Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ruszyła sprzedaż biletów do dobrych restauracji we Wrocławiu. W maju Restaurant Week

Marcin Walków
W godzinach wieczornych ruszy sprzedaż biletów do dobrych wrocławskich restauracji. Za cenę 39 złotych w konkretnym dniu i o konkretnej godzinie będzie można je wymienić na trzydaniowy obiad. W dniach 11-17 maja we Wrocławiu pierwsza edycja festiwalu kulinarnego "Restaurant Week".
W godzinach wieczornych ruszy sprzedaż biletów do dobrych wrocławskich restauracji. Za cenę 39 złotych w konkretnym dniu i o konkretnej godzinie będzie można je wymienić na trzydaniowy obiad. W dniach 11-17 maja we Wrocławiu pierwsza edycja festiwalu kulinarnego "Restaurant Week". Lukasz Zarzycki / Echo Dnia
W piątek wieczorem ruszyła sprzedaż biletów do dobrych wrocławskich restauracji. Za cenę 39 złotych w konkretnym dniu i o konkretnej godzinie będzie można je wymienić na trzydaniowy obiad. W dniach 11-17 maja we Wrocławiu pierwsza edycja festiwalu kulinarnego Restaurant Week.

Restaurant Week to znana m.in. w Nowym Jorku i Kopenhadze impreza, podczas której topowe restauracje oferują specjalnie opracowane menu w atrakcyjnych cenach. We Wrocławiu cena posiłku składającego się z przystawki, dania głównego i deseru wyniesie 39 zł. - Chcemy zaprosić wrocławian do tych lokali, w których na co dzień barierę stanowią ceny w menu i elegancki charakter - mówi Marta Klimowicz, organizatorka festiwalu. W dniach 11-17 maja odbędzie się on równocześnie we Wrocławiu, Krakowie, Poznaniu, Warszawie i Trójmieście.

W naszym mieście do festiwalu przyłączyły się restauracje Butchery & Grill, Puro Kitchen, Czary Mary, Szajnochy 11, OK Wine Bar, restauracja hotelu Monopol, Di Cafe Delii, La Free Verte, Sukiennice 7, oraz Trattoria Pasta & Vino, Vertigo Jazz Club&Restaurant.

W menu m.in. grillowany okoń morski z sałatką z kolorowych pomidorów, malinami i granitą z czerwonej bazylii albo Ddomowe ravioli z ogonem wołowym i sos maślany. - Wybraliśmy tylko najlepsze restauracje z autorską kuchnią - podkreśla Klimowicz. Każda z nich od poniedziałku do piątku po godz. 16 udostępni nawet połowę stolików dla gości festiwalowych. W sobotę i niedzielę festiwal rozpocznie się o godz. 12.30.

Kupując bilet, trzeba będzie zdecydować się na wizytę w określonym dniu i godzinie oraz liczbę osób. Godziny są wyznaczone co 90 minut - tyle przewidziano na pobyt w restauracji. Ten, kto się spóźni… będzie mógł liczyć tylko na uprzejmość obsługi i wolne miejsce.

Organizatorzy liczą, że dobra kuchnia we Wrocławiu stanie się magnesem dla turystów. - By do stolicy Wrocławia przyciągały ich nie tylko festiwale filmowe i kulturalne, ale też restauracyjne. To zadziałało choćby w Kopenhadze. Nawet turyści z zagranicy planują wyjazd na Restaurant Week, by spróbować dań z restauracji nagradzanych gwiazdkami Michelin - dodaje Klimowicz.

Bilety będzie można kupić na stronach internetowych festiwalu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska