżanowski
Na XIII Międzynarodowe Targi Chleba do Jawora ściągnęło około 60 piekarzy z kraju i zagranicy.

W tym roku kramy z pachnącymi wypiekami ustawiono nie na ciasnym rynku, jak dotąd bywało, ale w ośrodku wypoczynkowym Jawornik. Wystawcy mają tam zdecydowanie więcej miejsca.

Co stoisko, to inne smaki, receptury i kształt wyrobów. Prezentują się ci, którzy zatrudniają po 100 osób i wypiekają ponad setkę gatunków pieczywa dziennie. Do Jawora przyjechali także piekarze, którzy wkładają do pieca kilkanaście chlebów, ale... tygodniowo. Bochny są przeznaczone tylko dla smakoszy.

Monika Rudzik z Piechowic prowadzi zajazd. Od roku sama piecze chleb.
- Jestem uzależniona od swojego pieczywa - śmieje się pani Monika. - Receptury sama wymyśliłam.
Pani Monika wypieka trzy rodzaje chleba: pszenny, żytni i orkiszowy - w sumie około 40 sztuk tygodniowo. A jaka jest receptura? - Chleb pszenny robię z mąki, soli, cukru i drożdży - Monika Rudziec uchyla rąbka tajemnicy. - Ważne, by ciasto ręcznie wymieszać. Ale najważniejszy składnik to miłość do tego, co się robi - dodaje.

Bożena Danek prowadzi z mężem piekarnię w Nowym Sączu. Zatrudniają ponad setkę osób i wypiekają prawie tyle samo różnych gatunków pieczywa. Na targi przyjeżdżają, żeby spotkać się z innymi piekarzami, podpatrzyć ich wyroby i wypromować się.
- U nas najlepiej sprzedaje się chleb wiejski, wypiekany na liściu kapusty, posypany ciemną czarnuszką - opowiada pani Danuta. - Taki bochenek waży prawie dwa kilogramy, ale długo trzyma świeżość - podkreśla.

Targi wymyślił w 1997 roku lekarz i społecznik Jacek Krajewski.
- Chleb trzeba jeść, bo ma wiele pożytecznych składników, które wpływają na rozwój intelektualny, a także czyszczą jelita - zachwala Krajewski. - Najzdrowszy jest chleb ciemny, za to biały najsmaczniejszy, ale jedzmy go z umiarem.

Andrzej Szydłowski, były prezydent Światowej Unii Piekarzy przyznaje, że polskie pieczywo jest najlepsze.
- Zjeździłem wszystkie kontynenty i wszędzie piekarze potwierdzali, że to prawda - mówi. - Ja też to potwierdzam.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3