Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ogórki kanapkowe w plastrach z kurkumą Agnieszki Sznajder...
fot. Agnieszka Sznajder

Przetwory z ogórków na zimę. TOP 10 przetworów z ogórków gruntowych naszych Czytelników [PRZEPISY]

Ogórki kanapkowe w plastrach z kurkumą Agnieszki Sznajder

Składniki

1 kg ogórków (lub wielokrotność, mogą być różne wielkości, tylko trzeba przygotować różnej wielkości słoiki)
 
Składniki na solankę 
1 litr zimnej wody 
3 kopiate łyżki soli morskiej  
 
Składniki na zalewę 
2 i 1/2 szklanki wody 
1 i 1/4 szklanki octu 10%
1 i 1/2 szklanki cukru 
10 ziaren ziela angielskiego 
10 ziaren pieprzu czarnego lub kolorowego 
4 liście laurowe 
1 płaska łyżeczka kurkumy 
kilka ząbków czosnku, w zależności od upodobań i wielkości słoika po 1 lub 2 ząbki na słój 
2 płaskie łyżeczki gorczycy 
 
Wykonanie
Ogórki dobrze umyć i ostrym nożem pokroić w podłużne cienkie plastry, ułożyć w płaskim naczyniu i zalać solanką na 1 godzinę. Po godzinie zlać solankę, a ogórki ułożyć dość ciasno na stojąco w słoikach. 
Składniki zalewy zagotować, zalać przygotowane słoiki wypełnione ogórkami, do każdego słoika dać część przypraw, na koniec umieścić w słojach ząbki czosnku. Zakręcić i pasteryzować przez ok. 8-10 minut.

Zobacz również

Seyran, Suna, Pelin czy Asuman? Zdecyduj, która aktorka jest najlepsza!

Seyran, Suna, Pelin czy Asuman? Zdecyduj, która aktorka jest najlepsza!

Strefy Kibica na Euro 2024. Gdzie powstaną? Jest cennik

Strefy Kibica na Euro 2024. Gdzie powstaną? Jest cennik

Polecamy

Kto wyśle 5 klubów do Ligi Mistrzów? Serie A na pewno, Premier League straciła szanse

GORĄCY TEMAT
Kto wyśle 5 klubów do Ligi Mistrzów? Serie A na pewno, Premier League straciła szanse

Czy Polska powinna się włączyć w prace nad HALEU?

Czy Polska powinna się włączyć w prace nad HALEU?

Dzięki tej marynacie mięso nie będzie suche. Zrobisz ją w 5 minut!

Dzięki tej marynacie mięso nie będzie suche. Zrobisz ją w 5 minut!