Pierniki mające szereg właściwości prozdrowotnych wypiekają naukowcy w olsztyńskim Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN. Prozdrowotnymi właściwościami wypieków zajmuje się doktorantka - mgr Małgorzata Przygodzka. Opracowuje ona receptury pierników wzbogacanych w polifenole. Jak wyjaśniła, polifenole występujące naturalnie w gryce, stanowiącej jeden z komponentów pierników, odgrywają bardzo ważną rolę. Mają one właściwości przeciwutleniające; zapobiegają chorobom serca i całego układu krwionośnego, są ważne w profilaktyce miażdżycy, spowalniają starzenie się organizmu, w tym skóry. To także związki, które przeciwdziałają tak zwanemu stresowi tlenowemu.
My podpowiadamy, jak poza laboratorium, a we własnej kuchni wypiekać pyszne i zdrowe pierniczki! Oto kilka prostych, niedrogich i wypróbowanych przepisów na pierniczki.
PIERNIKI, PIERNICZKI Z NUTKĄ POMARAŃCZY - PRZEPIS 1.
Pierniki – składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 szklanki cukry pudru,
- 2 duże łyżki miodu (roztopionego),
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 3 łyżeczki przyprawy do pierników,
- 1 jajko,
- 5 łyżek masła,
- 3 łyżeczki soku z pomarańczy,
- skóra z 1 pomarańczy.
Pierniki z nutką pomarańczy – przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Ciasto zagniatamy, tak by było idealnie gładkie. Następnie posypujemy stolnicę mąką, rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy pierniki. Na blachę kładziemy papier, a na nim pierniki, pieczemy około 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni, polewamy czekolada lub lukrem, posypujemy orzechami - według uznania.
SMACZNE PIERNIKI i PYSZNE PIERNICZKI NA BOŻE NARODZENIE - PRZEPIS 2.
Pierniki – składniki:
- miód płynny - 1/4 szklanki
- masło - 5 łyżek
- brązowy cukier, albo cukier puder - pół szklanki
- 1 jajko
- 2 i 1/4 szklanki mąki
- przyprawa do piernika
- 3 łyżeczki kakao
Pierniki – przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy. Następnie ciasto rozwałkowujemy, tak żeby miało około 3 mm grubości. Wycinamy pierniki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniki pieczemy w 180 stopniach tylko 10 minut. Nie dłużej bo będą gorzkie!
ZOBACZ NA NASTĘPNYCH STRONACH: ŚWIĄTECZNE PIERNIKI - PRZEPIS 3. i PRZEPISY INTERNAUTÓW (FILMY)
ŚWIĄTECZNE PIERNIKI - PRZEPIS 3.
Pierniki – składniki:
- pół kg mąki,
- 15 dag masła,
- 15 dag cukru,
- jedno opakowanie przyprawy do pierników,
- 4 łyżki miodu,
- 2 łyżki kakao,
- 2 szklanki mleka,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 4 żółtka,
- 2 całe jajka.
Na lukier według uznania np. szklanka cukru pudru i kilka łyżek zimnej wody. Można dodać trochę soku z wyciśniętej cytryny.
Pierniki – przygotowanie:
W garnku na małym ogniu rozpuścić masło z miodem, dodać kakao, przyprawę do pierników i cukier. Dobrze wymieszać i ten karmel odstawić do wystudzenia. Do przesianej mąki dodać sodę oczyszczoną, wystudzony karmel, ubite osobno jajka (te całe i żółtka), mleko i całość dobrze wyrobić. Ciasto zawinąć w woreczek foliowy, włożyć do lodówki na 24 godziny, aby dojrzało. Po wyjęciu rozwałkowywać na grubość 0,5 cm i wykrawać foremkami świąteczne kształty. Piec 30-40 min. Upieczone i wystudzone pierniczki polukrować według własnej fantazji.
ZOBACZ NA NASTĘPNEJ STRONIE: PIERNIKI I PIERNICZKI - PROSTE PRZEPISY INTERNAUTÓW - FILMY
Pierniki świąteczne - gotowe w kilkanaście minut według przepisu Anny
Pierniczki - sprawdzony i prosty przepis Tomasza
Świąteczne pierniczki z witrażykami według internautki asd525
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?