- Według nowych zasad ogródki mogą być czynne przez cały rok, decyzję zostawiamy właścicielom lokali. Wyjątkiem jest czas od połowy listopada do końca stycznia, kiedy trzeba zostawić miejsce na stoiska Jarmarku Bożonarodzeniowego - mówi Tomasz Myszko-Wolski z biura prasowego Urzędu Miejskiego we Wrocławiu.
Mimo wszystko, większość ogródków otwiera się właśnie teraz, czyli w połowie marca.
- Jesteśmy jeszcze w trakcie przyjmowania wniosków o zgodę na ogródki gastronomiczne, dlatego trudno powiedzieć, ile ich będzie w tym sezonie. Mogę jedynie podać dane za zeszły rok, było to 44 ogródki - mówi Anna Olbryt z biura prasowego Zarządu Zasobów Komunalnych.
Życie restauracyjne na Rynku kipi jednak nawet wczesną wiosną.
- Jeszcze nie byłam w tym sezonie, ale wieczorem widzę, że dużo ludzi siedzi. Ja planuję wybrać się do restauracji, posiedzieć w plenerze, jakoś w tym tygodniu, najpewniej w niedzielę. Pogoda sprzyja, warto się wybrać - mówi Ola Doros.
Niestety, w tym sezonie ze względu na galopującą inflację, ceny w lokalach gastronomicznych wzrosną. Przykładowo, w cukierni Łomżanka na ul. Ruskiej za pączka hiszpańskiego trzeba zapłacić... 7 złotych! Ceny piwa w restauracji Greco na Rynku sięgają natomiast 16 złotych.
Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?