Przepisy na kapustę z grochem i kapustę z grzybami do podania w czasie Wigilii.
Kapusta z grochem na Wigilię
Kapusta wigilijna z grochem to wyjątkowe danie, które swoją premierę ma często właśnie na kolacji wigilijnej. Na co dzień nie mamy tyle czasu na gotowanie kapusty z grochem, która wymaga cierpliwości. Kapusta z grochem kiedyś była daniem świątecznym, które znajdowało się na weselnych, urodzinowych czy sylwestrowych stołach. Z czasem wersja postna kapusty z grochem znalazła się także na liście potraw wigilijnych. Kapusta z grochem przyrządzana jest w wielu tradycyjnych domach w całej Polsce. Sprawdzamy najlepsze przepisy na kapustę z grochem.
Przepis na kapustę z grochem
Składniki na kapustę z grochem:
- 200 g łuskanego grochu
- pół kg kapusty kiszonej
- 150 g białej świeżej kapusty (opcjonalnie)
- 2 cebule
- 2 ziela angielskie
- 1 listek laurowy
- sól
- 2 łyżki oleju lub masła
- 1 łyżki mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej
- majeranek
Przygotowanie kapusty z grochem. Krok po kroku:
1. Groch zalej wodą i odstaw na noc do napęcznienia.
2. Kapustę kiszoną przełóż do garnka. Można też dodać szatkowaną kapustę surową. Do kapusty dodaj przyprawy i zalej szklanką wody.
3. Kapusta z grochem powinna gotować się ok 2-3 godzin, do miękkości.
4. Groch do kapusty gotuj w osobnym garnku aż do miękkości. UWAŻAJ, żeby grochu nie rozgotować.
5. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor.
6. W dużym garnku połącz kapustę z odcedzonym grochem oraz cebulą.
7. Całość gotuj pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. 30 minut.
8. Na patelni przygotuj zasmażkę. Połącz oliwę albo masło z mąką. Zasmażka powinna mieć lekko złoty kolor, wtedy można ją dodać do kapusty z grochem.
9. Kapusta z grochem powinna być aromatyczna. Dodaj przyprawy, według uznania: sól, pieprz, majeranek, kminek.
Kapustę z grochem na Wigilię można przygotować nawet kilka dni wcześniej. Ta potrawa wigilijna smakuje najlepiej odstawiona na 2-3 dni.