Szybkie przekąski na Sylwestra 2020. Te zakąski przygotujesz w kilka chwil [PRZEPISY] 31.12

opr. Magda Smoleń
Jakie przekąski przygotować na Sylwestra 2020, by było smacznie i szybko? Zobaczcie propozycje naszych Czytelników! Fot. KGW z Woli Zabierzowskiej
Choć Sylwestra 2020 spędzimy w kameralnym gronie, warto przygotować pyszne przekąski. Małe kanapeczki, kolorowe przekąski tapas, koreczki, wrapy z tortilli, czy tartaletki z kremem łososiowym - to przekąski, po które każdy chętnie sięgnie. Zobaczcie nasze propozycje na szybkie przekąski!

Przepisy na szybkie przekąski na Sylwestra 2020! Żadna impreza sylwestrowa – mała czy nieco większa nie może odbyć się bez dobrego jedzenia! Na jakie przekąski warto postawić? Łatwe, szybkie i… ładne. Je się przecież „oczami”. Wystarczy użyć kolorowych składników, umiejętnie przyozdobić, poukładać i zaserwować jedzenie.

Poniżej znajdziecie przepisy na szybkie sylwestrowe przekąski:

  • Kolorowe tapas z ciasta francuskiego
  • Małe kanapki z pastą serową i łososiem
  • Piklowe koreczki
  • Tartaletki z kremem łososiowym
  • Miniwrapy na dwa sposoby
  • Roladki z wędzonego łososia
  • Kanapki z pastą z wędzonej makreli
  • Tatar z pomidorów na podany na sucharkach lub krakersach
Kolorowe tapas. W sam raz na Sylwestra.
Kolorowe tapas. W sam raz na Sylwestra. Fot. Violetta Grzelka

Kolorowe tapas. W sam raz na Sylwestra [PRZEPIS]

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego, najlepiej prostokątnego
  • 1 opakowanie serka śmietankowego typu Almette
  • 1 żółta oraz 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • pęczek natki pietruszki lub kolendry
  • przyprawy: sól, pieprz ewentualnie chilli do smaku

Wykonanie
Nagrzać piekarnik do ok. 200 stopni Celsiusza, zależnie od wskazówek producenta ciasta francuskiego.
Zamrożone ciasto odmrozić. Na powierzchni surowego ciasta rozsmarować cienką warstwę serka. Przełożyć ciasto razem z papierem na dużą, płaską blaszkę.
Cebulę i oczyszczone z nasion papryki pokroić w drobną kostkę. Całą powierzchnię posypać równomiernie posiekanymi kolorowymi warzywami; cebulą i paprykami. Doprawić całość solą, pieprzem oraz ewentualnie chilli i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 25 minut. Ciasto ma się ładnie zarumienić.
Po upieczeniu pokroić je najpierw w kwadraty, a następnie - krojąc kwadraty po przekątnej - w trójkąty. Posypać posiekaną natką pietruszki i ułożyć na tacy. Kolorowa przekąska gotowa! Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, w wersji łagodnej lub pikantnej. Dla większej liczby osób można ją podzielić na jeszcze mniejsze trójkąty. Dla urozmaicenia można również posypać całość przed upieczeniem pestkami dyni, słonecznika lub sezamu.
Przepis Violetty Grzelki, autorki bloga „Mamucie przysmaki”

Małe sylwestrowe kanapki z pastą serową i łososiem.
Małe sylwestrowe kanapki z pastą serową i łososiem. Fot. KGW z Woli Zabierzowskiej

Małe sylwestrowe kanapki z pastą serową i łososiem [PRZEPIS]

Składniki

  • chleb pełnoziarnisty
  • 25 dag twarogu
  • 10 dag wędzonego łososia
  • pęczek szczypiorku
  • 3 korniszony
  • 1 kawałek papryki
  • 5 dag masła

Wykonanie
Ser twarogowy i łososia zemleć lub zblendować malakserem przyprawić do smaku solą i pieprzem cytrynowym. Kromki chleba pokroić na trójkąty, posmarować masłem. Przygotowana pastę serowa nakładać na kromeczki i udekorować łososiem, korniszonem i papryką.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Piklowe koreczki sylwestrowe.
Piklowe koreczki sylwestrowe. Fot. KGW z Woli Zabierzowskiej

Piklowe koreczki sylwestrowe [PRZEPIS]

Składniki

  • 1 słoiczek piki (kukurydz, cebulki, ogóreczki)
  • 10 dag żółtego sera
  • 10 dag szynki konserwowej
  • 1 duże jabłko
  • wykałaczki

Wykonanie
Składniki pokroić na koreczki, nabić na wykałaczki. Koreczki wbić w jabłko, aby dobrze było po nie sięgać.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Tartaletki z kremem łososiowym.
Tartaletki z kremem łososiowym. Fot. archiwum

