Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pyszne nowości w menu Charlotte

Katarzyna Gęsiarz
Bistro Charlotte znajdujące się przy ul. św. Antoniego 2/4 we Wrocławiu, serwuje m.in. śniadania i desery. Od 2 listopada będą tu również smaczne zupy.

Gdy za oknem zimno i mokro w menu znajdą się pożywne rozgrzewające zupy. W każdym dniu tygodnia będziemy mogli spróbować innej, ale zawsze za porcję zapłacimy 11 zł. W poniedziałki szef kuchni serwować będzie krem z białych szparagów z oliwą estergonową, we wtorki bulion francuski z ravioli, a w środy krem z białej fasoli z confit z kaczki. Z kolei w czwartkowym menu znajdziemy francuską zupę cebulową z grzankami i serem, a w piątkowym - krem z zielonego groszku z miętą. Zupy po dawane będą w lokalu od godziny 12. Nowością w karcie będzie również grzane wino z dodatkiem goździków, cynamonu i pomarańczy, w cenie 10 zł za szklankę. Klienci, którzy wpadają do bistro na poranny posiłek, najczęściej wybierają klasyczne śniadanie Charlotte. Składa się ono z firmowych konfitur własnego wyboru (malinowej, truskawkowej, pomarańczowej) oraz czekolady do smarowania - białej lub mlecznej. Zestawy i dania śniadaniowe serwowane są przez cały dzień i możemy zamówić omlety, granolę z jogurtem, jajka gotowane lub sadzone. Dodatkowo w ofercie znajdziemy: croissanty - klasyczne (maślane), z malinami, z cytryną, pain au chocolat.

Ponadto w menu znajdziemy quiche du jour, foie, czyli mus z wątróbek drobiowych podawany z konfiturą z figi, kanapki zapiekane z sosem bechamel i serem gruyere - do wyboru z szynką lub pieczonym indykiem. Oprócz kawy bezkofeinowej napijemy się tu także wyśmienitej mieszanki - 75% arabiki i 25% rubusty, która ma wyważony smak i nie jest kwaśna. Kawę możemy zamówić z mlekiem krowim, ryżowym, sojowym lub bez laktozy.

Do wyboru są także różne rodzaje herbat: klasyczna - french breakfast, earl grey, marco polo (owocowo-kwiatowa), rooibos, indyjska z przyprawami, zielona klasyczna japońska i z lawendą. W ofercie lokalu znajdziemy też pyszne desery. W tym: sernik z białej czekolady na kawowo-orzechowym spodzie, bezę, fondant czekoladowy podawany na ciepło z płynną czekoladą w środku , mus czekoladowy, creme brulee przykryty chrupiącą skorupkę z karmelizowanego cukru.

W bistro znajdziemy wiele typów pieczywa. Do wyboru są dwa rodzaje bagietek, pszenna i pszenno-żytnia. Jak również: klasyczny Petite Chatlotte - chleb z mąki pszennej wypiekany na zakwasie, pieczywo razowe, żytnie, bezglutenowe, 10 ziaren (m.in. z dynią, słonecznikiem, makiem, siemieniem lnianym). Ponadto chleb bretoński przenno-żytni z dodatkiem zsiadłego mleka, pszenny ze świeżym rozmarynem i czarnymi oliwkami. Z kolei doskonale nadają się do konfitur i czekolad chleb z rodzynkami i orzechami oraz brioszka (przypominająca chałkę).

"Wystrój wnętrza, ciepło pieca oraz zapach świeżo pieczonego chleba, unoszący się w całym lokalu stwarza domowy, przytulny nastrój" - mówi Ewelina Widzyk, menedżerka lokalu.

Lokal czynny jest od poniedziałku do czwartku w godzinach 7-24, w piątek od 7 do 1, w sobotę od 9 do 1, a w niedzielę od 9 do 22. Bistro działa również w święta, 1 i 11 listopada oraz w Wigilię oraz drugi dzień świąt Bożego Narodzenia, w sylwester i Nowy Rok.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska