Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Takie właściwości mają jajka. Ile gotujemy jajka na miękko, by wyszły idealnie?

Agnieszka Kasperek
Agnieszka Kasperek
Jajka są zdrowym i potrzebnym składnikiem w dobrze zbilansowanej diecie. Są źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Są również źródłem cennych składników odżywczych, takich jak witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12, kwas pantotenowy, fosfor, potas, wapń, żelazo, sód, magnez, miedź, selen. Z jajek można przyrządzić wiele smacznych potraw.Jakie właściwości zdrowotne mają jajka? Jak długo je trzeba gotować, aby wyszły na miękko? Sprawdź >>
Jajka są zdrowym i potrzebnym składnikiem w dobrze zbilansowanej diecie. Są źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Są również źródłem cennych składników odżywczych, takich jak witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12, kwas pantotenowy, fosfor, potas, wapń, żelazo, sód, magnez, miedź, selen. Z jajek można przyrządzić wiele smacznych potraw.Jakie właściwości zdrowotne mają jajka? Jak długo je trzeba gotować, aby wyszły na miękko? Sprawdź >>pixabay.com
Jajka często goszczą w diecie i na stołach w polskich domach. Z jajek można przyrządzić wiele smacznych potraw, na przykład jajecznicę, szakszukę, pastę jajeczną. Jeden z najsmaczniejszych i zarazem najzdrowszych sposobów na jajka to jajka na miękko. Jakie właściwości zdrowotne mają jajka? Jak długo je trzeba gotować, aby wyszły na miękko? Dowiesz się tego z naszego artykułu.

Jajka - takie mają właściwości

Jajka są bardzo zdrowe. Są źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Jajka są również źródłem cennych składników odżywczych, to m.in.: witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12, kwas pantotenowy, fosfor, potas, wapń, żelazo, sód, magnez, miedź, selen.

Czy od jajek rośnie cholesterol?

Spożycie 2-3 jaj dziennie nie powoduje wzrostu stężenia cholesterolu. Jajka oprócz cholesterolu zawierają bowiem sporo choliny, która uczestniczy w przemianach tłuszczów i cholesterolu i zapobiega osadzaniu się cholesterolu w ścianach tętnic. Oczywiście, jeśli zjemy jajka w połączeniu z majonezem czy tłustym sosem czosnkowym, wówczas nie jest to dobre dla zdrowia.

Jajka ugotowane na miękko są zdrowsze i łatwiej strawne niż ugotowane na twardo, a ścięte na parze - niż te usmażone na tłuszczu. Białko jest łatwiej trawione niż żółtko.

Jajko na miękko czas gotowania

Najzdrowszą formą są jajka na miękko. Wielu z nasz ma często problem z ugotowaniem jajek tak, by wyszły na miękko. Albo są po prostu na twardo, albo są wręcz zbyt miękkie - białko nie ścięło się i jest płynne. Ile czasu i jak trzeba gotować jajko, aby wyszło na miękko?
Są dwie szkoły gotowania idealnych jajek na miękko:
Jajko wkładamy do zimnej wody:

  • włóż jajko do garnka,
  • zalej je zimną wodą,
  • gdy woda zacznie wrzeć, zacznij odmierzać czas,
  • gotuj jajko 3-4 minuty, aby uzyskać idealne jajko na miękko.

Jajko wkładamy do wrzącej wody:

  • zagotuj wodę w garnku,
  • do gotującej się wody włóż delikatnie jajko na łyżce,
  • gotuj w zależności od rozmiaru jajka: S – 3,5 minuty, M – 4 minuty, L – 5,5 minuty.

Nigdy nie gotuj jajek dłużej niż 10 minut. Palnik należy ustawić tak, by podczas gotowania jajek woda w garnku "pyrkała", a nie mocno buzowała.

Co się dzieje z organizmem, gdy jemy jajka? Jakie właściwości mają jajka? Jak jeszcze można je przygotować, aby zachowały wartości odżywcze? Zobacz w naszej galerii:

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Takie właściwości mają jajka. Ile gotujemy jajka na miękko, by wyszły idealnie? - Gazeta Pomorska

Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska