Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szarpana wieprzowina z jabłkami. Soczyste i aromatyczne mięso pieczone w piekarniku. Przepis poleca Plate By Kate

Kasia Nowicka
Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina, to znane amerykańskie danie, przygotowywane zwykle na grillu. Możesz zrobić je także w piekarniku.
Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina, to znane amerykańskie danie, przygotowywane zwykle na grillu. Możesz zrobić je także w piekarniku. Kasia Nowicka
Rozpływająca się w ustach, aromatyczna i pyszna – szarpana wieprzowina. Genialny patent na coś pysznego, który przywędrował do nas zza oceanu i szybko stał się przebojem. Czy mnie to dziwi? Wcale, bo amerykańskie pulled pork to danie proste i bardzo smaczne.

Spis treści

Grill to dla Amerykanów jeden ze sportów narodowych i podchodzą do niego nawet poważniej niż Polacy, urządzając w każdy pogodny weekend. Amerykańska tradycja pieczenia na grillu jest dużo starsza od naszej miłości do potraw pieczonych na węglach. Grilla, a właściwie barbacoa, do nowo odkrytej Ameryki Południowej przywieźli Hiszpanie. Wynalazek szybko zawędrował na północ, a wolne pieczenie wieprza stało się w koloniach amerykańskiego południa instytucją.

Instytucją jest też szarpana wieprzowina, jedno z podstawowych dań z grilla od Karoliny po Kalifornię. Każdy/a pan/i domu i szef kuchni ma swoją, autorską mieszankę przypraw, która zmienia zwykłą pieczeń w przysmak. I chętnie stają w szranki w lokalnych konkursach, by przekonać o tym wybrednych jurorów.

Szarpana wieprzowina, choć przez Amerykanów traktowana z powagą, jest daniem bardzo prostym. I uda się dosłownie każdemu. W dodatku to niedroga potrawa. Najlepsza pulled pork powstaje z wieprzowej łopatki i warto się tej wskazówki trzymać.

Przepis na szarpaną wieprzowinę z jabłkami

czas przygotowania: 12 godzin, pieczenie 10 godzin

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej w jednym kawałku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 jabłko,
  • 1 cebula mała,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,

Solanka

  • 950 g wody,
  • 50 g soli,
  • 30 g cukru,
  • 3 ząbki czosnku,

Mieszanka przypraw

  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki,
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 1 łyżka ostrej musztardy,
  • 1 łyżka ketchupu,
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu,

Jak zrobić szarpaną wieprzowinę z jabłkami?

Solanka

  1. Wodę lekko podgrzej. Wsyp sól i cukier i wymieszaj do rozpuszczenia. Dodaj przepuszczony przez praskę ząbek czosnku.
  2. Opłukane i osuszone mięso przełóż do garnka lub pojemnika. Dopasuj wielkość naczynia, by po wlaniu solanki całe mięso było w niej zanurzone. Zalej przygotowanym roztworem soli, przykryj naczynie i odstaw do lodówki na 8-16 godzin.

Mieszanka przypraw

  1. Czosnek przepuść przez praskę.
  2. W miseczce wymieszaj przyprawy, czosnek, musztardę i ketchup.

Szarpana wieprzowina

  1. Jabłko obierz i pokrój na ósemki. Obierz cebule i pokrój w piórka. Mięso wyjmij z solanki i osusz.
  2. Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż mięso ze wszystkich stron.
  3. Przełóż mięso do żeliwnego garnka albo naczynia żaroodpornego. Posmaruj ze wszystkich stron mieszanka przypraw. Włóż jabłka i cebulę. Szczelnie przykryj.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 100 stopni przez co najmniej 8-10 godzin.
  5. Wyjmij naczynie z piekarnika i zdejmij pokrywkę. Odstaw do ostygnięcia na około 30 minut. Cebulę i jabłka rozgnieć widelcem a następnie, za pomocą dwóch widelców poszarp mięso na włókna.

Wolno gotowany przysmak

Low and slow, czyli wolno i w niskiej temperaturze – to sekret naprawdę udanej szarpanej wieprzowiny. Amerykanie grillują ją lub wędzą w niskiej temperaturze. Ale wystarczy zwykły piekarnik, by ucztę w amerykańskim stylu urządzić we własnym domu. Metodą prób i błędów znalazłam swoją ulubioną wersję pulled pork.

Mięso smakuje najlepiej, jeśli pozwolimy mu dobrze przejść solą. Wystarczy zanurzyć je w solance i odstawić na co najmniej 8 godzin do lodówki. Tak przygotowane, osuszamy i obsmażamy na złoto na odrobinie oleju. Dzięki temu smak mięsa będzie głęboki i intensywny.

Sprawdź także:Zupa gulaszowa z wieprzowiną. Przepis na zupę gulaszową dla całej rodziny. Idealna na sylwestrowe menu

Obsmażone mięso smarujemy dokładnie mieszanką przypraw i przekładamy do naczynia do zapiekania. Ja używam żeliwnego garnka, który równo rozprowadza ciepło i ma ważną zaletę – ciężką i szczelną pokrywkę. Dorzucam jabłka, które dodadzą szarpanej wieprzowinie słodyczy, oraz cebulę. I wkładam do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni na co najmniej 8 godzin.

Szarpaną wieprzowinę najczęściej piekę…. w nocy. Nie trzeba jej pilnować ani zaglądać pod pokrywkę. Uda się na pewno, a dzięki pieczeniu w niskiej temperaturze pozostanie soczysta. Po wyjęciu z piekarnika odstawcie mięso, by odpoczęło. A potem weźcie w dłonie dwa widelce, delikatnie oddzielajcie od siebie włókna mięsa i wymieszajcie z sosem, który powstał w trakcie pieczenia. Zajadajcie z frytkami, na kanapkach albo w burgerach. Hulaj dusza!

Zapoznaj się z innymi przepisami Kasi Nowickiej m.in. na szarpaną wieprzowinę z chlebowca, na blogu Plate By Kate. Możesz również polubić jej profil na Facebooku, a także zaobserwować jej profil na Instagramie.

Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina, to znane amerykańskie danie, przygotowywane zwykle na grillu. Możesz zrobić je także w piekarniku.

Szarpana wieprzowina z jabłkami. Soczyste i aromatyczne mięs...

Zobacz także inne przepisy na dania obiadowe ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwiają Ci gotowanie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Szarpana wieprzowina z jabłkami. Soczyste i aromatyczne mięso pieczone w piekarniku. Przepis poleca Plate By Kate - Strona Kuchni

Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska