Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Salmonella w salami z Lidla. GIS ostrzega i apeluje do konsumentów, aby pod żadnym pozorem nie jeść tego produktu

KL
Jak podkreślono, konsumenci, którzy kupili tę konkretną wędlinę, nie powinni jej spożywać.
Jak podkreślono, konsumenci, którzy kupili tę konkretną wędlinę, nie powinni jej spożywać. Tomasz Czachorowski/Polska Press
Groźna bakteria została wykryta w partii salami pochodzącego z Włoch. Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie i apeluje, aby nie jeść tego produktu. Objawy zatrucia bakterią mogą pojawić się w przedziale 6-48 godzin od zjedzenia zanieczyszczonych salmonellą produktów.

Salmonella w salami z Lidla. Nie jedz tego!

- Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o wykryciu bakterii Salmonella spp. w (...) partii salami pochodzącego z Włoch. Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego – czytamy w komunikacie GIS.

Jak podkreślono, konsumenci, którzy kupili tę konkretną wędlinę, nie powinni jej spożywać.

Szczegóły wycofywanego produktu

  • Nazwa produktu: Salame Strolghino,
  • Numer partii:16,
  • Data minimalnej trwałości: 01/05/2023, 30/04/2023, 28/04/2023,
  • Producent: Salumificio Galli Remo Srl, Via Milano 187 46019 Cogozzo di Viadana, numer identyfikacyjny CE IT 1212 L,
  • Dystrybutor w Polsce: Lidl sp. z o.o. sp.k. z siedzibą w Jankowicach, ul. Poznańska 48, 62-080 Tarnowo Podgórne,
  • Kraj pochodzenia: Włochy.

Jakie są objawy salmonellozy? W przedziale 6-48 godzin

Pałeczki salmonelli są w Polsce jednym z najczęstszych powodów bakteryjnych zakażeń układu pokarmowego. Jednocześnie salmonella zajmuje wysokie miejsce na liście ostrzeżeń, jakie publikuje Główny Inspektor Sanitarny.

Objawy zatrucia bakterią mogą pojawić się w przedziale 6-48 godzin od zjedzenia zanieczyszczonych salmonellą produktów. Choroba jest szczególnie niebezpieczna (potencjalnie śmiertelna) dla dzieci i osób z obniżoną odpornością.

Objawy zatrucia salmonellą:

  • ból brzucha,
  • wymioty,
  • biegunka,
  • może być również gorączka.

Co oznacza ostrzeżenie GIS?

Główny Inspektorat Sanitarny regularnie publikuje na swoich stronach ostrzeżenia dotyczące żywności. Jak podkreśla GIS, publikowane ogłoszenia nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań – zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu.

Ostrzeżenie zawsze dotyczy jednej lub kilku partii produktu – nie oznacza zakazu sprzedaży wszystkich produktów danej marki, które mogą być na rynku.

Nie przeocz

Zobacz także

Musisz to wiedzieć

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Salmonella w salami z Lidla. GIS ostrzega i apeluje do konsumentów, aby pod żadnym pozorem nie jeść tego produktu - Dziennik Zachodni

Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska