Przygotowania do wiosny. To warto wiedzieć

Redakcja
pixabay.com
Agrotechnika upraw polowych w sezonie wiosennym 2017 – na co warto zwrócić uwagę. Wrzesień, w wielu rejonach kraju z wysokimi jak na tą porę roku temperaturami, spowodował dynamiczny rozwój rzepaków i, niestety, również bardzo duże nasilenie szkodników. Po ciepłym wrześniu nadszedł chłodny i wilgotny październik, który zdecydowanie nie zachęcał do pracy w polu. Rolnicy borykali się wówczas z terminowym siewem pszenicy czy brakiem jakiejkolwiek możliwości wjazdu w pole.

W okresie zimowym pojawiły się długo utrzymujące niskie temperatury sięgające nawet do – 20 st. C. Tam, gdzie że wcześniej wystąpiły opady śniegu, ozimina w dobrej kondycji dotrwała do wiosny. Tam, gdzie się to nie udało, doszło do miejscowych wymarznięć.

 

Jak poradzić sobie z problemami, jakie postawiła tegoroczna wiosna rolnikom, m.in. złym stanem plantacji pszenicy ozimej? Warto postawić na zabiegi dokrzewiające oparte na znanych substancjach taki jak chlorek chlormekwatu czy trinekspak etylu - będą one miały ogromne znaczenie w dokrzewieniu roślin, a co za tym idzie przyrost pędów kłosonośnych.

Specjaliści z Osadkowski proponują zasilenie ozimin mikroelementami OSD Mikro zboża i produktem Terra-Sorb foliar, który ma za zadanie dostarczenie dodatkowej energii do szybkiego wiosennego rozwoju.

 

Jeśli chodzi o nawożenie startowe ozimin zalecają podanie dużej dawki startowej azotu na zboża wymagające dokrzewienia (od 70 d0 90 kgN); tu wybór nawozów, które zawierają najszybciej działającą formę azotu (saletrzana) tj.: ZAKSAN lub RSM.

 

W przepadku rzepaku, który w pierwszym okresie będzie narażony na infekcje ze strony suchej zgnilizny kapustnych, warto zrobić zabiegi fungicydowe o działaniu regulacyjnym w połączeniu z mikroelementami zapewnią im niezbędna ochronę. W nawożeniu nowością jest preparat N-Lock, który umożliwia rolnikom połączenie dawek nawozowych w jedną pełną dawkę azotu. Preparat ten stabilizuje azot w glebie, a dokładnie formę amonową.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie