Szparagi z boczkiem i jajkiem w 20 minut. Wypróbuj nasz przepis na zdrowe i szybkie śniadanie ze szparagami w roli głównej

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pożywne śniadanie to podstawa dobrze rozpoczętego dnia. Wypróbuj nasz przepis na szparagi z boczkiem oraz jajkiem. Kliknij w galerię i zobacz, jak krok po kroku zrobić to danie.
Pożywne śniadanie to podstawa dobrze rozpoczętego dnia. Wypróbuj nasz przepis na szparagi z boczkiem oraz jajkiem. Kliknij w galerię i zobacz, jak krok po kroku zrobić to danie. Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Sezon na szparagi już jest, dlatego też przygotowaliśmy dla was wyjątkowy przepis z wykorzystaniem tego warzywa. Szparagi są przede wszystkim smaczne oraz zdrowe. Dostarczają nam wielu cennych witamin i składników mineralnych. Wypróbuj przepis na śniadanie ze szparagami w roli głównej z dodatkiem boczku oraz jajek. Sprawdź, jak je zrobić.

W skrócie

Sezon na szparagi 2022

Sezon szparagowy już trwa, dlatego warto wykorzystać te przepyszne warzywa, które będą dostępne jedynie do końca czerwca. Cieszmy się nimi, póki są najlepsze oraz najświeższe.

Jakie szparagi spotkamy w sklepach spożywczych?

  • szparagi zielone - są najcieńsze, wyraziste w smaku, miękkie, nie wymagają obierania;
  • szparagi białe - są grubsze, bardziej twarde, wymagają obierania przed gotowaniem i mają delikatniejszy smak;
  • szparagi fioletowe - mają bardzo delikatną skórkę, nie wymagają obierania, są jednak najmniej popularne.

Właściwości zdrowotne szparagów

Szparagi są warzywem niskokalorycznym i zdrowym. Mają właściwości moczopędne, przeczyszczające, wpływają pozytywnie na pamięć i koncentrację.

Szparagi stanowią źródło m.in.:

  • witaminy C
  • kwasu foliowego
  • witamin E, A
  • wapnia
  • potasu
  • fosforu
  • beta-karotenu

Śniadanie ze szparagami

Mamy dla Ciebie przepis na pyszne, zdrowe i łatwe do zrobienie śniadanie ze szparagami smażonymi z boczkiem i podane z ugotowanym jajkiem i maślano-pietruszkowym sosem.

Danie możesz urozmaicić według uznania, np. zamieniając sos maślany na majonezowo-musztardowy. Świetnie sprawdzi się także wersja z jajkiem w koszulce lub jajkiem sadzonym.

Nasza rada: Szparagi polecamy smażyć na maśle klarowanym. Jest ono bardzo proste do przygotowania (sprawdź nasze wskazówki pod linkiem: jak zrobić masło klarowane?).

Zobacz, jak krok po kroku zrobić szparagi z boczkiem i jajkiem:

Prosty przepis na szparagi z boczkiem i jajkiem

(porcja dla 2 osób, czas przygotowania ok. 20 min)

Zwiń po trzy szparagi w plasterek boczku
Zwiń po trzy szparagi w plasterek boczku Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • pęczek szparagów - 12 sztuk
  • 2 lub 4 jajka ( według uznania)
  • 4 plasterki boczku parzonego
  • 4 łyżki masła klarowanego lub zwykłego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • szczypta soli
  • opcjonalnie ząbek czosnku lub 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego

Jak zrobić szparagi z boczkiem i jajkiem?

  1. Zacznij od nastawienia jajek do gotowania. Ugotuj je jak wolisz na miękko lub na twardo. Obierz i przekrój na pół.
  2. Umyj szparagi i oderwij ich zdrewniałe końcówki. Jeśli chcesz by szparagi w daniu były bardzo miękkie, zagotuj wodę z łyżeczką soli i cukru i wrzuć szparagi do wrzątku na 2 min. Odcedź.
  3. Zwiń w boczek po 3 szparagi.
  4. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego.
  5. Obsmażaj szparagi w boczku z obu stron, aż się zrumienią, ok. 5 min.
  6. Zdejmij szparagi z patelni, zmniejsz ogień i dodaj pozostałe 2 łyżki masła klarowanego, szczyptę soli, posiekaną pietruszką i posiekany czosnek.
  7. Smaż tylko kwilę, by czosnek się nie spalił.
  8. Takim sosem polej szparagi i jajka na talerzu.

Życzymy smacznego!

Wypróbuj również obłędnie pyszny krem ze szparagów.
Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

Aktualne promocje w Lidlu

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Materiał oryginalny: Szparagi z boczkiem i jajkiem w 20 minut. Wypróbuj nasz przepis na zdrowe i szybkie śniadanie ze szparagami w roli głównej - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Gazeta Wrocławska
Dodaj ogłoszenie