„Smaki dziedzictwa”. Europejskie Dni Dziedzictwa na Dolnym Śląsku

Materiał promocyjny Muzeum Narodowe we Wrocławiu
Udostępnij:
Co jadał Fryderyk Chopin? Gdzie napić się „gorącej Barbary” i złotej kawy? Jak nawarzyć herbacianego piwa? Odpowiedzi na te i inne pytania można będzie poznać podczas Europejskich Dni Dziedzictwa na Dolnym Śląsku, które odbędą się 11–12 i 18–19 września. Zaplanowano ponad 60 wydarzeń w 30 miejscowościach regionu.

Tegoroczna edycja koncentruje się nie tylko na materialnych zabytkach przetwórstwa spożywczego: młynach, cukierniach, piekarniach etc., ale również niematerialnych tradycjach dziedzictwa kulinarnego, takich jak np. starodawne przepisy czy potrawy, które przez lata królowały na stołach Dolnoślązaków.

„Pożywienie jest rytuałem, ma swoją symbolikę i magię powstawania” – mówi Agnieszka Szepetiuk-Barańska, koordynatorka EDD na Dolnym Śląsku. „To nie tylko poszczególne produkty, ale także rodzinne spotkania przy wspólnym stole, gdzie słuchamy opowieści, bawimy się i świętujemy. Ta edycja EDD przypomni nam o kulturze jedzenia, kuchni tradycyjnej, regionalnej, która ukazuje naszą różnorodność, ale równocześnie jednoczy”.
Muzeum Kolejnictwa zaprosi w kulinarną podróż wagonem Wars, a Muzeum Etnograficzne we Wrocławiu, podczas cyklu wykładów „Zasmakuj w muzeum”, poprowadzi słuchaczy szklakiem kulinarnym Smaków Dolnego Śląska, nowego produktu turystycznego województwa.

Muzeum Narodowe we Wrocławiu zaprasza m.in. na pełną rozmaitych smaków podróż po krajach basenu Morza Śródziemnego, Afryki oraz obu Ameryk. Natomiast w Pawilonie Czterech Kopuł Muzeum Sztuki Współczesnej uczestnicy warsztatów dla dzieci sprawdzą, jak smakuje obraz, i wykonają własną paletę jadalnych farb.

Ossolineum przypomni historię i początki ruchu jarskiego na ziemiach polskich – bardzo popularnego przed II wojną światową – a także zaprezentuje kompletnie zachowaną pierwszą polską książkę kucharską, w której można będzie sprawdzić, czy „rosół polski” był pierwotnie zupą i czy w staropolskim „bigosiku” była kapusta?

Ciekawostki ze starej aptekarskiej księgi dotyczące czekolady, daktyli i pomarańczy przedstawi Muzeum Tkactwa w Kamiennej Górze. A mieszkańcy Oleśnicy wspólnie stworzą własną książkę kucharską (Miejski Ośrodek Kultury i Sztuki w Oleśnicy).

Podczas tegorocznych Europejskich Dni Dziedzictwa można też będzie degustować potrawy, a także samemu je przygotować.

„Sami upieczemy chleb w Młynie w Siedlimowicach i w Starym Dworze (Stowarzyszenie Jodłowy Młyn)” – zachęca Agnieszka Szepetiuk-Barańska. „W Pałacu w Strudze posmakujemy słynnych precli piwnych, prawdziwych przedwojennych bułek wrocławskich, chleba chłopskiego i karkonoskiego żuru z chlebowego zaczynu, będziemy się także raczyć sławnym na cały Dolny Śląsk sosem polskim – zapomnianą kulinarną osobliwością. W Muzeum Dawnego Kupiectwa w Świdnicy dowiemy się, jak nawarzyć sobie piwa i poznamy tajniki współczesnego piwowarstwa. Bogactwo kuchni wielonarodowej nie jest obce mieszkańcom Bolesławca (Muzeum Ceramiki w Bolesławcu). To unikatowa kuchnia lokalna, w której znajdziemy inspiracje także potrawami kresowymi, ale przede wszystkim bałkańskimi, francuskimi i polskimi. A Biblioteka Publiczna w Oławie zaprasza na rynek, na wielką ormiańską ucztę i warsztaty robienia gołąbków z liści winorośli. Zioła ze Skarbnicy Ducha Gór Karkonoszy poznamy w Domu Carla i Gerharta Hauptmannów w Szklarskiej Porębie, w Jarkowie koło Kudowy-Zdroju posmakujemy przetworów z dolnośląskiej aronii (Gospodarstwo Ekologiczne „Eko-Ar”), a w Głogowie z… głogu (Muzeum Archeologiczno–Historyczne w Głogowie). Dawne metody przetwarzania i przechowywania żywności, m.in. kiszenia poznamy, w Muzeum Etnograficznym we Wrocławiu dzięki rodzinie Sznajderów z Doliny Baryczy”.

EDD to także liczne jarmarki z lokalnymi produktami spożywczymi – m.in. w Sycowie, Tarczynie, Starym Gierałtowie, Jeleniej Górze czy Strudze.

Uczestnicy najedzeni i oszołomieni feerią smaków i zapachów będą mogli także skorzystać z porad dietetyka w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Świdnicy.

W tym roku po raz pierwszy w EDD uczestniczą: Muzeum Historyczne w Lubinie, Koło Gospodyń Wiejskich w Imbramowicach, Armenian Foundation z Oławy i Gospodarstwo Ekologiczne „Eko-Ar” z Jarkowa koło Lewina Kłodzkiego.

Szczegółowy program: https://edd.nid.pl/