Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przystanek Wrocek – Magda Gessler we Wrocławiu [MENU, CENY, ZDJĘCIA]

Redakcja
Przystanek Wrocek czyli dawny Bar na Szybkiej we Wrocławiu
Przystanek Wrocek czyli dawny Bar na Szybkiej we Wrocławiu Pawel Relikowski / Polska Press
Przystanek Wrocek czyli dawny Bar na Szybkiej we Wrocławiu. Czy znana restauratorka Magda Gessler dała radę zamienić smutny bar na "Trójkącie" w modne miejsce? Tuż przed emisją odwiedziliśmy Przystanek Wrocek. Można tu teraz zjeść hamburgery z polskiej wołowiny i kupić domowe przetwory. Korzystają z tego m.in. policjanci z pobliskiego komisariatu na Rakowcu. Ale tłumów nie ma.

Przystanek Wrocek to lokal, który znaleźć niełatwo. Działa w niepozornym pawilonie, ukrytym za Biedronką przy ul. Traugutta (ulica Szybka to maleńka, ślepa uliczka którą z ulicy Traugutta dojeżdża się m.in. na parking Biedronki).

Adam Stańczyk, właściciel Przystanku Wrocek, przyznaje że czeka z niecierpliwością na emisję programu Kuchenne Rewolucje z Wrocławia. Wtedy przyjdzie fala gości. – Niektórzy na pewno przyjdą tu tylko raz, jedynie po to aby wypróbować nową restaurację z Kuchennych Rewolucji i już nigdy więcej się nie pojawią, ale miejmy nadzieję, że część osób zostanie – uśmiecha się Adam Stańczyk.

Bar na Szybkiej prowadził z żoną, Małgorzatą i to ona wpadła na pomysł, by zgłosić się do programu Kuchenne Rewolucje. Magda Gessler pojawiła się w Barze na Szybkiej we wrześniu i zamieniła go w Przystanek Wrocek.

Przystanek Wrocek - MENU I CENY [KLIKNIJ]

Rewolucje przebiegały ciężko. – Pani Magda wypunktowała nam wszystko, co jest źle. Ją ciężko jest w coś wmanewrować w kuchni, zrobić w konia. Opinie o niej są różne, ale na pewno dobrze robi to, co robi i nie przez przypadek prowadzi taki program – mówi Adam Stańczyk.

Magda Gessler zmieniła także wystrój wnętrza. W lokalu Przystanek Wrocek na ścianach są mapy Wrocławia sprzed wieków, a także widok na kamieniczki i kościół św. Elżbiety. Wzrok przyciąga ogród warzywny, czyli warzywa wystawione na ladzie po prawej stronie od wejścia. Można z nich dobrać składniki na sałatkę, którą obsługa wykona na miejscu.

Przystanek Wrocek - Kuchenne Rewolucje - zapowiedź programu

VIDEO https://get.x-link.pl/6979161a-0a63-dca1-6c2f-9c47bc9d53cf,4d782bba-e5bb-7e73-a1b0-e585e349cf69,embed.html

Na razie jednak największą popularnością w Przystanku Wrocek cieszą się burgery. Zajadali się nimi policjanci z pobliskiego komisariatu. – Teraz ta fala ludzi, która przychodziła na hamburgery, jest nieco mniejsza. Mieli różne opinie, jedne lepsze, inne gorsze. Są jednak głosy, że to najlepsze hamburgery w mieście – cieszy się Adam Stańczyk. Kucharze robią na miejscu bułki do hamburgerów. Na miejscu można kupić też konfitury robione przez panią Małgorzatę. Obsługa zarzeka się, że w całej kuchni nie ma ani jednego produktu z dodatkiem chemii.

TAK WYGLĄDAŁ BAR NA SZYBKIEJ PRZED REWOLUCJAMI MAGDY GESSLER - ZDJĘCIA

W menu oprócz hamburgerów króluje też zupa Magdy Gessler z pomidorów malinowych gotowana na bulionie wołowym. Produkty oferowane przez restaurację zasmakowały Magdzie Gessler podczas ponownej testowej wizyty. Przystanek Wrocek dostał od niej rekomendację. Napisała na ścianie kilka spontanicznych słów, m.in.: "tak", "petarda", "besos", "wrr" i złożyła swój autograf.

Przystanek Wrocek działa w niepozornym budynku przy ślepej uliczce

IFRAME HEIGHT=450 WIDTH=600 https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m0!3m2!1spl!2spl!4v1477569044937!6m8!1m7!1sTy4GUbkcnGMPbwjcOPsI9A!2m2!1d51.10263333327531!2d17.05411854143568!3f349.577094396482!4f3.7088657685674633!5f2.193675121788546

Damian Pławski, student mieszkający niedaleko Przystanku Wrocek, bywał tu już wcześniej, gdy Bar na Szybkiej serwował m.in. pierogi. – Zdarzało mi się kilka razy jeść tu pierogi przed rewolucją. Teraz jest lepiej, wystrój jest ładniejszy. Nad obsługą mogliby popracować, ale dania są super – mówi Damian Pławski, który zamówił kotlet de volaille, podobnie jak jego koleżanka Olga Marzec.
– Mięso jest bardzo dobre i świeże, to czuć. Mają fajną, małą kartę – ocenia studentka, która z wynajmowanego mieszkania ma do baru niedaleko i jest szansa, że będzie tam wpadać.

Zobacz też: Villa Bianco we Wrocławiu po programie Kuchenne Rewolucje

Restauracja przypomina nieco hangar, a nie klasyczną jadalnię. Ma surowe ściany oraz wysoki sufit. Ceraty na stołach i biurkowe lampki nadają Przystankowi Wrocek PRL-owski wygląd, nie jest to przytulne wnętrze zachęcające do długich rozmów przy stole. Okolica też nie jest atrakcyjna, a samo wejście do restauracji ciężko znaleźć na błotnistym podwórzu. Najmilej wyglądają kolorowe warzywa i owoce wystawione na kuchenną ladę. Wyglądają na świeże i apetyczne, podobnie jak wystawione w gablocie przetwory. Pozytywne są też akcenty "tramwajowe", m.in. tramwaj na przejrzystej i schludnej karcie dań. W końcu to "przystanek", więc takie komunikacyjne konotacje są zrozumiałe.

Przystanek Wrocek - zobacz menu Magdy Gessler i ceny [KLIKNIJ]

PRZYSTANEK WROCEK – MENU

BURGERY
16 zł - wege z kotletem warzywnym i tradycyjny z polską wołowiną
18 zł - wołowina + bekon, a także cheesburger
22 zł - fishburger
23 zł - burger szefa kuchni z kozim serem

ZUPY
zupa Magdy Gessler z pomidorami malinowymi 14 zł
flaki 12 zł
zupa krem 10 zł (codziennie inna)
zupa dnia 6 zł

DLA DZIECI
pulpeciki na makaronie w sosie pomidorowym 10 zł
fileciki z kurczaka z kluseczkami lub frytkami 10 zł

LUNCHE
polędwiczki z dorsza duszone w maśle 29 zł
śląskie rolady wołowe z kluskami i kapustą 27 zł
kotlet de volaille z ziemniakami lub kluskami 18 zł
schabowy z kością z ziemniakami i kapustą 18 zł
danie dnia 14 zł (zniżka studencka 10 proc.)

INNE
8 sztuk pierożków serowych 12 zł lub z mięsem za 14 zł
naleśniki z twarożkiem 2 szt. 12 zł
placek po węgiersku 16 zł

KONFITURY I PRZETWORY

ogórki w musztardzie 6 zł
sos z cukinii 18 zł
ogórki na ostro, małe 6, duże 10 zł
pasta warzywna na ostro, 10 i 20 zł
papryka konserwowa 11 i 14 zł
przecier z pomidorów malinowych 7 zł i 10 zł
dżem marchewkowy 6 zł
kompot owocowy 19 zł
konfitura truskawkowa z czekoladą, 14, 16 i 19 zł
dżem z cukinii 11 zł
sos słodko-kwaśny 22 zł
sos barbecue 12 zł
powidła śliwkowe 12 zł

Przystanek Wrocek - godziny otwarcia:
wtorek-piątek 11-20,
sobota i niedziela 12-21.
W poniedziałki zamknięte (czas na robienie przetworów)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska