reklama

Radzimy jak przygotować się do świąt Bożego Narodzenia i podajemy kilka świątecznych przepisów, na przykład na świetny staropolski piernik

hanna wieczorek
hanna wieczorek
Vanillekipferl, cudowne rogaliki waniliowe Pixabay
Boże Narodzenie tuż, tuż. Jak przygotować się do Świąt i nie zwariować. Im bliżej do świąt, tym bardziej jesteśmy zestresowani. Czasu coraz mniej, a tyle jest jeszcze do zrobienia! Tymczasem przedświąteczne dni mogą być i racjonalne, i spokojne: wystarczy dobrze planować. Zanim zabierzemy się za spisanie nieśmiertelnej listy zadań, musimy podjąć kilka ważnych decyzji. Na początek powinniśmy ustalić, jak spędzimy Boże Narodzenie (zaplanować podróże i rodzinne spotkania) i jaki będzie nasz świąteczny budżet.

Kiedy już wiemy, czy w tym roku będziemy przygotowywać wigilię, czy też rodzinny, świąteczny obiad, możemy przygotować plan prac domowych i podzielić je między wszystkich członków rodziny. Pamiętajmy, by w przygotowania do Bożego Narodzenia włączyć dzieci, nawet jeśli ich pomoc bywa czasem kłopotliwa.

Pamiętajmy, że perfekcyjne święta to nie rekordowa ilość jedzenia na stole, a wyjątkowy czas, który możemy spędzić z ukochanymi ludźmi. By jednak w pełni cieszyć się wspólnymi chwilami, lepiej zawczasu zaplanować harmonogram świątecznych działań i co najważniejsze nie rezygnować z praktycznych rozwiązań.

Nie bójmy się także stosować sprawdzonych trików, które pozwolą zaoszczędzić czas. Katarzyna Głębocka, ekspert marki Eisberg, radzi: - Nie musimy samodzielnie lepić uszek, aby Wigilia była magiczna i wyjątkowa. Tak samo korzystajmy z wygodnych rozwiązań w kuchni i sięgajmy po produkty, które pozwolą zaoszczędzić czas. Przykładem są chociażby gotowe mieszanki sałat, które skropione sosem winegret, staną się zdrowym i szybkim dodatkiem do świątecznego, często dość kalorycznego obiadu.

Mamy już harmonogram prac domowych, spisaliśmy pomysły na prezenty, wiemy, komu wysłać świąteczne życzenia, możemy więc zabrać się za rzecz najważniejszą: świąteczne, nie tylko wigilijne, menu.

  • Kiedy już wiemy, co zamierzamy ugotować i upiec, a co chcemy kupić, sprawdzamy stan domowych zapasów i przygotowujemy listę zakupów. To zadania, które powinniśmy wykonać na trzy tygodnie przed świętami. Koniec listopada to także ostatni dzwonek na zrobienie piernika staropolskiego (dojrzewającego), bowiem musi on leżakować co najmniej 3-4 tygodnie.
  • Do świąt zostały dwa tygodnie. W tym czasie powinniśmy zrobić pierwsze zakupy spożywcze i zabrać się za przygotowanie niektórych potraw. Na przykład pierogi i uszka możemy zamrozić, podobnie jak pasztet. Z wyprzedzeniem możemy przygotować również świąteczny bigos, a także śledzie.
  • Tydzień przed wigilią możemy upiec drobne ciasteczka i schować je do puszek lub słojów, przygotować niektóre składniki do ciast, na przykład masę makową.
  • Dzień przed wigilią przygotowujemy karpie do smażenia, pieczemy ciasta i szykujemy wigilijne potrawy, ciesząc się, że wiele z nich jest już gotowych, wystarczy tylko wyjąć je z zamrażarki.

A teraz kilka przepisów.

Staropolski piernik (dojrzewający)

Składniki:

  • 500 g miodu,
  • 2 szklanki cukru (można dodać mniej cukru),
  • 250 g masła,
  • kilogram mąki, 3 jajka,
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w 125 ml mleka,
  • 2 lub 3 opakowania przyprawy do piernika,
  • pół łyżeczki soli,
  • bakalie (u mnie garść orzechów włoskich i kandyzowana skórka pomarańczowa)

Do przełożenia:

  • około 600 g powideł śliwkowych,
  • 400 g masy marcepanowej lub 400 g masy orzechowej albo kajmakowej

Na polewę czekoladową:

  • 2 czekolady (u mnie gorzkiej),
  • 100 g masła

Wykonanie:

  1. Miód, cukier i masło podgrzewamy stopniowo, niemal do zawrzenia, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Gotową masę odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Sodę rozpuszczamy w zimnym mleku. Do ostudzonej masy miodowej dodajemy mąkę wymieszaną z przyprawą piernikową, jajkami, solą i rozpuszczoną sodę. Ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Pod koniec wyrabiania dodajemy bakalie.
  3. Ciasto przekładamy do kamionkowego naczynia (jeśli nie mamy kamionki, używamy naczynia szklanego lub emaliowanego). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce, np. do piwnicy, spiżarni lub lodówki na 3- 4 tygodnie.
  4. Kiedy ciasto na piernik dojrzeje, dzielimy je na 3 części i pieczemy trzy placki (w temperaturze 180 st. C. przez około 25 minut). Gotowe placki odkładamy na co najmniej 3 dni (niektórzy nawet na 7), potem przekładamy powidłami śliwkowymi. Jeden placek możemy posmarować masą kajmakową, orzechową lub marcepanową. Bezpośrednio po przełożeniu piernik przykrywamy arkuszem czystego papieru, kładziemy na nim deseczkę i obciążamy ją. Po 2-3 dniach oblewamy nasz piernik polewą czekoladową.
  5. Polewę czekoladową przygotowujemy, rozpuszczając w kąpieli wodnej czekoladę z masłem (masa powinna być gładka, bez żadnych grudek). Pamiętajmy, że dno naczynia, w którym rozpuszczamy czekoladę, nie może dotykać do wody, a temperatura kąpieli wodnej nie może być zbyt wysoka (w takim przypadku czekolada może się zwarzyć).

Vanillekipferl, cudowne rogaliki migdałowo-waniliowe

Składniki:

  • 280 g mąki,
  • 90 g cukru,
  • 100 g zmielonych migdałów (mogą być orzechy laskowe lub włoskie),
  • szczypta soli,
  • 200 g masła,
  • 2 żółtka

Do posypania:

  • opakowanie cukru waniliowego,
  • cukier puder

Wykonanie:

  1. Mieszamy mąkę, migdały, cukier i sól, dodajemy miękkie masło i żółtka. Zagniatamy ciasto.
  2. Ciasto dzielimy na pół, formujemy dwa wałki, każdy wałek zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 4 godziny do lodówki.
  3. Wałki z ciasta kroimy na 46 plasterków, jednakowej wielkości. Z każdego formujemy rogalik. Rogaliki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem.
  4. Rogaliki pieczemy 12-14 minut (pilnujemy, by nie zbrązowiały) w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Marcepanowe świąteczne ciasteczka

Składniki:

  • 150 g mąki,
  • 75 g masła,
  • 50 g cukru,
  • jajko, żółtko,
  • 250 g marcepanu,
  • 40 g mielonych migdałów,
  • 30 g grubego cukru

Wykonanie:

  1. Mąkę szybko zagniatamy z masłem i cukrem. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na noc.
  2. Oddzielamy białko od żółtka. Żółtko zagniatamy z marcepanem, następnie z masy marcepanowej formujemy wałek o średnicy ok. 2 cm.
  3. Ciasto wałkujemy na kwadrat, który smarujemy białkiem. Na ciasto wykładamy wałek marcepanowy. Tak przygotowane ciasto rolujemy w wałek i schładzamy.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni Celsjusza. Wałek z ciasta obtaczamy w migdałach i grubym cukrze, następnie kroimy w cienkie krążki. Talarki układamy na blaszce i pieczemy około 12 minut.

Ciasteczka na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 200 g masła,
  • 125 g cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 300 g mąki,
  • 50 g zmielonych migdałów,
  • 2 żółtka,
  • 3 krople aromatu migdałowego,
  • 30 wiśni koktajlowych,
  • łyżka mleka

Wykonanie:

  1. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na krem. Dodajemy mąkę, migdały, żółtko i aromat, szybko zagniatamy ciasto, wyrobione owijamy folią i schładzamy przez 30 minut.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Celsjusza, blachę smarujemy tłuszczem. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
  3. Wiśnie koktajlowe przekrawamy na pół, połówki wciskamy do kulek z ciasta. Żółtko rozkłócamy z mlekiem i dokładnie smarujemy każde ciastko.
  4. Talarki wykładamy na blachę i pieczemy ok. 15 minut.

Wspierają nie dla lajków. Oto Gwiazdy ,które pomagają naprawdę.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 1

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

j
ja

nic nie robię, nic nie kupuję, prezentow nie daję i nie lubię otrzymywć, no chyba że nowe auto a tak to nic nie potrzebuje.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3