Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Skosztuj kłodzkiego pstrąga

Redakcja
Skosztuj kłodzkiego pstrągaZiemia kłodzka bywa nazywana „krainą pstrąga i lipienia”.
Skosztuj kłodzkiego pstrągaZiemia kłodzka bywa nazywana „krainą pstrąga i lipienia”. Materiały prasowe
W niedzielę w Szczytnej przy Deptaku Miejskim odbędzie się festiwal kulinarnej aktywności pod nazwą „Kłodzki pstrąg na naszym stole”. Początek imprezy o godz. 13.00. Zakończenie ok. 16.30.Przewidziana jest degustacja potraw przygotowanych przez lokalne stowarzyszenia, grupy kulinarne i koła gospodyń. Organizatorzy festiwalu proponują także pokazy mistrzów kulinarnych,

Ziemia kłodzka bywa nazywana „krainą pstrąga i lipienia”. W krystalicznie czystych górskich rzekach i potokach Kotliny Kłodzkiej występują one nadzwyczaj licznie. Już przed II wojną światową istniała wylęgarnia pstrąga w Ścinawce Średniej, położonej w południowej części województwa dolnośląskiego. Hodowla w obszarze Kotliny Kłodzkiej prowadzona jest w stawach zasilanych z naturalnych źródeł wód o optymalnej dla rozrodu pstrąga temperaturze 10-11 st. C.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska