Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Restauracja Czardasz - Gdańsk po programie Kuchenne Rewolucje (MENU MAGDY GESSLER)

WSK
Restauracja Czardasz Gdańsk - Magda Gessler i jej Kuchenne Rewolucje
Restauracja Czardasz Gdańsk - Magda Gessler i jej Kuchenne Rewolucje fot. TVN/x-news
Gdańsk, restauracja Czardasz - to pierwsze miejsce jakie w kolejnej edycji programu Kuchenne Rewolucje odwiedziła Magda Gessler. Nazwa pozostała taka sama, Czardasz ma bowiem w Gdańsku aż 50-letnią tradycję. Podobnie jak niegdyś serwuje dania kuchni węgierskiej. Tylko że przed rewolucją, jak to ujęła restauratorka Magda Gessler, z Węgrami restauracja nie miała nic wspólnego. Teraz robiło się wykwintnie i prawdziwie po węgiersku.

Czardasz - tak było
- Ale ohydne - w sobie właściwy sposób oceniła Magda Gessler pierwszą potrawę zaserwowaną jej przez gospodarzy restauracji Czardasz. Zastała też bałagan i brud w kuchni, zaplecze wymagające generalnego remontu, kucharzy nie mających pojęcia o węgierskich daniach.

Czardasz - tak jest [MENU MAGDY GESSLER]
Teraz w restauracji pojawiło się nie tylko zjadliwe, ale wręcz wykwintne menu, a przy tym nie należące do najtańszych. Swoje dania zaproponowała Magda Gessler. W jej menu znalazła się m.in. deska wędlin węgierskich (salami, kiełbasa węgierska, słonina wędzona, cebula w papryce węgierskiej), za którą trzeba zapłacić 21 zł. 10 zł kosztuje rosół cielęcy z daragaluskami. Bogracz (gęstą zupę z cielęciną i karkówką wieprzową) zjemy za 18 zł.

Na danie główne: pierś z kaczki z marmoladą z czerwonej papryki i duszonymi w tokaju morelami podana z ziemniakami bądź kluseczkami za 32 zł. Wątrobę cielęcą z plastrami wędzonej słoniny w sosie pomidorowym z odrobiną macierzanki i karmelizowaną cebulą podaną z ziemniakami bądź kluseczkami zjemy za 24 zł. 16 zł kosztuje polecany przez Magdę Gessler deser – naleśnik a'la Gundel z polewą z gorzkiej czekolady, koglem-moglem, gałką lodów pomarańczowych i wiejską śmietaną.

Wśród ciekawych dań jest także m.in. placek węgierskiego diabła z gulaszem cielęco-wieprzowym za 26 zł czy też hamburger z pieczoną wieprzowiną, ostrą węgierską marynowaną papryką, ziemniakami i warzywami za 19 zł. Możliwe jest zamawianie dan na wynos.

Restauracja działa na terenie Gdańska od 1971 roku. Czy rewolucje się udadzą i nie trzeba będzie zamykać lokalu? Pierwszy odcinek nowej serii Kuchennych Rewolucji z lokalu Czardasz będzie można obejrzeć w czwartek, 3 września, o godz. 20.50 w TVN.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska