Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Radzimy jak przygotować się do świąt Bożego Narodzenia i podajemy kilka świątecznych przepisów, na przykład na świetny staropolski piernik

Hanna Wieczorek-Ferens
Hanna Wieczorek-Ferens
Vanillekipferl, cudowne rogaliki waniliowe
Vanillekipferl, cudowne rogaliki waniliowe Pixabay
Boże Narodzenie tuż, tuż. Jak przygotować się do Świąt i nie zwariować. Im bliżej do świąt, tym bardziej jesteśmy zestresowani. Czasu coraz mniej, a tyle jest jeszcze do zrobienia! Tymczasem przedświąteczne dni mogą być i racjonalne, i spokojne: wystarczy dobrze planować. Zanim zabierzemy się za spisanie nieśmiertelnej listy zadań, musimy podjąć kilka ważnych decyzji. Na początek powinniśmy ustalić, jak spędzimy Boże Narodzenie (zaplanować podróże i rodzinne spotkania) i jaki będzie nasz świąteczny budżet.

Kiedy już wiemy, czy w tym roku będziemy przygotowywać wigilię, czy też rodzinny, świąteczny obiad, możemy przygotować plan prac domowych i podzielić je między wszystkich członków rodziny. Pamiętajmy, by w przygotowania do Bożego Narodzenia włączyć dzieci, nawet jeśli ich pomoc bywa czasem kłopotliwa.

Pamiętajmy, że perfekcyjne święta to nie rekordowa ilość jedzenia na stole, a wyjątkowy czas, który możemy spędzić z ukochanymi ludźmi. By jednak w pełni cieszyć się wspólnymi chwilami, lepiej zawczasu zaplanować harmonogram świątecznych działań i co najważniejsze nie rezygnować z praktycznych rozwiązań.

Nie bójmy się także stosować sprawdzonych trików, które pozwolą zaoszczędzić czas. Katarzyna Głębocka, ekspert marki Eisberg, radzi: - Nie musimy samodzielnie lepić uszek, aby Wigilia była magiczna i wyjątkowa. Tak samo korzystajmy z wygodnych rozwiązań w kuchni i sięgajmy po produkty, które pozwolą zaoszczędzić czas. Przykładem są chociażby gotowe mieszanki sałat, które skropione sosem winegret, staną się zdrowym i szybkim dodatkiem do świątecznego, często dość kalorycznego obiadu.

Mamy już harmonogram prac domowych, spisaliśmy pomysły na prezenty, wiemy, komu wysłać świąteczne życzenia, możemy więc zabrać się za rzecz najważniejszą: świąteczne, nie tylko wigilijne, menu.

  • Kiedy już wiemy, co zamierzamy ugotować i upiec, a co chcemy kupić, sprawdzamy stan domowych zapasów i przygotowujemy listę zakupów. To zadania, które powinniśmy wykonać na trzy tygodnie przed świętami. Koniec listopada to także ostatni dzwonek na zrobienie piernika staropolskiego (dojrzewającego), bowiem musi on leżakować co najmniej 3-4 tygodnie.
  • Do świąt zostały dwa tygodnie. W tym czasie powinniśmy zrobić pierwsze zakupy spożywcze i zabrać się za przygotowanie niektórych potraw. Na przykład pierogi i uszka możemy zamrozić, podobnie jak pasztet. Z wyprzedzeniem możemy przygotować również świąteczny bigos, a także śledzie.
  • Tydzień przed wigilią możemy upiec drobne ciasteczka i schować je do puszek lub słojów, przygotować niektóre składniki do ciast, na przykład masę makową.
  • Dzień przed wigilią przygotowujemy karpie do smażenia, pieczemy ciasta i szykujemy wigilijne potrawy, ciesząc się, że wiele z nich jest już gotowych, wystarczy tylko wyjąć je z zamrażarki.

A teraz kilka przepisów.

Staropolski piernik (dojrzewający)

Składniki:

  • 500 g miodu,
  • 2 szklanki cukru (można dodać mniej cukru),
  • 250 g masła,
  • kilogram mąki, 3 jajka,
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w 125 ml mleka,
  • 2 lub 3 opakowania przyprawy do piernika,
  • pół łyżeczki soli,
  • bakalie (u mnie garść orzechów włoskich i kandyzowana skórka pomarańczowa)

Do przełożenia:

  • około 600 g powideł śliwkowych,
  • 400 g masy marcepanowej lub 400 g masy orzechowej albo kajmakowej

Na polewę czekoladową:

  • 2 czekolady (u mnie gorzkiej),
  • 100 g masła

Wykonanie:

  1. Miód, cukier i masło podgrzewamy stopniowo, niemal do zawrzenia, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Gotową masę odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Sodę rozpuszczamy w zimnym mleku. Do ostudzonej masy miodowej dodajemy mąkę wymieszaną z przyprawą piernikową, jajkami, solą i rozpuszczoną sodę. Ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Pod koniec wyrabiania dodajemy bakalie.
  3. Ciasto przekładamy do kamionkowego naczynia (jeśli nie mamy kamionki, używamy naczynia szklanego lub emaliowanego). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce, np. do piwnicy, spiżarni lub lodówki na 3- 4 tygodnie.
  4. Kiedy ciasto na piernik dojrzeje, dzielimy je na 3 części i pieczemy trzy placki (w temperaturze 180 st. C. przez około 25 minut). Gotowe placki odkładamy na co najmniej 3 dni (niektórzy nawet na 7), potem przekładamy powidłami śliwkowymi. Jeden placek możemy posmarować masą kajmakową, orzechową lub marcepanową. Bezpośrednio po przełożeniu piernik przykrywamy arkuszem czystego papieru, kładziemy na nim deseczkę i obciążamy ją. Po 2-3 dniach oblewamy nasz piernik polewą czekoladową.
  5. Polewę czekoladową przygotowujemy, rozpuszczając w kąpieli wodnej czekoladę z masłem (masa powinna być gładka, bez żadnych grudek). Pamiętajmy, że dno naczynia, w którym rozpuszczamy czekoladę, nie może dotykać do wody, a temperatura kąpieli wodnej nie może być zbyt wysoka (w takim przypadku czekolada może się zwarzyć).

Vanillekipferl, cudowne rogaliki migdałowo-waniliowe

Składniki:

  • 280 g mąki,
  • 90 g cukru,
  • 100 g zmielonych migdałów (mogą być orzechy laskowe lub włoskie),
  • szczypta soli,
  • 200 g masła,
  • 2 żółtka

Do posypania:

  • opakowanie cukru waniliowego,
  • cukier puder

Wykonanie:

  1. Mieszamy mąkę, migdały, cukier i sól, dodajemy miękkie masło i żółtka. Zagniatamy ciasto.
  2. Ciasto dzielimy na pół, formujemy dwa wałki, każdy wałek zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 4 godziny do lodówki.
  3. Wałki z ciasta kroimy na 46 plasterków, jednakowej wielkości. Z każdego formujemy rogalik. Rogaliki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem.
  4. Rogaliki pieczemy 12-14 minut (pilnujemy, by nie zbrązowiały) w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Marcepanowe świąteczne ciasteczka

Składniki:

  • 150 g mąki,
  • 75 g masła,
  • 50 g cukru,
  • jajko, żółtko,
  • 250 g marcepanu,
  • 40 g mielonych migdałów,
  • 30 g grubego cukru

Wykonanie:

  1. Mąkę szybko zagniatamy z masłem i cukrem. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na noc.
  2. Oddzielamy białko od żółtka. Żółtko zagniatamy z marcepanem, następnie z masy marcepanowej formujemy wałek o średnicy ok. 2 cm.
  3. Ciasto wałkujemy na kwadrat, który smarujemy białkiem. Na ciasto wykładamy wałek marcepanowy. Tak przygotowane ciasto rolujemy w wałek i schładzamy.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni Celsjusza. Wałek z ciasta obtaczamy w migdałach i grubym cukrze, następnie kroimy w cienkie krążki. Talarki układamy na blaszce i pieczemy około 12 minut.

Ciasteczka na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 200 g masła,
  • 125 g cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 300 g mąki,
  • 50 g zmielonych migdałów,
  • 2 żółtka,
  • 3 krople aromatu migdałowego,
  • 30 wiśni koktajlowych,
  • łyżka mleka

Wykonanie:

  1. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na krem. Dodajemy mąkę, migdały, żółtko i aromat, szybko zagniatamy ciasto, wyrobione owijamy folią i schładzamy przez 30 minut.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Celsjusza, blachę smarujemy tłuszczem. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
  3. Wiśnie koktajlowe przekrawamy na pół, połówki wciskamy do kulek z ciasta. Żółtko rozkłócamy z mlekiem i dokładnie smarujemy każde ciastko.
  4. Talarki wykładamy na blachę i pieczemy ok. 15 minut.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wielki Piątek u Ewangelików. Opowiada bp Marcin Hintz

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska