Kiedy już wiemy, czy w tym roku będziemy przygotowywać wigilię, czy też rodzinny, świąteczny obiad, możemy przygotować plan prac domowych i podzielić je między wszystkich członków rodziny. Pamiętajmy, by w przygotowania do Bożego Narodzenia włączyć dzieci, nawet jeśli ich pomoc bywa czasem kłopotliwa.
Pamiętajmy, że perfekcyjne święta to nie rekordowa ilość jedzenia na stole, a wyjątkowy czas, który możemy spędzić z ukochanymi ludźmi. By jednak w pełni cieszyć się wspólnymi chwilami, lepiej zawczasu zaplanować harmonogram świątecznych działań i co najważniejsze nie rezygnować z praktycznych rozwiązań.
Nie bójmy się także stosować sprawdzonych trików, które pozwolą zaoszczędzić czas. Katarzyna Głębocka, ekspert marki Eisberg, radzi: - Nie musimy samodzielnie lepić uszek, aby Wigilia była magiczna i wyjątkowa. Tak samo korzystajmy z wygodnych rozwiązań w kuchni i sięgajmy po produkty, które pozwolą zaoszczędzić czas. Przykładem są chociażby gotowe mieszanki sałat, które skropione sosem winegret, staną się zdrowym i szybkim dodatkiem do świątecznego, często dość kalorycznego obiadu.
Mamy już harmonogram prac domowych, spisaliśmy pomysły na prezenty, wiemy, komu wysłać świąteczne życzenia, możemy więc zabrać się za rzecz najważniejszą: świąteczne, nie tylko wigilijne, menu.
- Kiedy już wiemy, co zamierzamy ugotować i upiec, a co chcemy kupić, sprawdzamy stan domowych zapasów i przygotowujemy listę zakupów. To zadania, które powinniśmy wykonać na trzy tygodnie przed świętami. Koniec listopada to także ostatni dzwonek na zrobienie piernika staropolskiego (dojrzewającego), bowiem musi on leżakować co najmniej 3-4 tygodnie.
- Do świąt zostały dwa tygodnie. W tym czasie powinniśmy zrobić pierwsze zakupy spożywcze i zabrać się za przygotowanie niektórych potraw. Na przykład pierogi i uszka możemy zamrozić, podobnie jak pasztet. Z wyprzedzeniem możemy przygotować również świąteczny bigos, a także śledzie.
- Tydzień przed wigilią możemy upiec drobne ciasteczka i schować je do puszek lub słojów, przygotować niektóre składniki do ciast, na przykład masę makową.
- Dzień przed wigilią przygotowujemy karpie do smażenia, pieczemy ciasta i szykujemy wigilijne potrawy, ciesząc się, że wiele z nich jest już gotowych, wystarczy tylko wyjąć je z zamrażarki.
A teraz kilka przepisów.
Staropolski piernik (dojrzewający)
Składniki:
- 500 g miodu,
- 2 szklanki cukru (można dodać mniej cukru),
- 250 g masła,
- kilogram mąki, 3 jajka,
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w 125 ml mleka,
- 2 lub 3 opakowania przyprawy do piernika,
- pół łyżeczki soli,
- bakalie (u mnie garść orzechów włoskich i kandyzowana skórka pomarańczowa)
Do przełożenia:
- około 600 g powideł śliwkowych,
- 400 g masy marcepanowej lub 400 g masy orzechowej albo kajmakowej
Na polewę czekoladową:
- 2 czekolady (u mnie gorzkiej),
- 100 g masła
Wykonanie:
- Miód, cukier i masło podgrzewamy stopniowo, niemal do zawrzenia, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Gotową masę odstawiamy do ostygnięcia.
- Sodę rozpuszczamy w zimnym mleku. Do ostudzonej masy miodowej dodajemy mąkę wymieszaną z przyprawą piernikową, jajkami, solą i rozpuszczoną sodę. Ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Pod koniec wyrabiania dodajemy bakalie.
- Ciasto przekładamy do kamionkowego naczynia (jeśli nie mamy kamionki, używamy naczynia szklanego lub emaliowanego). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce, np. do piwnicy, spiżarni lub lodówki na 3- 4 tygodnie.
- Kiedy ciasto na piernik dojrzeje, dzielimy je na 3 części i pieczemy trzy placki (w temperaturze 180 st. C. przez około 25 minut). Gotowe placki odkładamy na co najmniej 3 dni (niektórzy nawet na 7), potem przekładamy powidłami śliwkowymi. Jeden placek możemy posmarować masą kajmakową, orzechową lub marcepanową. Bezpośrednio po przełożeniu piernik przykrywamy arkuszem czystego papieru, kładziemy na nim deseczkę i obciążamy ją. Po 2-3 dniach oblewamy nasz piernik polewą czekoladową.
- Polewę czekoladową przygotowujemy, rozpuszczając w kąpieli wodnej czekoladę z masłem (masa powinna być gładka, bez żadnych grudek). Pamiętajmy, że dno naczynia, w którym rozpuszczamy czekoladę, nie może dotykać do wody, a temperatura kąpieli wodnej nie może być zbyt wysoka (w takim przypadku czekolada może się zwarzyć).
Vanillekipferl, cudowne rogaliki migdałowo-waniliowe
Składniki:
- 280 g mąki,
- 90 g cukru,
- 100 g zmielonych migdałów (mogą być orzechy laskowe lub włoskie),
- szczypta soli,
- 200 g masła,
- 2 żółtka
Do posypania:
- opakowanie cukru waniliowego,
- cukier puder
Wykonanie:
- Mieszamy mąkę, migdały, cukier i sól, dodajemy miękkie masło i żółtka. Zagniatamy ciasto.
- Ciasto dzielimy na pół, formujemy dwa wałki, każdy wałek zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 4 godziny do lodówki.
- Wałki z ciasta kroimy na 46 plasterków, jednakowej wielkości. Z każdego formujemy rogalik. Rogaliki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem.
- Rogaliki pieczemy 12-14 minut (pilnujemy, by nie zbrązowiały) w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Marcepanowe świąteczne ciasteczka
Składniki:
- 150 g mąki,
- 75 g masła,
- 50 g cukru,
- jajko, żółtko,
- 250 g marcepanu,
- 40 g mielonych migdałów,
- 30 g grubego cukru
Wykonanie:
- Mąkę szybko zagniatamy z masłem i cukrem. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na noc.
- Oddzielamy białko od żółtka. Żółtko zagniatamy z marcepanem, następnie z masy marcepanowej formujemy wałek o średnicy ok. 2 cm.
- Ciasto wałkujemy na kwadrat, który smarujemy białkiem. Na ciasto wykładamy wałek marcepanowy. Tak przygotowane ciasto rolujemy w wałek i schładzamy.
- Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni Celsjusza. Wałek z ciasta obtaczamy w migdałach i grubym cukrze, następnie kroimy w cienkie krążki. Talarki układamy na blaszce i pieczemy około 12 minut.
Ciasteczka na Boże Narodzenie
Składniki:
- 200 g masła,
- 125 g cukru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 300 g mąki,
- 50 g zmielonych migdałów,
- 2 żółtka,
- 3 krople aromatu migdałowego,
- 30 wiśni koktajlowych,
- łyżka mleka
Wykonanie:
- Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na krem. Dodajemy mąkę, migdały, żółtko i aromat, szybko zagniatamy ciasto, wyrobione owijamy folią i schładzamy przez 30 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Celsjusza, blachę smarujemy tłuszczem. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Wiśnie koktajlowe przekrawamy na pół, połówki wciskamy do kulek z ciasta. Żółtko rozkłócamy z mlekiem i dokładnie smarujemy każde ciastko.
- Talarki wykładamy na blachę i pieczemy ok. 15 minut.
Wielki Piątek u Ewangelików. Opowiada bp Marcin Hintz
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?