Tartaletki z kremem łososiowym [PRZEPIS]

Składniki

  • 20 dag wędzonego łososia
  • 20 dag serka śmietankowego
  • łyżka masła
  • pół pęczka cebulki dymki
  • sól i pieprz
  • tartaletki z kruchego ciasta

Wykonanie
Łososia drobno pokroić i wymieszać z masłem oraz serkiem. Dodać drobno posiekaną cebulkę, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Przy pomocy szprycy cukierniczej kremem wypełnić tartaletki.
Przepis Justyny Kalemby

Miniwrapy na dwa sposoby.
Miniwrapy na dwa sposoby. Fot. Aleksandra Faiks

Miniwrapy na dwa sposoby na sylwestrową noc [PRZEPIS]

Składniki

  • placki tortilli
  • sałata
  • pomidor
  • 100 g szynki
  • 100 g sera
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • szczypiorek
  • serek kanapkowy czosnkowy
  • majonez 
  • keczup
  • przyprawy do marynowania kurczaka

Wykonanie
Kurczaka zamarynować w papryce słodkiej, chilli, pieprzu i soli. Usmażyć. Podgrzaną tortillę posmarować majonezem, ułożyć sałatę, kurczaka, pomidora i polać keczupem. Tortillę zwinąć ciasno i pokroić na „plastry”, spinając je wykałaczkami. Tortillę z szynką przygotować podobnie. Placek posmarować serkiem, ułożyć szynkę, ser i posypać szczypiorkiem. Resztę zrobić tak, jak w poprzedniej wersji.
Przepis Aleksandry Faiks

Szybkie roladki z wędzonego łososia. W sam raz na Sylwestra.
Szybkie roladki z wędzonego łososia. W sam raz na Sylwestra. Fot. 123 RF

Szybkie roladki z wędzonego łososia [PRZEPIS]

Składniki

  • kilka plastrów łososia 
  • 6 jajek na twardo 
  • 1 serek ricotta 
  • koperek, szczypiorek, pieprz

Wykonanie 
Plastry łososia (pokrojone cienko jak na carpaccio) rozłożyć na folii tak, żeby na siebie nachodziły. 
Jajka drobno posiekać, dodać serek ricotta i posiekany koperek  ze szczypiorkiem (w ilości wedle uznania), doprawić pieprzem. 
Gotową masę wyłożyć na łososia i delikatnie zwijać w rulon (dzięki folii łosoś powinien gładko odchodzić od powierzchni) 
W postaci rulonika włożyć do lodówki lub zamrażalki i schłodzić.
Przepis Janiny Czai

Kanapki z pastą z wędzonej makreli z ogórkiem i jogurtem naturalnym.
Kanapki z pastą z wędzonej makreli z ogórkiem i jogurtem naturalnym. Fot. Agnieszka Sznajder

Kanapki z pastą z wędzonej makreli z ogórkiem i jogurtem naturalnym [PRZEPIS]

Składniki

  • 1 wędzona makrela
  • 1 ogórek kiszony
  • 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 1 mała cebula
  • czarny pieprz świeżo zmielony 
  • sól
  • łyżka oleju z pestek dyni

Dodatkowo

  • ulubiony chleb

Wykonanie
Makrelę pozbawić skóry i wszystkich ości, rozgnieść widelcem. Ogórek zetrzeć na małe wiórki, cebulę pokroić bardzo drobno i oprószyć solą, aby nieco zmiękła. Połączyć rybę z pozostałymi składnikami, dobrze wymieszać.
Pastę nakładać na ulubiony chleb pokrojony na małe kanapeczki.
Przepis Agnieszki Sznajder, autorki bloga 'Apetyczna babeczka"

Tatar z pomidorów na krakersach lub sucharkach.
Tatar z pomidorów na krakersach lub sucharkach. Fot. KGW z Głogoczowa

Tatar z pomidorów na krakersach lub sucharkach [PRZEPIS]

Składniki

  • 4 duże pomidory (1 kg)
  • 1 cebula
  • 1 pałka czosnku
  • świeża bazylia
  • paczka małych sucharków
  • ser kanapkowy typu feta
  • sól, pieprz

Wykonanie
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, następnie wydrążyć i drobno pokroić. Cebulę drobno posiekać, czosnek wycisnąć w prasce. Wszystko razem wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekaną świeżą bazylię i jeszcze raz wymieszać. Podawać na sucharku z serem fetą.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Głogoczowa

Zwierzęta też potrafią się śmiać

Wideo

Materiał oryginalny: Szybkie przekąski na Sylwestra 2020. Te zakąski przygotujesz w kilka chwil [PRZEPISY] 31.12 - Gazeta Krakowska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie