2/12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Klasyczne ogórki kiszone Koła Gospodyń Wiejskich z Białki...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich w Białce

Klasyczne ogórki kiszone Koła Gospodyń Wiejskich z Białki

Składniki

ogórki gruntowe
koper
czosnek
chrzan
liście wiśni i chrzanu lub dębu
estragon
woda
sól

Wykonanie

Ogórki umyć, ułożyć w słojach litrowych i przełożyć zielem kopru (baldachy z nasionami), ząbkami czosnku, liśćmi wiśni lub dębu, winnej latorośli, liśćmi chrzanu i kawałkami korzenia chrzanu. Można dosypać estragonu. Na wierzch każdego słoja nasypać łyżkę soli i zalać wodą z kranu lub źródlaną, zamknąć szczelnie, zostawić w cieple.
Po okresie fermentacji przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Jeśli chcemy ukisić ogórki do szybkiego spożycia to należy zalać je gorącą wodą – ukiszą się szybciej.

Zobacz również

Legia Warszawa - Lech Poznań. Oceniamy piłkarzy Czesława Michniewicza [ZDJĘCIA]

Legia Warszawa - Lech Poznań. Oceniamy piłkarzy Czesława Michniewicza [ZDJĘCIA]

Wnioski po Legia - Lech. Liga nie będzie ciekawsza

Wnioski po Legia - Lech. Liga nie będzie ciekawsza

Polecamy

Nowa broń w walce z koronawirusem? Jest obiecujący lek

Nowa broń w walce z koronawirusem? Jest obiecujący lek

Emerytury stażowe, jest projekt. Tysiące Polaków czeka na nie już 6 lat

Emerytury stażowe, jest projekt. Tysiące Polaków czeka na nie już 6 lat

Brytyjski premier Boris Johnson oddał hołd zamordowanemu parlamentarzyście

Brytyjski premier Boris Johnson oddał hołd zamordowanemu parlamentarzyście

Dodaj ogłoszenie