Rosół z kury ma tę moc. Dowiedz się, jak zrobić rosół i poznaj najlepsze sposoby na mętną zupę

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Podaj rosół np. z domowym makaronem. Smacznego!
Podaj rosół np. z domowym makaronem. Smacznego! Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Mamy dla was sprawdzony przepis na rosół, niekoniecznie niedzielny. Podpowiadamy, jak zrobić rosół, czyli domową zupę z kurczaka zagrodowego. Nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale jest także bardzo zdrowa. Ta zupa wpływa na naszą odporność, układ pokarmowy oraz wygląd skóry. Sprawdź i wypróbuj nasz przepis. Dowiedz się, jak uratować mętny rosół.

W skrócie

Domowy rosół dla zdrowia i urody

Wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rosołu. Najlepiej takiego, jaki robiły nasze mamy i babcie. Tradycyjny rosół to pyszna i sycąca zupa, którą gotuje się na mięsie i kościach z dodatkiem warzyw, tzw. włoszczyzny. To prawdziwa bomba witaminowa dla zdrowia! Dostarcza organizmowi:

  • witaminę B2,
  • witaminę B12,
  • potas,
  • selen,
  • cynk
  • miedź,
  • wapń,
  • fosfor.

Działa dobroczynnie na nasze jelita, wspiera metabolizm, wzmacnia stawy, a nawet poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci, dzięki zawartości kolagenu.

Duża ilość kolagenu w rosole wynika z gotowania go na mięsie wraz z kościami i chrząstkami. Ten cenny składnik nie tylko wspomaga nasze stawy, ale także poprawia wygląd skóry, przywraca jej nawilżenie, elastyczność i gładkość.

Kliknij w przycisk i sprawdź w galerii, jak zrobić rosół krok po kroku

Wspominała o tym niedawno w swojej relacji z podróży po Stanach Zjednoczonych blogerka Jessica Mercedes.
„W Stanach teraz jarają się rosołem. Dziewczyny piją to np. na śniadanie na czczo, bo chcą mieć piękną, młodą cerę, bo rosoły są pełne kolagenu. Tak to sobie tłumaczą” – powiedziała Jemerced. (źródło: www.papilot.pl)

Ważne, by do gotowania rosołu wybierać mięso jak najlepszej jakości. W naszym przepisie polecamy kurczaka zagrodowego, którego chów prowadzony jest bez antybiotyków. Dodatkowo proponujemy dodać do rosołu pod koniec gotowania ząbki czosnku, które poprawią naszą odporność.

Przepis na rosół z kurczaka zagrodowego

(duża porcja, czas przygotowania: ok. 2 godziny)

Wrzuć warzywa i przyprawy do rosołu.
Wrzuć warzywa i przyprawy do rosołu. Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • kurczak zagrodowy (chów bez antybiotyków)
  • 3 nieduże marchewki lub 2 większe
  • 1 pietruszka
  • 1/3 selera
  • cebula
  • 3 małe ząbki czosnku
  • kawałek pora
  • natka pietruszki
  • 3 ziela angielskie
  • listek laurowy
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie liść lubczyku suszony
  • opcjonalnie kawałek selera naciowego z nacią

Jak zrobić rosół krok po kroku?

  1. Kurczaka umyj i pokrój na części.
  2. Włóż mięso do garnka i zalej zimną wodą ok. 3 l.
  3. Umyj i obierz warzywa.
  4. Cebulę zrumień na suchej patelni lub nad palnikiem.
  5. Gdy woda z kurczakiem się zagotuje zacznij odszumowywać rosół tzn. za pomocą łyżki cedzakowej lub zwykłej łyżki obiadowej należy zbierać pianę na powierzchni bulionu. Jeśli tego nie zrobimy, rosół nie będzie klarowny.
  6. Dodaj warzywa, listek laurowy, ziele angielskie i lubczyk i gotuj pod przykryciem, na małym ogniu, przez 1,5 godziny.
  7. Pod koniec gotowania dodaj obrane ząbki czosnku.
  8. Dopraw rosół solą i pieprzem do smaku. Gotowe!
Podaj rosół np. z domowym makaronem. Smacznego!

Rosół z kury ma tę moc. Dowiedz się, jak zrobić rosół i pozn...

Ile tradycyjny rosół ma kalorii?

To, że rosół jest pożywny i zdrowy, to oczywiste. Wiele osób zainteresuje też z pewnością fakt, ile taki wywar ma kalorii. Według amerykańskiej Food Data Central, wartość odżywcza 100 g domowego rosołu drobiowego to 36 kcal.

Mętny rosół - jak uratować zupę?

Twój rosół nie jest klarowny? Oto najczęstsze przyczyny mętnego rosołu:

  • gotowanie surowego mięsa w gorącej wodzie,
  • szybkie gotowanie zupy na zbyt dużym ogniu.

Istnieją jednak skuteczne sposoby, które uratują mętny rosół. Przedstawiamy trzy najpopularniejsze z nich:

  1. Dodaj do rosołu obranego i pokrojonego w ćwiartki ziemniaka. Gotuj warzywo przez 30 minut, a następnie wyjmij je. Dzięki temu sposobowi zyskasz klarowny bulion.
  2. Dodaj do rosołu goździka, a zapomnisz o mętnej zupie.
  3. Wyłów powstałą pianę, która nazywana jest także szumowiną. Możesz do tego wykorzystać sitko, zwykłą łyżkę stołową lub łyżkę cedzakową.

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #1

Bosch

Bosch MUM5 MUM54A00

1 135,26 zł682,99 zł-40%
miejsce #2

Electrolux

Electrolux Assistent EKM5540 Szary

1 890,99 zł1 243,00 zł-34%
miejsce #3

Bosch

Bosch MUM4427 Biały

389,00 zł336,99 zł-13%
miejsce #4

Bosch

Bosch MUM5 MUM58364

1 199,00 zł1 099,00 zł-8%
miejsce #5

Kenwood

Kenwood Chef XL Titanium KVL8400S

2 888,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Strefa Biznesu - sezonowe spożycie owoców i warzyw

Materiał oryginalny: Rosół z kury ma tę moc. Dowiedz się, jak zrobić rosół i poznaj najlepsze sposoby na mętną zupę - Strona Kuchni

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

J
Jotgie
Cebulę i por radzę pominąć, gdy che się rosół używać jako bazę pzrez kilka dni. Od "cebulowatych" szybciej się psuje.
Więcej informacji na stronie głównej Gazeta Wrocławska
Dodaj ogłoszenie