Restauracje ożywią rynek Psiego Pola? Wątpliwe. Bez alkoholu i czynne do godz. 22

Bartosz Józefiak
Wrocław, odnowiony rynek Psiego Pola
Wrocław, odnowiony rynek Psiego Pola fot. Przemysław Wronecki
Wokół odnowionego rynku na Psim Polu pojawią się restauracje, bary i kawiarnie. Ale o zabawie do białego rana nie będzie mowy - wszystkie lokale będą bowiem zamykane o 22. Czy to posłuży ożywieniu tego miejsca - tak jak chcą urzędnicy. Wątpliwe, bo ciężko będzie przetłumaczyć klientom, że godzina 22 to koniec zabawy.

Urzędnicy chcą wynająć 7 lokali przy ul. Gorlickiej 2 i Krzywoustego 313- 315. W trzech z nich miałby znaleźć się bar, kawiarnia lub restauracja. Pozostałe cztery można wynająć np. na sklep spożywczy, biuro lub usługi.

Lokale znajdują się wokół odnawianego rynku na Psim Polu. W grudniu zakończy się jego przebudowa. Nowy rynek ma być miejscem spotkań mieszkańców, którzy będą wypoczywać na ławkach przy fontannie i na placu. Dlatego też magistrat zaplanował, że w części budynków pojawią się lokale gastronomiczne. Okazuje się jednak, że tylko w jednym z nich będzie można kupić alkohol, a wszystkie będą zamykane o godz. 22. Takie zapisy znajdują się w informacji dotyczącej wynajmu pomieszczeń.

- Ograniczenie opiera się na zdaniu społeczności lokalnej, Rady Osiedla, naszych doświadczeniach oraz opinii Komisji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych – twierdzi Rafał Bernasiński z miejskiej spółki Wrocławskie Mieszkania, która zajmuje się wynajmem lokali. - Mieliśmy wiele zastrzeżeń i uwag ze strony mieszkańców dotyczących tego typu działalności, także na terenie Psiego Pola. Mieszkańcy skarżyli się na awantury, bijatyki, hałas i dewastację otoczenia. Takie lokale służyć mają społeczności lokalnej i dlatego opinia mieszkańców jest dla nas kluczowa.

Bernasiński dodaje, że w przyszłości będzie możliwe wydłużenie czasu działania lokali. Czy takie rozwiązanie ma sens i przyciągnie do rynku Psiego Pola mieszkańców? W lokalach w centrum godzina 22 to często dopiero początek zabawy.

- U nas ludzie zaczynają się schodzić ok. 18 i bawią się do 2- 3 w nocy w dni pracujące, w weekendy do białego rana. Duża część naszych zysków zbieramy właśnie po godz. 22. Ale to specyfika lokalu w Rynku. Moim zdaniem na przedmieściach knajpy mogą zarabiać do 23 – mówi Kamil Pawlak z lokalu „Przedwojenna” przy ul. św. Mikołaja.

Rekordowa cena za zaginiony obraz Matejki.

Wideo

Komentarze 40

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
Agnieszka

Też uważam, że "Poczekalnia" to był świetny pomysł. Nie wiem jaki "wspaniały" człowiek kazał pozbyć się tego lokalu. Dzięki niemu było co robić na tym nudnym Psim Polu. A tak został tylko lokal ABC, który nie ma dobrej reputacji.

m
mi

to pewnie vagina dentata

p
pozdro

"Nowy rynek ma być miejscem spotkań mieszkańców, którzy będą wypoczywać na ławkach przy fontannie i na placu."
Urzędasy zadecydowały, koniec kropka, a mieszkańcy mają się dostosować.

G
Gość

Jeżeli będą postępować z lokalami tak jak do tej pory to nic z tego nie będzie. Była na ryneczku świetna knajpa -Poczekalnia. Przyjemne wnętrze, miła obsługa i co wieczoru jakieś fajne atrakcje dla klientów. Filmy, gry planszowe, turnieje na play'a itp. Ogólnie świetne, kulturalne miejsce. Pijanych gości wypraszano, nie sprzedawano alkoholu nieletnim, można było wpaść i miło spędzić czas ze znajomymi. Ale wystarczyło kilka bezpodstawnych skarg mieszkańców i urzędnicy postanowili lokal wykończyć.
Rzadko się zdarza żeby nawet ksiądz proboszcz chwalił takie miejscóweczki i sam wpadał na kawę, a w przypadku Poczekalni tak akurat było. Myślę, że mieszkańcy Psiego Pola też mile wspominają ten lokal.

A
Adm

CHyba z Lidla

z
zzz

Drzewa są posadzone! I całkiem sporo krzaków.

l
lucus

a mi to przypomina cmentarz , tyle że nawet na ciasnych cmentarzach , a takie widziałem , gdzie pomniki stoją tuż obok siebie widuje się trochę wyższej zieleni jakieś tuje czy cyprysy a tu .....

m
moze

Redakcja wrzuci foty drzew i zieleńców a nie ta fontannę piłuje do znudzenia.
Ciężko się przespacerowac i zobaczyć jak to wygląda naprawdę?

a
aaa

Drzewa są - 6 sztuk.
Klomby z roslinami też.
A że w listopadzie nie jest zielono to chyba normalne.
Wysiadz z auta przejdź po po remontowanym rynku a zobaczysz.

p
psie polak

Kto tu pojdzie do tych lokali tu mieszka sama biedota ledwo wiaze koniec z koncem piwo z 'Zabki" pije sie szybko w bramie i do domu

M
Miłek

Najważniejsze że Psie Pole wyremontowano, teraz główne place i ulice wyglądają pięknie w porównaniu z tym co było, wielka zmiana na plus i to się liczy, a jeśli chodzi o restauracje to dobrze, jeśli się pojawią ale wiadomo, że numer jeden jeśli chodzi o lokale i klientów będzie Rynek Główny.

s
się...

... w stronę ateny,pod wieczór,gdzie dziatwy dawno poszły w spać,od czasu do czasu ulicą przebiegnie bezpański kot-w tle słychać ujadanie psa na łańcuchu.W cuchnących uryną starych bramach,ciemnych korytarzach,czai na ciebie się mój drogi czytelniku rzeczywistość(jak tu przeżyć),czekają na ciebie luksusy w postaci latryn na zabłoconych podwórzach i misa zamiast łazienki.Ale rynek piękny.Facet z Psiego

r
rebel

Panie redaktorze czy sądzi Pan, że ludzie na Psim Poli chcą zarzyganych chodników i porozbijanych butelek co rano? Czy wyobraża pan sobie życie bez nocnego chlania alkoholu?

P
Pseudonim

Jak to jak? Tak jak proponuje autor powyzszego artykulu. Upijajac wszystkich :)

S
Szkolenia

„Dolnośląskie HoReCa coraz lepsze!” to projekt firmy szkoleniowej Lauren Peso Polska S.A., mający pomóc pracownikom mikro, małych i średnich przedsiębiorstw na rozwój zawodowych umiejętności oraz zwiększenie swojej elastyczności na rynku pracy w ramach branży HoReCa.
Projekt ma przyczynić się do rozwoju umiejętności hotelarskich i gastronomicznych. Możliwość podjęcia bezpłatnej edukacji, finansowanej ze środków Unii Europejskiej obejmie 340 zatrudnionych, bądź prowadzących działalność gospodarczą osób z województwa dolnośląskiego.
Wszystkie szkolenia projektu spełniają najwyższe unijne standardy, a zaangażowanie trenerów o dużym doświadczeniu w tym zakresie – ma sprzyjać osiągnięciu odpowiednich rezultatów. Niezwykle ważną częścią prowadzonych w ramach projektu kursów jest także możliwość nauczenia się języka obcego.
Cały proces szkoleniowy zakończony jest przyznaniem certyfikatów, a użycie najnowszego sprzętu gwarantuje, że nabyte umiejętności na długo pozwolą osadzić się w swoim zawodzie. Jeśli więc masz wrażenie się, że Twoje umiejętności się zdezaktualizowały – albo chcesz podwyższyć swoje kwalifikację, by poprawić pozycję na rynku pracy: projekt „Dolnośląskie HoReCa coraz lepsze!” jest skierowany właśnie do Ciebie!
Program szkoleń skierowany jest do barmanów, kelnerów, kucharzy, zatrudnionych w województwie dolnośląskich, chcących podnieść swoje kwalifikacje zawodowe i językowe.

Jeżeli jesteś zainteresowany szkoleniami, zajrzyj tu: horeca.wroclaw.pl/projekt

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3