Kreple w wersji FIT od KINGI PARUZEL
Tłusty Czwartek w tym roku przypada 16 lutego. Pączki tradycyjne czy angielskie? A może faworki? Co jecie w „święto pączka"? A może dbacie o formę i zastanawiacie się, po jakie słodkości najlepiej sięgnąć tego dnia? Jeśli tak, mamy dla Was specjalny PRZEPIS NA KREPLE - od KINGI PARUZEL. Są nie tylko pyszne, ale i zdrowe!
Przepis na idealne kreple domowej roboty
Składniki na kreple:
mąka orkiszowa, typ 750 – 315 g
olej kokosowy – 125 g
świeże drożdże – 35 g
jajka – 2 szt.
cukier trzcinowy – 40 g
mleczko kokosowe – 100 ml
sól – szczypta
powidła śliwkowe – 1 słoik
Składniki na lukier:
krem kokosowy (część stała mleka kokosowego) – 1 puszka
syrop klonowy – 2 łyżki
laska wanilii (ziarenka) – 1 szt. (opcjonalnie ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego)
Przepis:
Przygotuj: blachę, papier do pieczenia, stolnicę, wałek, lnianą ściereczkę lub ręcznik papierowy, gazę, sznurek, metalowy krążek do wycinania o średnicy ok. 8 cm, piekarnik rozgrzany do temperatury 50°C.
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową!
W misce mieszamy drożdże z łyżką cukru trzcinowego, łyżką mąki i 50 ml ciepłego mleka. Odstawiamy i czekamy, aż drożdże zaczną pracować (około 10 minut).
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Do drugiej miski wsypujemy pozostałą mąkę i cukier, wlewamy pozostałe mleko, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn oraz jajka. Całość mieszamy. Następnie dodajemy olej kokosowy i wyrabiamy ok. 5 minut, aż ciasto zrobi się gładkie i lśniące. Po tym czasie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
KROK 3: WYCINAMY KRĄŻKI Z CIASTA
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, uderzamy w nie pięścią, przekładamy na blat posypany mąką i ponownie wyrabiamy. Następnie wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Za pomocą metalowego krążka wycinamy kółka. Na każde z nich kładziemy łyżeczkę powideł, sklejamy i formujemy kulkę.
KROK 4: GARUJEMY PĄCZKI
Pączki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika, aby garowały. Na dno piekarnika wstawiamy blaszkę z zagotowaną, parującą wodą, dzięki czemu pączki szybciej wyrosną. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY PARĘ DO GOTOWANIA PĄCZKÓW
Na dno garnka wlewamy ok. 5 cm wody. Na garnek kładziemy gazę lub lnianą ściereczkę i mocno obwiązujemy dookoła sznurkiem. Wierzch garnka przykrywamy metalową miską i włączamy palnik.
KROK 6: GOTUJEMY PĄCZKI NA PARZE
Wyjmujemy pączki z piekarnika i przekładamy je na garnek z gotującą się wodą. Przykrywamy metalową miską i parujemy pączki ok. 5 minut.
KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY LUKIER
Do miski przekładamy krem kokosowy, dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy.
Pączki przekładamy na talerz, smarujemy lukrem i ozdabiamy kolorowymi posypkami.
Źródła przepisu:
Kinga Paruzel - strona internetowa
Kuchnia Lidla - strona internetowa
A oto WIDEO z dwoma przepisami na pączki: w wersji FIT Kingi Paruzel i w wersji TRADYCYJNEJ Pawła Małeckiego:
Nie przeocz
Nie przeocz
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?