Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Projekt Wieża, czyli kulinarny mikrokosmos na Zielonej Wyspie

Redakcja
Agnieszka i Łukasz Zajączkiewiczowie, założyciele Projektu Wieża, chcieli stworzyć miejsce, które kompleksowo zaspokoi apetyt na jakość i niebanalne podejście do jedzenia, w którym połączą tradycję z nowoczesnością i nadadzą polskiej kuchni nowy wymiar. Do tego była potrzebna odpowiednia lokalizacja, dlatego zamiast pchać się na zatłoczony Rynek, Agnieszka i Łukasz rozejrzeli się po swojej okolicy, Zielonej Wyspie, z której jedno z nich pochodzi. Tutaj na spokojnej ulicy Wiwulskiego odnaleźli 130-letnią poniemiecką wieżę, w której najpierw znajdował się browar, a po wojnie zakład przetwórstwa owoców.

Kuchnia nowopolska, czyli jedzenie od podstaw

Projekt Wieża to połączenie restauracji i sklepu, w którym składniki odgrywają kluczową rolę. W myśl dawnej zasady, że wszystko powinno pochodzić z gospodarstwa domowego, pola, lasu, jeziora czy rzeki, być mocno związane z porą roku, z tym, co w danej chwili dostępne i najlepsze, menu w restauracji zmienia się wiele razy w roku. Staropolskie receptury są interpretowane na nowo, dania powstają przy wykorzystaniu klasycznych oraz nowoczesnych technik kulinarnych. Tradycyjną kartę zastąpiły projekty. Zresztą wszystko co się tu dzieje jest niezależnym projektem.

Projekt Wiosna
Aktualny projekt, w którym znajdują się sezonowe dania kuchni nowopolskiej. Wyróżniają go przede wszystkim nowalijki i pierwsze polne kwiaty. Znajdziemy je we wszystkich daniach, od przystawki po deser.

Projekt Lunch
W jego ramach, od poniedziałku do piątku, od 12 do 16-ej, można zjeść codziennie inne, również sezonowe trzy- lub czterodaniowe zestawy. Taka formuła pozwala nie tyko zaspokoić głód, ale doświadczyć czegoś więcej.

Projekt Sklep
Działa równolegle z restauracją. Możemy w nim kupić autentyczne, regionalne produkty, które pochodzą bezpośrednio z włoskich i polskich manufaktur

Poza tym każdy może tu zrealizować z pomocą zespołu Projektu Wieża swój własny projekt. Może być nim kameralne spotkanie, uroczystość, koncert czy wernisaż.

Jedzenie niczym sztuka

Tworząc Projekt Wieża, Agnieszka i Łukasz mieli jasną wizję zespołu. Chcieli, aby wszystko w ich restauracji było owocem twórczej pracy zespołowej. Niczym w studio projektowym, na każde danie składa się praca całego zespołu od koncepcji i szkicu aż do doboru składników i technik. Nad całością czuwa szef kuchni Krzysztof Matuszkiewicz i Marek Łoboda, jego zastępca. Cukiernictwo to zaczarowany świat Grzegorza Wąsika, a laboratorium koktajli prowadzi Krystian Jonak. Z tego twórczego i holistycznego podejścia bierze się niezwykłość tutejszych smaków.

Projekt Wieża narodził się z potrzeby doświadczenia autentyczności i tę autentyczność widać w każdym jego aspekcie. W zaskakujących, świeżych smakach, w tym jak obsługa opowiada o jedzeniu, ale też w tym jak rozmawia ze sobą i z gośćmi. Najlepsze składniki, artyści w kuchni, niepowtarzalne miejsce i dużo dobrej energii. Jest to jedno z tych miejsc, o których można powiedzieć, że dopiero, gdy się pojawiło, widać jak bardzo go brakowało na kulinarnej mapie Wrocławia.

www.facebook.com/projektwieza

Godziny otwarcia:
Poniedziałek - Sobota: 10 -22
Niedziela: 12-22

ul. Wiwulskiego 27, Wrocław
500 309 238
[email protected]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska