W skrócie
Joanna Brodzik pochodzi z Krosna Odrzańskiego. Znana jest z ról filmowych i serialowych. Wśród wielu z nich można wymienić takie produkcje jak „Graczykowie”, „Magda M.” i „Dom nad rozlewiskiem”. Jej pasją, którą realizuje na co dzień, jest gotowanie.
Schab pieczony i anegdota rodzinna
Joanna Brodzik w książce „Umami” opublikowanej przez Wydawnictwo Znak, w rozdziale poświęconym schabowi pieczonemu z jałowcem przytacza rodzinną anegdotę dotyczącą obcinania go z obu stron. Zaciekawiło ją, dlaczego było to praktykowane przez lata. Przy tym pokazała, że warto zgłębić historię potraw, aby móc wprowadzić drobne zmiany na przyszłość. Gdy nie żyła już jej babcia, Joanna Brodzik postanowiła zrobić sama domowy przepis na świąteczny schab pieczony z dodatkiem jałowca.
- Telefonuję więc do Mamy: „Kupujesz cały schab, ścinasz go z jednej strony…” – dyktuje mi przez telefon. Zapisałam i pytam: „Ale dlaczego ten schab obcinasz?”. Mama mówi: „No obcinam, zawsze obcinam, Babcia obcinała”. Ale mnie to wcale nie zadowala! „No dobra, ale dlaczego? Jak ten schab obcinasz, to przy obsmażaniu sok z niego wypływa i jest bardziej suchy, niż gdyby go usmażyć w całości”. Niby przyznała mi rację, ale ucięła: „Słuchaj, Babcia obcinała, ja obcinałam, ty sobie rób, jak chcesz…, ale też powinnaś obciąć”. Poprosiłam więc, żeby zadzwoniła do wujka, najmłodszego brata Babci. Wujek stwierdził, że on się do kuchni nie miesza, on tylko degustuje. Odesłał nas do cioci z Zamościa: „Ciociu, dlaczego Babcia ten schab obcinała?” A ciotka, która cudownie po kresowemu zaciąga, mówi: „Aj, dziecko, bo ona, jak wrócili z Sybiru, to miała jedną jedyną znalezioną po Niemcach żeliwną brytfankę. Za małą na cały schab”. Okazało się, że Mama przez wiele lat obcinała schaby tylko dlatego, że Babcia obcinała, bo jej się nie mieściły do garnka! Oto siła rodzinnej tradycji. Wytropienie tej historii było dla mnie iskrą uruchamiającą pomysł na książkę, którą właśnie czytasz – relacjonowała Joanna Brodzik.
Na koniec zdradziła, że znając tę historię, uważniej wkłada schab do brytfanki. Hołdując tradycji, odcina go z jednej strony. Wybiera mniej śliczną, przerośniętą stronę mięsa, z której kotlety, rozbite cieniutko jak pergamin, smakują najlepiej.
Schab pieczony z jałowcem (tradycyjnie odcinany) przepis by Moma od Joanny Brodzik

Schab
Akcesoria:
- głęboka brytfanka do pieczenia
- folia aluminiowa
- woreczek strunowy
Składniki:
- 2 schaby (ok. 1,3 kg)
- opakowanie suszonych jagód jałowca
- 3 duże główki czosnku
- 3/4 opakowania przyprawy do gulaszu
- 3 łyżki ziół prowansalskich
- 2 łyżki estragonu
- 1 łyżka cząbru
- 2 łyżki tymianku
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
- 3 łyżki sosu sojowo-grzybowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 szklanka oleju
Jak zrobić pieczony schab?
Przygotowanie:
- Dokładnie wymieszaj 3/4 szklanki oleju z przyprawą do gulaszu, ziołami roztartymi w palcach (dla pobudzenia aromatu), sosami i przeciśniętymi przez praskę 7 dużymi ząbkami czosnku.
- Pozostały czosnek obierz i pokrój w skośne plasterki o jednym boku grubszym (2–3 mm).
- Mięso ponakłuwaj co 2–3 cm ostrym nożem na głębokość około 1,5 cm, a następnie nadziej naprzemiennie czosnkiem i jagodami jałowca.
- Tak przygotowany schab natrzyj marynatą ziołowo-olejową, przełóż do worka strunowego, dokładnie zamknij i włóż na noc do lodówki.
- Nazajutrz obsmaż zamarynowane mięso ze wszystkich stron na dużej patelni.
- Pozostałą marynatę wraz z 1/4 szklanki oleju przelej do brytfanny i przełóż do niej mięso.
- Naczynie wstaw do nienagrzanego piekarnika i nastaw go na 200°C.
- Po 35 minutach przełóż schab na drugą stronę, podlej wrzącą wodą do wysokości 3/5 mięsa i szczelnie przykryj naczynie folią aluminiową.
- Co 25 minut obracaj mięso i piecz pod przykryciem. Schab będzie gotowy po 2,5–3 godzinach.
Przepis z książki „Umami” Joanny Brodzik udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Znak.
Schab pieczony z jałowcem od Joanny Brodzik, idealny przepis...
Marka tefal w najlepszych cenach

Tefal
Tefal Easy Chef G2700772 30 cm
Funkcje dodatkowe:indukcyjna płyta grzewcza;Kolor:…

Tefal
Tefal MasterSeal K31001 1 l
Gwarancja:24 miesiące;Liczba pojemników:1 szt.;Poj…

Tefal
Tefal Simplissima 30 cm
Funkcje dodatkowe:indukcyjna płyta grzewcza, można…

Tefal
Tefal Simplissima 24 cm
Funkcje dodatkowe:indukcyjna płyta grzewcza, można…

Tefal
Tefal Jamie Oliver Ingenio 3 elementy L9569332
Funkcje dodatkowe:odłączana rączka;Gwarancja:24 mi…

Tefal
Tefal Tradition 20 cm E22544
Funkcje dodatkowe:wykonane z żeliwa ;Gwarancja:24 …

Tefal
Tefal Start&Cook 28 cm C2720653
Funkcje dodatkowe:indukcyjna płyta grzewcza;Gwaran…

tefal
HB95LD Infinity Force Pro Blender TEFAL
blender ręczny o mocy 1200 w, 4 ramienne stalowe o…

Tefal
Tefal Ingenio Emotion 4 Elementy
Funkcje dodatkowe:odłączana rączka;Gwarancja:5 lat…

Tefal
Tefal MasterSeal To Go K3100312 1,2 l
Gwarancja:30 lat;Liczba pojemników:1 szt.;Pojemnoś…

Tefal
Tefal Blendforce BL420131 (biały)
Funkcje:kruszenie lodu, mieszanie, miksowanie, roz…

tefal
Ingenio Extreme 28 cm L6780602 Patelnia TEFAL
wyjątkowo trwała patelnia, którą doceni niejeden s…

Tefal
Tefal Ingenio Preference L9550402
Funkcje dodatkowe:odłączana rączka, spód z efektyw…

Tefal
Tefal Ingenio Black 24 cm
Funkcje dodatkowe:indukcyjna płyta grzewcza;Gwaran…

Tefal
Tefal Ingenio Emotion 24 cm L8973574
Funkcje dodatkowe:indukcyjna płyta grzewcza;Gwaran…

Tefal
Tefal Daily Cook G7300255 20 cm
Funkcje dodatkowe:indukcyjna płyta grzewcza, można…

Tefal
Tefal Ingenio Black 26 cm
Funkcje dodatkowe:indukcyjna płyta grzewcza;Gwaran…
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie