reklama

Przepis na leczo w pół godziny! JAK ZROBIĆ PYSZNE LECZO SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE

JZaktualizowano 
Przepis na leczo w pół godziny! JAK ZROBIĆ PYSZNE LECZO SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, FILMY archiwum Polska Press Grupa
Pyszne i proste leczo! Podpowiadamy, jak w prosty sposób przygotować pyszne leczo! Oto sprawdzony przepis na leczo w pół godziny. Zobacz też inne najłatwiejsze przepisy. Sprawdź, jakie składniki i ile czasu potrzebujesz, by zrobić pierniki. Oto proste, niedrogie i wypróbowane przepisy, składniki, przygotowanie, filmy!

Czas na leczo! Podpowiadamy, z czego i jak je zrobić. Poniżej znajdziecie proste i sprawdzone przepisy na leczo. Co dodać, żeby było smaczne? Leczo z mięsem czy tylko z warzyw? Oto kilka prostych, niedrogich i wypróbowanych przepisów na leczo. Przygotujcie przede wszystkim cukinię, paprykę, cebulę.

PRZEPIS NA LECZO Z CUKINII Z KIEŁBASĄ (LECZO W PÓŁ GODZINY) - PRZEPIS 1. INTERNAUTKI JOLANTY
Leczo – składniki:

  • 2 średnie cukinie (najlepiej młode)
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 2 cebule
  • 2 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 2 kiełbasy (np. śląskie)
  • czosnek
  • sól i pieprz do smaku
  • olej

Leczo – przygotowanie:
Warzywa myjemy. Z papryki usuwamy pestki. Jeśli duże pestki są w cukinii, także je usuwamy. Jeśli cukinia jest młoda, a pestki małe i miękkie, nie musimy ich usuwać. Następnie wszystkie warzywa kroimy w większą kostkę. Cebulę szklimy na oleju. Dodajemy pokrojoną cukinię, gdy ta zmięknie dodajemy paprykę, czosnek i pomidory. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Całość gotujemy aż warzywa zmiękną.

Czas przygotowania: pół godziny

PRZEPIS NA LECZO Z JAJKAMI.
Leczo – składniki:

  • 2 cukinie
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 3 jajka
  • szklanka śmietany lub jogurtu naturalnego
  • łyżka mąki
  • olej
  • sól, pieprz.

Leczo – przygotowanie:

Cukinię obrać, usunąć pestki, pokroić w plastry ok. 5 mm, posolić i podsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron przez 2-3 minuty. Przełożyć do rondelka. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę w wąskie paseczki i wymieszać z cukinią. Dodać szklankę śmietany lub jogurtu z łyżką mąki i wymieszać. Doprawić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry, a następnie ułożyć na cukinii. Na wierzch wbić jajka, posypać zieleniną i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż jajka się zetną. Podawać z ziemniakami lub pieczywem.

PRZEPIS NA LECZO Z DYNI - PRZEPIS 3.
Leczo – składniki:

  • 4 papryki
  • 2 kg dyni
  • mięso (według uznania - może być np. 30 dag kiełbasy i 20 dag wędzonego boczku)
  • 3 cebule
  • 2 pomidory
  • przecier pomidorowy
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól, pieprz, sok z cytryny.

Leczo – przygotowanie:
Cztery papryki kroimy w grubą kostkę. Dynię obieramy ze skóry, usuwamy z niej pestki i również kroimy w kostkę. Pokrojoną dynię i paprykę wrzucamy do garnka, wlewamy kilka łyżek wody. Kroimy kiełbasę i boczek. Cebule obieramy i siekamy. Smażymy wędliny, po chwili dodajemy cebulę. Gdy warzywa będą się gotować dodajemy mięso, przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, paprykę, przecier pomidorowy) i dusimy do miękkości. Dodajemy sparzone wcześniej, obrane i pokrojone pomidory. Doprawiamy solą, cukrem, sokiem z cytryny.

FLESZ: Elektryczne samoloty nadlatują.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 8

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

k
kuntakinte
2019-08-05T13:55:03 02:00, Gość:

Poproszę więcej takich szybkich dań!

kup se woka i naucz

majstrowac po chinsku :D

https://www.youtube.com/watch?v=TWhAwtSSlro

G
Gość

Poproszę więcej takich szybkich dań!

G
Gość
2016-08-27T22:07:47 02:00, Amator lecza:

W pół godziny? Jadłem kiedyś leczo gdzie wszystko było wrzucone i zrobione na raz. Pewnie trwało to z pół godziny. - nigdy więcej.

Kiełbasę trzeba podsmażyć osobno, cebulę też osobno (już mamy jakieś 15min, dusimy to z pomidorami, następnie dodajemy cukinię (juz mamy około 1h). Następnie dodajemy paprykę, chodzi o to by nie zmiękła za bardzo bo w tedy jest lekko chrupiąca (przy odgrzewaniu już ten efekt tracimy). Na końcu dodajemy czosnek i przyprawy. Cały czas kontrolujemy ilość wody przykrywając lub odkrywając pokrywkę. (mamy jakieś 1,5h) :-( Jeszcze można dodać pieczarki, ale je też trzeba podsmażyć na maśle i to już trwa, bo najpierw muszą oddać wodę, potem je solimy i znowu czekamy aż oddadzą wodę - a to trwa :-( pozdro.

pomidory na poczatku ?

o cipkomaryjko

najpierw to co najdluzej dochodzi, a na koncu miekkie rzeczy

s
smakosz

wystarczy kupic gotowca

w sloiku typu fasolka

po bretonsku

udusic cukinie na ciape

w 2gim garnku

a potem wymieszac ;)

gotuje sioe do miekkosci

jak to pisza w kuchni polskiej

P
Profesor
2016-08-27T22:07:47 02:00, Amator lecza:

W pół godziny? Jadłem kiedyś leczo gdzie wszystko było wrzucone i zrobione na raz. Pewnie trwało to z pół godziny. - nigdy więcej.

Kiełbasę trzeba podsmażyć osobno, cebulę też osobno (już mamy jakieś 15min, dusimy to z pomidorami, następnie dodajemy cukinię (juz mamy około 1h). Następnie dodajemy paprykę, chodzi o to by nie zmiękła za bardzo bo w tedy jest lekko chrupiąca (przy odgrzewaniu już ten efekt tracimy). Na końcu dodajemy czosnek i przyprawy. Cały czas kontrolujemy ilość wody przykrywając lub odkrywając pokrywkę. (mamy jakieś 1,5h) :-( Jeszcze można dodać pieczarki, ale je też trzeba podsmażyć na maśle i to już trwa, bo najpierw muszą oddać wodę, potem je solimy i znowu czekamy aż oddadzą wodę - a to trwa :-( pozdro.

Amatorze leczą,gdzie w oryginalnym przepisie masz kiełbasę? Nie mówiąc o cukini czy pieczarkach? Wycieczkę na Węgry polecam ignorancie.

G
Gość
2019-08-04T16:21:13 02:00, Gość:

Najzdrowsza to jest ta kiełbasa rakotwórcza. Można zastąpić smażonym tofu i będzie zdrowiej.

Przetworzone mięso ogólnie jest rakotwórcze, a wszyscy się tym zajadają codziennie. Nie dziwne że po wielu latach tylu ludzi ma raka jelita grubego.

G
Gość

Najzdrowsza to jest ta kiełbasa rakotwórcza. Można zastąpić smażonym tofu i będzie zdrowiej.

A
Amator lecza

W pół godziny? Jadłem kiedyś leczo gdzie wszystko było wrzucone i zrobione na raz. Pewnie trwało to z pół godziny. - nigdy więcej.
Kiełbasę trzeba podsmażyć osobno, cebulę też osobno (już mamy jakieś 15min, dusimy to z pomidorami, następnie dodajemy cukinię (juz mamy około 1h). Następnie dodajemy paprykę, chodzi o to by nie zmiękła za bardzo bo w tedy jest lekko chrupiąca (przy odgrzewaniu już ten efekt tracimy). Na końcu dodajemy czosnek i przyprawy. Cały czas kontrolujemy ilość wody przykrywając lub odkrywając pokrywkę. (mamy jakieś 1,5h) :-( Jeszcze można dodać pieczarki, ale je też trzeba podsmażyć na maśle i to już trwa, bo najpierw muszą oddać wodę, potem je solimy i znowu czekamy aż oddadzą wodę - a to trwa :-( pozdro.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3