Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Takie są objawy nadmiaru sodu w organizmie. Jeśli często solisz potrawy, nie bagatelizuj tych sygnałów! Sprawdź, co powinno zaniepokoić

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Sód jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pierwiastek ten powszechnie występuje w żywności, co zwiększa ryzyko jego przedawkowania. Podpowiadamy, jakie objawy mogą świadczyć o hipernatremii, czyli zbyt wysokim poziome sodu.
Sód jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pierwiastek ten powszechnie występuje w żywności, co zwiększa ryzyko jego przedawkowania. Podpowiadamy, jakie objawy mogą świadczyć o hipernatremii, czyli zbyt wysokim poziome sodu. Mikael Blomkvist/Pexels
Sód odpowiada przede wszystkim na utrzymanie równowagi wodno-elektrolitowej w organizmie, a także prawidłową pracę układu nerwowego i mięśni. Niestety, gdy spożycie produktów solonych jest zbyt wysokie, może dojść do nadmiernego stężenia tego pierwiastka w organizmie i rozwoju hipernatremii. Pierwsze symptomy zbyt wysokiego poziomu sodu we krwi bywają niespecyficzne. Łatwo pomylić je z przemęczeniem lub przewlekłym stresem. Podpowiadamy, jakie objawy mogą świadczyć o nadmiernej ilości sodu w organizmie.

Spis treści

Te objawy mogą oznaczać, że cierpisz na hipernatremię, czyli nadmiar sodu w organizmie

Głównym źródłem pokarmowym sodu jest sól kuchenna, a także pieczywo, wędliny, produkty konserwowane i kiszone. W momencie, gdy spożycie produktów solonych jest zbyt wysokie może dojść do rozwoju hipernatremii, czyli zwiększenia poziomu sodu we krwi powyżej 145mmol/l. W galerii podpowiadamy, jakie dolegliwości mogą oznaczać zbyt wysokie stężenie tego pierwiastka w organizmie.

Masz te objawy? To może być nadmiar sodu w organizmie!

Czym jest sód i jakie pełni funkcje w organizmie?

Sód to pierwiastek chemiczny, który w organizmie znajduje się głównie w płynie zewnątrzkomórkowym, a także stanowi nieodłączny składnik kwasu solnego wydzielanego w żołądku. Jakie funkcje w organizmie pełni sód? Do jego głównych zadań zalicza się:

  • regulacja ciśnienia osmotycznego płynów,
  • zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej,
  • zachowanie równowagi wodno-elektrolitowej,
  • regulacja przewodnictwa nerwowego,
  • uczestniczenie w transporcie glukozy i aminokwasów przez błony śluzowe komórek,
  • wzmocnienie pracy mięśni, przez poprawę kurczliwości włókien,
  • aktywacja amylazy ślinowej, czyli enzymu trawiennego wydzielanego w jamie ustnej.

Zapotrzebowanie na sód

W organizmie dorosłego człowieka zawartość sodu wynosi ok. 60 mmol/kg masy ciała, czyli 135-145 mmol/l krwi. Głównym źródłem sodu w diecie jest chlorek sodu, czyli popularna sól kuchenna. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby dzienna ilość soli nie przekraczała 5 g u dorosłych, a w przypadku dzieci – 3 g.

Według norm Państwowego Instytutu Zdrowia Publicznego, dziennie zapotrzebowanie na ten pierwiastek nie powinno przekraczać:

  • 750 mg – dla dzieci w wieku 1-3 lat,
  • 1000 mg – dla dzieci w wieku 2-6 lat,
  • 1200 mg – dla dzieci w wieku 7-9 lat, oraz dla osób starszych w wieku powyżej 75 roku życia,
  • 1300 mg – dla dzieci w wieku 10-12 lat, oraz osób starszych w wieku 66-75 lat,
  • 1500 mg – dla dzieci w wieku 13-18 lat oraz osób dorosłych do ukończenia 50 roku życia, kobiet w ciąży i podczas laktacji,
  • 1400 mg – dla osób w wieku 51-65 lat.

Sód w postaci soli kuchennej powszechnie występuje w żywności, dlatego bardzo łatwo jest go przedawkować. Wśród produktów, które obfitują w ten pierwiastek można wymienić:

  • pieczywo,
  • wędzone mięso i ryby,
  • słone przekąski,
  • konserwy rybne i mięsne,
  • kostki bulionowe i gotowe mieszanki przypraw,
  • produkty marynowane i kiszone,
  • produkty typu fast-food,
  • produkty z długim terminem ważności (głównie gotowe dania).

Chcąc zminimalizować ilość spożywanej soli, do posiłków warto używać naturalnych ziół i przypraw, które podkręcą smak i aromat jedzenia. Sól kuchenną można zastąpić również solą magnezową, która według WHO jest znacznie zdrowsza od tej tradycyjnej.

Dodaj firmę Autopromocja

Bądź zawsze w formie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Takie są objawy nadmiaru sodu w organizmie. Jeśli często solisz potrawy, nie bagatelizuj tych sygnałów! Sprawdź, co powinno zaniepokoić - Strona Zdrowia

Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska