Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na idealne pączki przedstawia KINGA PARUZEL. Zobacz, jak się robi KREPLE domowej roboty! WIDEO

Iwona Świetlik
Iwona Świetlik
Archiwum prywatne Kingi Paruzel
Doskonale wypieczone, pachnące, pyszne, z toffi czy ze śmietaną? Które pączki są Waszymi ulubionymi? Będziecie się mogli nad tym zastanowić, zanim udacie się do piekarni w TŁUSTY CZWARTEK. W tym roku przypada 16 lutego. Tymczasem przepis na idealne pączki mamy od KINGI PARUZEL. I to w dodatku w wersji FIT! Skorzystacie? Zobaczcie także WIDEO z przepisami na pączki fit i tradycyjne (Kindze towarzyszy Paweł Małecki).

Kreple w wersji FIT od KINGI PARUZEL

Tłusty Czwartek w tym roku przypada 16 lutego. Pączki tradycyjne czy angielskie? A może faworki? Co jecie w „święto pączka"? A może dbacie o formę i zastanawiacie się, po jakie słodkości najlepiej sięgnąć tego dnia? Jeśli tak, mamy dla Was specjalny PRZEPIS NA KREPLE - od KINGI PARUZEL. Są nie tylko pyszne, ale i zdrowe!

Przepis na idealne kreple domowej roboty

Składniki na kreple:
mąka orkiszowa, typ 750 – 315 g
olej kokosowy – 125 g
świeże drożdże – 35 g
jajka – 2 szt.
cukier trzcinowy – 40 g
mleczko kokosowe – 100 ml
sól – szczypta
powidła śliwkowe – 1 słoik

Składniki na lukier:
krem kokosowy (część stała mleka kokosowego) – 1 puszka
syrop klonowy – 2 łyżki
laska wanilii (ziarenka) – 1 szt. (opcjonalnie ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego)

Przepis:

Przygotuj: blachę, papier do pieczenia, stolnicę, wałek, lnianą ściereczkę lub ręcznik papierowy, gazę, sznurek, metalowy krążek do wycinania o średnicy ok. 8 cm, piekarnik rozgrzany do temperatury 50°C.

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową!

W misce mieszamy drożdże z łyżką cukru trzcinowego, łyżką mąki i 50 ml ciepłego mleka. Odstawiamy i czekamy, aż drożdże zaczną pracować (około 10 minut).

KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Do drugiej miski wsypujemy pozostałą mąkę i cukier, wlewamy pozostałe mleko, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn oraz jajka. Całość mieszamy. Następnie dodajemy olej kokosowy i wyrabiamy ok. 5 minut, aż ciasto zrobi się gładkie i lśniące. Po tym czasie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

KROK 3: WYCINAMY KRĄŻKI Z CIASTA
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, uderzamy w nie pięścią, przekładamy na blat posypany mąką i ponownie wyrabiamy. Następnie wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Za pomocą metalowego krążka wycinamy kółka. Na każde z nich kładziemy łyżeczkę powideł, sklejamy i formujemy kulkę.

KROK 4: GARUJEMY PĄCZKI
Pączki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika, aby garowały. Na dno piekarnika wstawiamy blaszkę z zagotowaną, parującą wodą, dzięki czemu pączki szybciej wyrosną. Pozostawiamy do wyrośnięcia.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY PARĘ DO GOTOWANIA PĄCZKÓW
Na dno garnka wlewamy ok. 5 cm wody. Na garnek kładziemy gazę lub lnianą ściereczkę i mocno obwiązujemy dookoła sznurkiem. Wierzch garnka przykrywamy metalową miską i włączamy palnik.

KROK 6: GOTUJEMY PĄCZKI NA PARZE
Wyjmujemy pączki z piekarnika i przekładamy je na garnek z gotującą się wodą. Przykrywamy metalową miską i parujemy pączki ok. 5 minut.

KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY LUKIER
Do miski przekładamy krem kokosowy, dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy.

Pączki przekładamy na talerz, smarujemy lukrem i ozdabiamy kolorowymi posypkami.

Źródła przepisu:
Kinga Paruzel - strona internetowa
Kuchnia Lidla - strona internetowa

A oto WIDEO z dwoma przepisami na pączki: w wersji FIT Kingi Paruzel i w wersji TRADYCYJNEJ Pawła Małeckiego:

Nie przeocz

Nie przeocz

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Przepis na idealne pączki przedstawia KINGA PARUZEL. Zobacz, jak się robi KREPLE domowej roboty! WIDEO - Dziennik Zachodni

Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska