Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Restauracja HEJ SOKOŁY - Magda Gessler w Kamieńcu Wrocławskim

Malwina Szczygłowska
Kamieniec Wrocławski: HEJ SOKOŁY - tak nazywa się teraz dawna Restauracja Filmowa. Jej wyróżnikiem mają być dania ukraińsko-wołyńskie. Nowa nazwa, nowe menu i nowy wystrój to efekty wizyty Magdy Gessler i udziału restauracji w programie TVN "Kuchenne Rewolucje". Emisja odcinka z Kamieńca Wrocławskiego w najbliższy czwartek, 14 maja. My już teraz zdradzamy, jakie menu w restauracji "Hej Sokoły" wprowadziła Magda Gessler.

Po daniach polskich i włoskich nie ma już śladu. Zniknął też szyld "Restauracja Filmowa". Teraz to restauracja Hej Sokoły, gdzie królują potrawy z kresów. Zjemy tutaj królewski barszcz ukraiński, pierogi z dzika, polędwicę stanisławowską na leśnym runie z kaszą, pęczak czy też cielęcinę po wołyńsku. - Podajemy też domowe ciasto. Codziennie serwujemy inne i jest to niespodzianka dla naszych klientów - mówi Monika Wrześniewska, jedna z właścicieli lokalu. - Dzisiaj może pani spróbować naszego sernika - zaprasza.

"Kuchenne Rewolucje" trwały w restauracji w Kamieńcu Wrocławskim tylko cztery dni. Ale Magda Gessler zdążyła zmienić nie tylko nazwę lokalu, jego wystrój, ale i całe menu. Jedyne, co zostawiła w odnowionej restauracji, to piękne rustykalne meble, które są ozdobą lokalu Hej Sokoły.

Sebastian Sikorski i Monika Wrześniewska prowadzą restaurację w Kamieńcu Wrocławskim od dwóch lat. - Przed nami też była tutaj restauracja, ale nie podbiła serc mieszkańców - opowiada pani Monika. Być może nowa - stara Hej Sokoły wszystko zmieni i dania ukraińsko-wołyńskie znajdą swoich amatorów.

HEJ SOKOŁY - MENU MAGDY GESSLER

Wcześniejsze, spore menu, które łączyło kuchnię polską z włoską, jest teraz krótsze. Za ciasto domowej roboty zapłacimy 8 zł, a za dworski barszcz ukraiński - 18 zł. Najdroższa, ale i wyjątkowa przystawka - tatar z polędwicy wołowej- kosztuje 38 zł, placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i koprem - 13 zł. Koronnym daniem restauracji jest polędwica stanisławowska na leśnym runie z kaszą pęczak (55 zł). W menu są jeszcze pierogi z baraniną i cielęciną (22 zł), pierogi ruskie z boczkiem (16 zł), pierogi z dzika (28 zł).
- Pierogi oczywiście lepimy sami zapewnia właścicielka lokalu. - Wszystkie produkty mamy najlepszej jakości, ekologiczne - dodaje.

Czy Magda Gessler postawiła dobry stopień restauracji Hej Sokoły, przekonamy się w czwartek, 14 maja, podczas emisji jej programu. Oczywiście, każdy może ocenić sam, odwiedzając lokal w Kamieńcu Wrocławskim. Restauracja mieści się przy ul. Wrocławskiej 118, koło siedziby Ochotniczej Straży Pożarnej.

Kuchenne Rewolucje w Kamieńcu Wrocławskim nie są pierwszymi w województwie dolnośląskim. Restauratorka zmieniała też inne lokale. M.in. Zielone Drzewo w Bystrzycy Kłodzkiej, Oborę w Gryfowie Śląskim, Pod Jeleniem w Chojnowie, Villa Bianco Steak&Lobster we Wrocławiu, Stary Browar w Świdnicy czy Pod Złotym Aniołem w Bolesławcu.

Magda Gessler była w Kamieńcu Wrocławskim w lutym. Na Facebooku pisała wprawdzie, że jedzie do Kątów Wrocławskich...

Poranne wyjście z pięknego miejsca w kierunku rewolucji :)) Tym razem Kąty Wrocławskie... Cudowny zamek, wielka...

Posted by Magda Gessler on 17 lutego 2015

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska