Restauracje w Zieleńcu. Gdzie warto zjeść i jakie dania są najczęściej wybierane przez gości?

Paulina Schulz
Paulina Schulz
Zieleniec oprócz świetnej infrastruktury posiada także bogate zaplecze gastronomiczne. Znajdziemy tu zróżnicowane menu, a wśród bogatej oferty dań z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Co zatem warto zjeść, będąc w Zieleńcu? Sprawdziliśmy, co serwują poszczególne restauracje, bary i karczmy, a także które dania są najczęściej zamawiane przez gości.
Zieleniec oprócz świetnej infrastruktury posiada także bogate zaplecze gastronomiczne. Znajdziemy tu zróżnicowane menu, a wśród bogatej oferty dań z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Co zatem warto zjeść, będąc w Zieleńcu? Sprawdziliśmy, co serwują poszczególne restauracje, bary i karczmy, a także które dania są najczęściej zamawiane przez gości. Fot. Hanka Ośrodek Wypoczynkowy
Zieleniec oprócz świetnej infrastruktury posiada także bogate zaplecze gastronomiczne. Znajdziemy tu zróżnicowane menu, a wśród bogatej oferty dań z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Co zatem warto zjeść, będąc w Zieleńcu? Sprawdziliśmy, co serwują poszczególne restauracje, bary i karczmy, a także które dania są najczęściej zamawiane przez gości.

Spis treści

Zieleniec położony jest w Górach Orlickich i jest dzielnicą miasta Duszniki-Zdrój. To jeden z największych ośrodków narciarskich w Polsce. Panuje tu unikatowy, zbliżony do alpejskiego, mikroklimat, który sprawia, iż organizm produkuje zwiększoną liczbę czerwonych krwinek. Zieleniec odwiedzany jest przez turystów przez cały rok. Wybierając się w to miejsce, warto skosztować także kuchni oferowanej przez lokalne restauracje, karczmy i bary. Sprawdziliśmy, co najczęściej w poszczególnych miejscach zamawiają goście.

Restauracja Hanka i "Jadło Górala"

Znajdująca się w Ośrodku Wypoczynkowym Hanka Relax & Spa, restauracja oferuje bogate menu zarówno kuchni polskiej, jak i włoskiej. Wśród dań, które najczęściej zamawiane są tu przez gości znajdziemy:

  • żeberka serwowane w sosie Barbeque, które podane są na kapuście z kminkiem, chrzanem i ziemniakami w ziołach
  • żurek na domowym zakwasie z białą kiełbasą, jajkiem oraz kwaśnica na wieprzowinie z wkładką z żeberka. Obie zupy podawane są z pieczywem i zapłacimy za nie 24 zł.
  • "Jadło Górala" czyli danie dla dwojga składającego się z aromatycznych mięs z grilla. Jest to polędwiczka, karkówka, filet i boczek. A wszystko to serwowane jest z ziemniakami ziołowymi, surówką i kwaszonym ogórkiem. Koszt 89 zł.

Warta uwagi jest także serwowana tu kaczka. Tą jednak zamówić trzeba z wyprzedzeniem.

Restauracja Grapa i żeberka sous vide

Restauracja Grapa znajduje się przy stoku G10. Posiada szerokie, ale bardzo smaczne menu, w którym znajdziemy danie kuchni polskiej, włoskiej oraz meksykańskiej. Tu prawdziwym hitem są:

  • Żeberka sous vide, za które zapłacimy 51 zł
  • pizza, którą przygotowuje pizzerman Filip. Do wyboru 8 różnych propozycji, po 32 cm każda
  • pierogi, naleśniki z nutellą lub malinami oraz pyszny jabłecznik.

Szarotka Zieleniec - pierogi z gęsiną i pikantna sałatka z buraków i sera regionalnego

Restauracja znajduje się w hotelu Vital & SPA Resort Szarotka. Znajdziemy tu zarówno kuchnię polską, jak i międzynarodową. Specjalnością tego miejsca są:

  • Pierogi z gęsiną, natką pietruszki i czosnkiem, podane z omastą i kwaśną śmietaną - 42,00 zł
  • Pikantna sałatka z buraków i sera regionalnego
    Pikantna sałatka z buraków, pora, orzechów włoskich i sera podpuszczkowego z kozieradką (regionalnej produkcji Stołowogórskiej Krainy Mleka z Radkowa) z owocami granatu, podany z dressingiem orzechowym, rukolą i grzanką - 38,00 zł
  • Burger z wyczesaną (rwaną) wieprzowiną
    Kawałki długopieczonej wieprzowiny, sałatka colesław, sosy, chrupiąca bułka, frytki - 42,00 zł

