18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Przepis na faworki. Jak zrobić dobre chrusty? (PRZEPISY, SKŁADNIKI, FILMY, TŁUSTY CZWARTEK)

Redakcja
Przepis na faworki. Dobre chrusty przepis (PRZEPIS, SKŁADNIKI, TŁUSTY CZWARTEK)
Przepis na faworki/chrusty. 27 lutego tłusty czwartek. Część z nas nie objada się wtedy pączkami - wolimy chrusty, znane też jako faworki. Jak zrobić dobre faworki? Jakie składniki przygotować na chrusty? Zobacz proste przepisy na pyszne domowe faworki.

Tłusty czwartek - przepis na faworki/chrusty
Czas przygotowania i smażenia: około 60 minut
Ilość porcji: 30

Faworki/chrusty - składniki:

  • 10 dag masła (1/2 kostki)
  • 1/2 szklanki cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • mała torebka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • olej lub smalec do smażenia (25 dag)
  • cukier puder do posypania

Przepis na faworki/chrusty - jak zrobić, przygotowanie ciasta
By przygotować ciasto na faworki należy najpierw masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Dodać mąkę (można ją najpierw przesiać przez sito), proszek do pieczenia, sól i jajka. Ciasto zagnieść, a następnie wybić wałkiem (przez około 15 minut). Gotowe ciasto na faworki włożyć do lodówki na 30 minut.

Przepis na faworki/chrusty - formowanie
Wyciągnięte z lodówki ciasto należy cienko rozwałkować, radełkiem wyciąć paski na chrusty. Każdy pasek naciąć w środku na 2–3 cm. Przy formowaniu chrustów należy przez nacięcie przewinąć jeden koniec paska.

Przepis na faworki/chrusty - smażenie
Smażenie faworków nie jest bardzo skomplikowane. Chrusty smażymy w garnku na głębokim, rozgrzanym oleju. Powinny mieć one kolor złoty. Po usmażeniu faworki kładziemy na papierowych serwetkach, by odsączyć nadmiar tłuszczu, a następnie posypujemy cukrem pudrem.

ZOBACZ NA NASTĘPNEJ STRONIE: Jak zrobić pyszne faworki - przepisy internautów, filmy

Chrusty według przepisu pani Joli

Kruche faworki według przepisu pani Asi

Wideo

Komentarze 6

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

g
gfd
]E]ea[;z[;fxlhlgjpgypyu-[tpi[y[i]y[iy[i]y[i]y[i]y[i]y[y[i]y[i]i[i]yi[]y[yi][yi]y[yi][y]yi[y]iy[i]i[iy][iiy][yi]iy[y]i][iy]iy[iyy]i[iy]iyy[iy]i]y]i[iy]yi[yi]iy][iy[]yi]iy]iy[]iy][y][yi][yi]iy]iy][iy]iyiy]]iy]iyiy]admaladmlda]l]kl;k']l]l']'l';';';]';';'];';]';]';]';';]']';';]
W
Wiesia
zgadzam się i smaży się tylko na smalcu!!!
l
lolololo
mmm pyszne faworki po prostu palce lizać :PPPPPPPP
G
Gosc
Przepis w komentarzu powyzej jest swietny--o zgrozo! ten artykul w gazecie mowi aby dosypac proszku do pieczenia i uzywa cale jajka!!! Absolutnie, nie ma proszku do pieczenia i daje sie tylko zoltka z jajek w chrustach!!!
G
Gość
Przepis na najlepsze chrusty- 5 żółtek,1,5 szkl.mąki, 3-4 łyżki kwaśnej 18 proc.śmietany - dobrze wyrobić na gładkie ciasto-owinąć w folię i wstawić na 1 godz, do lodówki. potem rozwałkować cieniutko,przykrywać ściereczką żeby nie wyschły i szybko smażyć na gorącym oleju-po usmażeniu posypać pudrem z cynamonem lup wanilią
o
ok
mniam
Dodaj ogłoszenie