Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Robert Makłowicz gotował dla wrocławian (PRZEPIS, ZDJĘCIA, FILM)

Marcin Walków
Marcin Walków
Kaiserschmarren - tak nazywa się jedna z potraw, którą przyrządził w sobotę Robert Makłowicz. Znany kucharz i gawędziarz odwiedził stolicę Dolnego Śląska. Jego kulinarne popisy można było oglądać na otwarciu nowej strefy restauracyjnej w Pasażu Grunwaldzkim.

Kaiserschmarren to słodki, ale nie za słodki, omlet biszkoptowy, który można przygotować na patelni. To danie kuchni austriackiej - jedno z kilku, które Robert Makłowicz przygotowywał w sobotę w Pasażu Grunwaldzkim.

Makłowicz wielokrotnie podkreślał, że roster to właściwie nie jest kompot, bo nie dodaje się do niego wody. Dlatego dobrze jest wybrać śliwki węgierki zamrożone i prosto z zamrażarki wrzucić je do rondla. Omlet smaży się z kolei dwa razy. Po pierwszym smażeniu, trzeba go porwać widelcem na mniejsze kawałki - i albo włożyć do piekarnika, albo znów podsmażyć na maśle, posypując cukrem.

W trakcie kulinarnego spotkania nie zabrakło też opowieści i dzielenia się radami. Czym się różni cukier waniliowy od wanilinowego, jakie zalety w kuchni ma masło klarowane.

Ten, kto trafnie odpowiadał na zadawane pytania, miał szanse na najnowszą książkę Roberta Makłowicza z autografem. Na koniec, ci, którzy stali najbliżej sceny, mogli skosztować cesarskiego omletu, który z talerza zniknął błyskawicznie.

Kaiserschmarren
przepis Roberta Makłowicza na cesarski omlet biszkoptowy z rosterem śliwkowym

Składniki na ciasto:

  • 130 g mąki typu 450
  • 6 jajek
  • 250 g mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ciemnego rumu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • cukier do posypania

Składniki na roster (kompot) śliwkowy:

  • 1 kg śliwek węgierek bez pestek (najlepiej prosto z zamrażarki)
  • 5-6 goździków
  • laska wanilii
  • cukier do smaku

Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem, do masy dodajemy makę i rozcieramy ją równomiernie. Następnie dodajemy mleko. Z białek robimy pianę (taką, aby trzymała się miski) i delikatnie dodajemy do niej masę, lekko mieszajac, aby ostatecznie masa byla pulchna i lekka. Smażymy omlet na maśle - przed podaniem dzielimy łyżką na małe kawałki, obok wykładając śliwkowy roster.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska