Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sos chiński do ryżu i makaronu. Przepis na szybki obiad dla dużej rodziny. Świetny na imprezę ze znajomymi

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy sos chiński najczęściej podawany jest z ugotowanym ryżem lub makaronem ryżowym.
Domowy sos chiński najczęściej podawany jest z ugotowanym ryżem lub makaronem ryżowym. Agata Siemaszko
Domowy sos chiński to wyśmienite danie do podawania z ryżem lub makaronem ryżowym. W Polsce najczęściej przygotowuje się go na bazie pomidorów i sosu sojowego. Podpowiadamy, jak zrobić słodko-kwaśny sos inspirowany kuchnią chińską.

W skrócie

Sos chiński na słodko to dla wielu osób znakomity pomysł na wykorzystanie ananasa z puszki. Aby danie miało bardziej orzeźwiający smak i mniej słodki, polecamy użyć świeżego owocu. Jeśli później jednak stwierdzimy, że przydałoby się nieco więcej słodyczy, zawsze można dodać cukru.

Sos chiński – przepis na danie po azjatycku

Liczba porcji: około 10 porcji.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.

Składniki:

  • 3 kg pomidorów,
  • 1 kg cebuli,
  • 1 kg kolorowej papryki,
  • 300 g cukru,
  • 1 łyżka startego imbiru,
  • 1/3 lub 1/2 szklanki octu,
  • 2 łyżki sosu sojowego lub domowej wegety,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 puszka ananasa pokrojonego w kostkę,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • świeżo mielony pieprz do smaku.

opcjonalnie:

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1/3 szklanki wody.

Jak zrobić sos chiński?

Przygotowanie:

  1. Pomidory bez skórki podgotować przez 30 minut.
  2. Następnie cebulę i paprykę należy pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
  3. Warzywa należy przełożyć do pomidorów i gotować kolejne 30 minut.
  4. Następnie należy dodać pozostałe składniki i całość gotować 15 minut.
  5. Sos chiński należy podawać od razu z ryżem, makaronem ryżowym lub makaronem pszennym.

Jak zagęścić sos do dania chińskiego?

Pod koniec gotowania sos chiński można zagęścić poprzez dodanie mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie. Sos chiński będzie też gęstszy, gdy użyje się więcej warzyw, np.:

Sos chiński stanie się też wyraźnie gęstszy poprzez dłuższe gotowanie. Warto w trakcie mieszać go w garnku, aby się nie przypalił i równomiernie odparowywał.

Jak zrobić ostry sos?

Smakosze pikantnych dań mogą doprawić sos chiński pokrojoną papryczką chili, startym korzeniem imbiru lub pieprzem syczuańskim. Szczególnie ostatnia przyprawa doda daniu oryginalnego posmaku. Łączy ona ostrość z lekko owocowo-cytrusowym aromatem.

Zobacz także: Domowy ramen, czyli hit Youtube’a na obiad. Przepis na esencjonalny wywar z imbirem. Jak zrobić japońskie danie?

Przyprawy do dania chińskiego

Nie od dziś wiadomo, że sos do ryżu jak z chińskiej restauracji przez wiele lat powstawał poprzez dodawanie glutaminianu sodu w proszku. Ta przyprawa odpowiedzialna jest za obecność smaku umami kojarzonego ze słonym smakiem mięsa, ryb lub warzyw. Glutaminian sodu jako substancja chemiczna jest wzmacniaczem smaku, który można uzyskać też w naturalny sposób. W naturze smak umami można uzyskać z:

  • pomidorów,
  • wodorostów,
  • anchois,
  • sosu sojowego,
  • sosu ostrygowego,
  • sosu rybnego,
  • grzybów mun.

Mamy nadzieję, że mając bazowy przepis na słodko-kwaśny sos chiński, będziecie eksperymentować z ulubionymi składnikami. Taki sos będzie znakomicie smakował na lunch, obiad i kolację.

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Sos chiński do ryżu i makaronu. Przepis na szybki obiad dla dużej rodziny. Świetny na imprezę ze znajomymi - Strona Kuchni

Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska