Sanepid wycofuje ze sprzedaży jajka skażone salmonellą. Sprawdź, czy masz je w domu

JW
Zdjęcie ilustracyjne<br>
Zdjęcie ilustracyjne Fot. Tomasz Holod / Polskapresse
Salmonella pojawiła się w jajkach Ferma Drobiu - alarmuje Główny Inspektorat Sanitarny. Bakterii Salmonella Enteritidis wykryto w próbkach wymazów środowiskowych pobranych w ramach badania urzędowego kurników K1, K2 i K3 w podmiocie Ferma Drobiu Michał Gościniak, ul. Słoneczna 51, 62-022 Rogalinek, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30211340.

GIS zdecydował o wycofaniu ze sprzedaży kilkunastu serii jaj z Fermy Drobiu Michał Gościniak. Równocześnie, jeśli ktokolwiek posiada jaja którejkolwiek z tych serii w domu, powinien wstrzymać się od ich spożywania.

Jak informuje Główny Lekarz Weterynarii, nie ma jednoznacznego dowodu, że jaja nie były skażone pałeczkami Salmonella, co może stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzi. Producent jaj, które można kupić m.in. w sklepach Biedronka, zdecydował o tym, że muszą one zostać wycofane z obrotu.

GIS ostrzega. Tych jaj nie wolno jeść. Numer i partie

Szczegóły dotyczące wycofywanych jaj:

Producent

– Ferma Drobiu Michał Gościniak, ul. Słoneczna 51, 62-022 Rogalinek, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30211340

Zakład pakowania ja

j – Ferma Drobiu Michał Gościniak, ul. Słoneczna 51, 62-022 Rogalinek, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30215908

  • Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa M kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 21.12.2019 r.
  • Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 22.12.2019 r.
  • Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 23.12.2019 r.
  • Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 24.12.2019 r.
  • Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 25.12.2019 r.
  • Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa M kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 30.12.2019 r.
  • Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa M kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 31.12.2019 r.
  • Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 31.12.2019 r.
  • Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 1.01.2020 r.
  • Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 2.01.2020 r.
  • Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 3.01.2020 r.
  • Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 4.01.2020 r.
  • Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 5.01.2020 r.
  • Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 6.01.2020 r.
  • Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 7.01.2020 r.
  • Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 8.01.2020 r.
  • Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 9.01.2020 r.
  • Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 10.01.2020 r.

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Poznaniu wydał decyzję nakazującą wycofanie jaj wyprodukowanych na ww. fermie, pochodzących z kurnika K1, K2, K3, oznakowanych numerem 1-PL-30211340 i z terminem przydatności do spożycia 10 stycznia 2020 włącznie.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania przedmiotowych jaj od odbiorców detalicznych.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerach partii wskazanych
w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

Kiedy będzie wiosna? Zwierzęta dają sygnały. Klimat się zmienił.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 12

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

s
sranie &#34;w biegu&#34; 😀

Teraz będzie sranie w biegu.

J
JAJCARZ

XZnowu [wulgaryzm] jajka skażone w biedrze,a w moich mogą wykryć tylko PLAMNIKI

G
Gość
22 grudnia, 22:19, Gość:

Wolny wybieg każdy myśli że ta kura biega po polu.... A to kurnik. Bez klatek a kury stoją jedna obok drugiej... Najbezpieczniejsze jajka są klatkowe.

23 grudnia, 10:43, Gość:

klatkowe? co za bzdura Kury w klatkach [wulgaryzm]ą we własnych odchodach, smród jest tam nie do wytrzymania. Kura powinna być wypuszczana na powietrze

z dycha ją to wulgaryzm, ciekawe

G
Gość
22 grudnia, 22:19, Gość:

Wolny wybieg każdy myśli że ta kura biega po polu.... A to kurnik. Bez klatek a kury stoją jedna obok drugiej... Najbezpieczniejsze jajka są klatkowe.

klatkowe? co za bzdura Kury w klatkach [wulgaryzm]ą we własnych odchodach, smród jest tam nie do wytrzymania. Kura powinna być wypuszczana na powietrze

A
Adam
23 grudnia, 9:19, Gość:

Tylko dlaczego jaja najpierw trafiają do handlu, a dopiero potem są badane??????????!

Zaskoczę cie, bo w Polsce nie ma na to pieniędzy i zasobów ludzkich, ale nasz kraj nie jest w tym odosobniony, podobnie jest na całym świecie

G
Gość

Uwaga zaskoczę was, W każdych jajkach może być salmonella.

Sorry - taki mamy klimat

G
Gość

Tylko dlaczego jaja najpierw trafiają do handlu, a dopiero potem są badane??????????!

i
i.

Jedzenie jaj ze sklepu to igranie ze zdrowiem. Mam na wsi znajomą starszą panią, która ma kilkanaście kur i jaja kupuję tylko od niej

G
Gość
22 grudnia, 22:19, Gość:

Wolny wybieg każdy myśli że ta kura biega po polu.... A to kurnik. Bez klatek a kury stoją jedna obok drugiej... Najbezpieczniejsze jajka są klatkowe.

Te niby bio to tak samo jedne z bardziej niebezpiecznych. Wynika to z tego że ta kura która chodzi po ziemi żre wszystko. Znam przykład oprysków rzepaku randaupem aby rzepak sechł na polu (najtańszy sposób) a parę metrów dalej kury że swoimi bio jajami. Smacznego dioksynowego jaja.

G
Gość

Wolny wybieg każdy myśli że ta kura biega po polu.... A to kurnik. Bez klatek a kury stoją jedna obok drugiej... Najbezpieczniejsze jajka są klatkowe.

G
Gość

Jajka od kur z wolnego wybiegu z salmonella. Z szybkiego wybiegu-czytaj stania w miejscu-jajka zdrowe.

G
Gość

Odpowiada sprzedający

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3