Uznawany za jednego z najlepszych kardiologów na świecie profesor Thomas Lüscher wydał werdykt na temat czekolady, kawy i wina.
Zdaniem tego szwajcarskiego specjalisty, który pracuje także w Wielkiej Brytanii, ciemna czekolada to „radość”, jeśli chodzi o zdrowie serca, kawa prawdopodobnie działa ochronnie, ale wino jest w najlepszym razie „neutralne”.
Przez dekadę profesor Lüscher kierował European Heart Journal. Po odejściu z funkcji szefa najlepszego czasopisma poświęconego medycynie sercowo-naczyniowej, wydał werdykt na jedno z najczęściej zadawanych pytań dotyczących zdrowia serca: czy wino, czekolada i kawa są dla ciebie dobre, czy złe?
Zastrzega się, że odpowiedź na to pytanie jest bardziej złożona niż proste tak lub nie. Ostrzega też, że dowody w tej sprawie należy traktować poważnie, biorąc pod uwagę dużą liczbę ludzi na świecie, którzy regularnie piją filiżankę kawy, kieliszek wina lub jedzą kawałek czekolady. Sugeruje, że każdy z nich ma swoje plusy i minusy, a te mogą się różnić w zależności od tego, jak często i ile każdego z nich jest spożywane i przez kogo.
Cóż, wino sprawia radość, ale w najlepszym razie jest neutralne, gdy jest spożywane z umiarem. Czekolada jest radością dla naszego układu sercowo-naczyniowego, jeśli jest spożywana w ciemnej, gorzkiej formie. A kawa? Budzi nas, mniej, jeśli pijemy ją regularnie, a dawka do czterech filiżanek dziennie może nawet działać ochronnie - mówi specjalista.
W rozmowie z Guardianem, Lüscher, przyznał, że jest wiele rzeczy, o których nie wiadomo. Nieznana jest optymalna dawka czekolady, tj. gorzkiej czekolady, bo nie została ona odpowiednio zbadana. Najbardziej korzystnym składnikiem czekolady są flawanole, które mogą wspomagać pracę serca i zmniejszać stany zapalne. Ale dodał: Ważne jest, by czekolada zawierała mało cukru i tłuszczu, które nie są zdrowe. W szczególności dotyczy to białej czekolady.
Lüscher ostrzegł, że choć kiedyś czekoladę uważano za rzadką radość, dziś jej dostępność przyczyniła się do epidemii otyłości. Dodał, że sam nie jest jej miłośnikiem , ale dość często otrzymuje ją od pacjentów.
Sam wypija kilka espresso dziennie i choć lubi dobre czerwone wino, ostatnio ograniczył jego spożycie i teraz w weekendy pije góra dwie szklaneczki.
Prof. Tim Chico, profesor medycyny sercowo-naczyniowej i honorowy konsultant kardiolog na Uniwersytecie w Sheffield zgadza się z Lüscherem, mówiąc że dowody sugerują, iż kawa i czekolada wiążą się z nieco niższym ryzykiem chorób serca, podczas gdy alkohol nie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

HUAWEI Watch Fit 2 Active Czarny
Ekran AMOLED o przekątnej 1.74 cala z ultrawąskimi…
kup teraz

Withings ScanWatch (HWA09-model 3-All-Int)
Withings ScanwatchPierwszy hybrydowy smartwatch z …
kup teraz

Samsung Galaxy Watch5 Pro SM-R920 45mm Czarny
Waga: 46,5 gWymiary: 45,4 x 45,4 x 10,5 mmTyp (dam…
kup teraz

Amazfit GTS 3 Czarny
Amazfit GTS 3 Graphite Black Amazfit GTS 3 to potę…
kup teraz

Amazfit GTR 3 Pro Brązowy
Duży ekran Ultra HD Amoled. Zaprojektowany w klasy…
kup teraz

GARMIN Fenix 7 Srebrno-szary (100254001)
Jest 7 dni w tygodniu, a zegarki z serii fēnix 7 s…
iPolitycznie - Robert Telus o rozwiązaniu problemu zboża - skrót