Skałka Zieleniec - steak i smażone lody

Restauracja znajduje się w pensjonacie Skałka Zieleniec, 200 m od wyciągu kanapowego i 450 m od wyciągu kanapowo-gondolowego. Menu bogate jest w danie regionalne, w tym danie sezonowe. Wybierając się w to miejsce, warto spróbować:

  • zupy: bulion kaczy czyli wolno gotowany rosół z kaczki podawany z pielmieni z wołowiną, marchewką i zieleniną - 23 zł czy wegetariański krem z kurek z pampuchem, tymiankowym pesto oraz parmezanem - 26 zł
  • Tatar z jelenia wędzony w dymie - to prawdziwy hit wśród przystawek, za który zapłacimy 39 zł
  • Wśród dań głównych najczęściej wybieranych przez gości są: golonka z dzika oraz Tony Hawk Steak. Za golonkę zapłacimy tu 79 zł, za 700 g wołowego rostbefu z żebrem - 149 zł.

Dla lubiących słodkości uwadze polecamy smażone lody - 19 zł.

Alpejski Zieleniec - pierogi ukraińskie i pyszne ciasta

Obiekt położony jest w samym sercu Zieleńca. Znajduje się w pobliżu sześcioosobowego wyciągu z podgrzewaną kanapą. Restauracja szczególnie poleca:

  • placki ziemniaczane z gulaszem 35 zł
  • kwaśnicę 24 zł
  • pierogi ukraińskie 30 zł

Zjemy tu także pyszne obłędne desery, w tym m.in. tiramisu czy szarlotkę na ciepło z lodami.

Karczma Diament w Zieleńcu - domowe jedzenie

Karczma znajduje się przy wyciągu narciarskim Diament, w pobliżu kolei Skyway Express. Znajdziemy tu domowe jedzenie, a goście mogą sami komponować sobie swój talerz, bo wszystko dostępne jest w bemarach. Potrawy przygotowywane są codziennie. Za obiad zapłacimy tu około 30 zł.

Jäger Burger - burgeryi gulasz z dzika

Jäger Burger to idealne miejsce dla miłośników dobrych burgerów i nie tylko. Znajduje się przy dużym parkingu w Zieleńcu, a w menu znajdziemy: steaki, kiełbaski, czeskie przysmaki i oczywiście burgery. Flagowe specjały Jäger Burgera to:

  • Burger z jelenia, chutney z czerownej cebuli na Jagermaistrze i czeskim serem rokfor - 30 zł
  • Gulasz z dzika z pieczonym ziemniakiem w ziołach - 30 zł
  • Pastrami z mostka wołowego z czeską musztardą i chrzanem - 30 zł

Warto spróbować także grillowanych i smażonych serów.

Karczma Gryglówka - kuchnia góralska

Karczma Gryglówka znajduje się w centrum Zieleńca, a w jej bogatym i smacznym menu znajdziemy m.in. kuchnię góralską. W karczmie zjemy pyszne zupy takie jak: kwaśnica góralska i żurek z jakiem i kiełbasą, a także często wybierane przez gości dania takie jak:

  • Chłopska patelnia, czyli ziemniaki w mundurkach z boczkiem, kiełbasą, paprykowym trio i jajkami sadzonymi - 35 zł
  • Pieczone żeberka z kapustą zasmażaną i ziemniakami - 49 zł
  • Placek po węgiersku z ogórkiem kiszonym - 46 zł

R&B Tasty - szybie danie i domowa kuchnia

Do tego baru zjedziesz bezpośrednio ze stoku. Znajduje się on między dwoma wyciągami kanapowymi. Bar serwuje zarówno szybkie dania takie jak frytki czy zapiekanki, pizzę, jak i domową kuchnię, w tym bigos, zupę pomidorową czy barszcz ukraiński. Za danie zapłacisz ok.30-35 zł.

W naszej galerii zdjęć znajdziecie listę lokali oraz serwowane przez nie potrawy. Podajemy także adresy i numery telefonów.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Kajakiem pływał wśród rekinów - zobacz wywiad z Janem Skwarą

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska
Dodaj ogłoszenie