Zakończone zostały już prace rozbiórkowe, prace archeologiczne i izolacja istniejących fundamentów. Z uwagi na zły stan techniczny konieczna była rozbiórka wewnętrznych ścian oraz stropów. W celu ocalenia najcenniejszych elementów tj. zdobionych elewacji, zespół doświadczonych konstruktorów opracował specjalistyczną strukturę zabezpieczającą.
Jednocześnie trwają prace modernizacyjne zabytkowej kamienicy związane z oczyszczaniem i renowacją elewacji, a także wykonywaniem odlewów brakujących elementów detali architektonicznych. To szczególnie ważne zadanie wykonuje zespół sztukatorów, mających doświadczenie w zabytkowych obiektach pałacowych. Wewnątrz natomiast skuto tynki, by odkryć i zabezpieczyć oryginalną cegłę, ukazującą tradycyjne rzemiosło. Planowane jest jej częściowe przemurowanie i ekspozycja, by podkreślić historię budynku. Wszystkie działania prowadzone są zgodnie z opracowanym programem prac konserwatorskich i w ścisłej współpracy z Biurem Miejskiego Konserwatora Zabytków.
Po konsultacjach z Architektem Miejskim zmodyfikowany został, w stosunku do poprzedniej koncepcji, projekt dachu kamienicy. Będzie on zupełnie otwarty. Jest to istotna zmiana, dzięki której całe ostatnie piętro stanowił będzie zewnętrzny taras tworząc otwarty na Wyspę zielony ogród dostępny dla odwiedzających to miejsce. Szczegółowe wizualizacje inwestycji projektu będą gotowe pod koniec marca 2019. Prace postępują zgodnie z harmonogramem budowlanym.
Projekt obejmuje renowację istniejącej kamienicy, zachowując fasadę obiektu wraz z charakterystycznymi zdobieniami i gzymsami, która płynnie przechodzi w nową, współczesną i minimalistyczną część budynku. Zróżnicowanie starego i nowego budynku zostanie w podkreślone poprzez strukturę materiałów wykończeniowych. Zachowane i odrestaurowane zostaną także drzwi frontowe istniejącej kamienicy. W części zachodniej, od strony Wyspy, fasada otwiera się na otoczenie poprzez przeszkloną i otwartą na wysokość 3 kondygnacji przestrzeń. W tej części na parterze zlokalizowany będzie Food Hall - część restauracyjna z różnorodnymi konceptami gastronomicznymi. Od strony wschodniej, w części istniejącej kamienicy, znajdować się będzie natomiast przestrzeń bardziej kameralna, kawiarniana. To umowne przenikanie się tego, co wewnątrz i na zewnątrz sprawia, że „życie budynku” zostanie zintegrowana z „życiem parku”. Na trzech kondygnacjach obiektu będą znajdować się co-workingowe powierzchnie biurowe, a całe najwyższe piętro stanowić będzie obszerny taras na świeżym powietrzu z widokiem na Wyspę.
źródło: Pro Design
Strefa Biznesu: Polacy chętniej sięgają po krajowe produkty?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?