Spis treści
Najlepsze restauracje Dolnego Śląska. Jak tworzono listę?
Znalezienie się na liście stu najlepszych polskich restauracji to ogromne wyróżnienie. Spis sporządzono na podstawie ankiet przeprowadzonych przez anonimowych inspektorów oraz opinii klientów. W tym roku inspektorzy- odwiedzili i ocenili 814 restauracji. Wszystkie restauracje, oceniane były za pomocą kwestionariusza składającego się ze stu podpunktów.
Punkty przyznawane były za:
- jakość i świeżość produktów
- harmonijność menu
- walory smakowe serwowanych dań
- profesjonalizm i jakość obsługi
- komfort i atmosferę pobytu
- otoczenie i wnętrze restauracji
- Wszystkie restauracje są uszeregowane według „Poland 100 Best Restaurants Score” na podstawie kompilacji przewodników i recenzji online. Dla każdej restauracji obliczana jest średnia wszystkich standardowych ocen, recenzji, ważona wskaźnikiem wiarygodności każdego źródła wraz z oceną inspektorów, przeprowadzoną podczas badania mystery shopping - wyjaśniają autorzy rankingu.
ZOBACZ TEŻ:
Poland 100 Best Restaurants Score - kategorie nagród
Nagrody były przyznawane w kilku kategoriach:
- Najlepsza restauracja w Polsce
- Najlepsza karczma w Polsce
- AWARD OF EXCELLENCE – 3 widelce
- BEST OF AWARD OF EXCELLENCE – 4 widelce
- GRAND AWARD – 5 widelców.
- Pozostałe restauracje, które nie znalazły się w finałowej setce, a zostały sklasyfikowane, otrzymały 2 i 1 widelec.
Najlepszą restauracją w Polsce w 2023 roku została Drukarnia Smaku Cristina w Zakopanem. Szefem kuchni jest w niej Karol Górka.
Pełną listą nagrodzonych restauracji oraz szefów kuchni znajdziecie TUTAJ
Szef kuchni z Restauracji Babinicz - Dworzysko w Szczawnie -Zdroju został Odkryciem Roku 2023
Rafał Grzegorzek największe doświadczenie zdobył w warszawskiej restauracji „Amber Room”, następnie w restauracji Decompresja w Hotel SPA DR Irena Eris w Polanicy -Zdroju. Od października 2022 objął zarządzanie całą gastronomią w Restauracji Dworzysko - Babinicz w Szczawnie -Zdroju. Pełni funkcję dyrektora gastronomii oraz kreatywnego szefa kuchni.
To profesjonalny, ambitny, głodny nowych doświadczeń szef kuchni, którego charakteryzuje wielka miłość do gotowania, oraz nieustanna chęć odkrywania nowych smaków i łączenia ich w niestandardowy sposób.
Inspirację dla niego, stanowi zbiór kulinarnych doświadczeń oraz miejsc, które odwiedził. W swojej kuchni ogromną wagę przykłada do najwyższej jakości składników, dlatego ogromnym atutem pracy w Dworzysku, który wykorzystuje na co dzień, jest możliwość korzystania z darów pięknego ogrodu zlokalizowanego tuż za Restauracją Babinicz - opisują szefa kuchni w Resturacji Babinicz.
- Przerażająca, dawna siedziba Gestapo na Dolnym Śląsku. Upodobali ją sobie filmowcy!
- Asfaltowe placki na Popowickiej. Nawierzchnia pokruszyła się po... remoncie [FILM]
- Zamknęli psa w starej pralce i wyrzucili w lesie. Ekostraż szuka sprawców [ZDJĘCIA]
- Operator płatnych parkingów przy wrocławskich marketach z karą od UOKiK
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?